Какво е общото и различното между най-обещаващите ваксини?

И AstraZeneca обяви първите си резултати от изследванията
Обновена: 23 ное 2020 19:27 | 23 ное 2020 18:45, Нели Христова
48
Какво е общото и различното между най-обещаващите ваксини?
Снимка: БГНЕС

Днес станаха ясни и първите резултати относно ефективността на ваксината на Оксфорд и AstraZeneca. Тя спира развитието на симптоми на COVID-19 при 70% от случаите. Според данните, ако дозата се усъвършенства, тя може да предложи и до 90% защита. Клиничните изпитания с близо 20 хил. доброволци продължават.

Още по темата

Тя ще бъде една от най-лесните ваксини за доставка, тъй като не се нуждае от прекалено ниски температури за съхранение. Препаратът е направен от отслабена версия на вирус на обикновена настинка от шимпанзета, който е модифициран така, че да даде резултат при хора.

Но как се съпоставя препаратът на Оксфорд и AstraZeneca редом с другите ваксини, които имат обещаващи резултати?

Компания Вид Дози Ефективност Съхранение
Pfizer/BioNtech РНК 2 90% -70 °C
Moderna РНК +част от ген. код на вируса 2 95% -20 °C до 6 месеца
AstraZeneca Векторна ваксина 2 70% - 90% Нормална хладилна температура
Sputnik V Векторна ваксина + генетично модифициран вирус 2 92% Нормална хладилна температура

Първият голям пробив дойде от страна на Pfizer/BioNTech, които обявиха, че спира развитието на COVID симптоми у 90% от хората. Тя се приема на две дози с три седмици пауза между тях. В клиничните изпитания участват 43 хил. души, като засега няма данни за проблеми със сигурността на препарата. Единствените странични ефекти, като лека треска и главоболие, са често срещани при всички ваксини.

Единственият проблем на Pfizer/BioNTech е, че тя се нуждае от -70 °C, за да бъде съхранена, а това прави доставката й изключително трудна. Ваксината ще бъде доставена в специална кутия със сух лед и снабдена с GPS тракер, който да следи дали температурата е подходяща.

За целта ще бъде използвана така наречената "студена верига". 5000 дози от ваксината ще бъдат натоварени на самолет, потопени в сух лед. Страната, която е поръчала препарата, ще трябва да я съхранява в "студена ферма", като срокът, в който тя ще е годна, е 6 месеца.

След като са отворени, пакетите със сух лед имат едва 10 дни да стигнат до центъра за ваксинация. Щом пристигне, ваксината може да бъде съхранена на температура между 2°C и 8°C за едва пет дни. 

Ваксината е нов тип, наречен РНК, и използва малък фрагмент от генетичния код на вируса. Досега РНК ваксина никога не е била одобрявана за употреба при хора, въпреки че хората са ги получавали в клинични изпитвания за други заболявания.

След Pfizer/BioNTech и Moderna обяви своите резултати. Тя предлага около 94% защита и се приема също на две дози, но с 4 седмици пауза. 30 хил. души са участвали в нейните клинични изпитания, като половината са получили истинския препарат, а останалата част - плацебо.

Ваксината на Moderna е по-лесна за съхранение от тази на Pfizer, тъй като остава стабилна в продължение на 6 месеца при температура от -20 °C.

Данните за руската ваксина Sputnik V все още са оскъдни. Руските здравни власти твърдят, че тя предлага 92% защита и ще е по-евтина от останалите си конкуренти. Те съобщиха и че страната разработва още две ваксини.

Ваксини тестват Janssen, Институтът по биологични продукти в Ухан, както и Sinopharm в Китай. Тестовете в Бразилия на ваксината, разработена от китайската фирма Sinovac, бе прекратено след "тежък неблагоприятен инцидент" - смърт на доброволец.

Разбирането на кой метод дава най-добри резултати ще бъде жизненоважно. Предизвикателните изпитания, при които хората умишлено се заразяват с вируса, биха могли да помогнат.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
до пропагандата преди 1 месец
Не намесвайте руската ваксина, защото явно такава няма, щом от август са я
регистрирали и още не я произвеждат и не я прилагат !
-------

Бай Ганьос, що не дойдеш в Чехия да се запишеш на Ваксина тур до Москва?

Богатичките могат да си го позволят без проблем, щото както и те като западните ваксини са две "боцкания" , втората след 2 седмици.

Мъ откъде селенчето г-н Ганьос да знае, че Московията е един от най-скъпите градове в света и две седмици там не са по джоба на всеки чех.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От данните излиза, че е баш като Опел Астра - кола е, ще ти свърши работата, евтина е, лесна е заподръжка, ама има далеч по-хубави, дале по-ефикасни, а някой са и по-лесни за подръжка. Освен ако не е многократно по-евтина, изобщо не изглежда каот добър вариянт.
43
0
 
1
 
! Отговори
Ха честито! преди 1 месец
Ваксини ще има за всички от сърце! След новата година ще ви превърнат в овце
42
2
 
2
 
! Отговори
Само за пропаганда?! преди 1 месец
Не намесвайте руската ваксина, защото явно такава няма - щом от август са я регистрирали и още не я произвеждат и не я прилагат !
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новата руска ваксина се казва „водка“!!А за по тежки случаи се прилага „новичок“!!Да ви е сладко! И вече сериозно- Дано да успеят ,както беше с първия „Спутник“
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без никакво значение коя ваксина, важното е да се поставя през два месеца в районното и ако нещастникa откаже да го шамарят, да видим втори път ще се прави ли на смел.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоя "нов ред" бързо остаря....
38
0
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Какво е общото и различното между маджуна и хойнята?
Общото е ,че и с двете можеш да си играеш!
Различното е, че колкото повече си играеш с едното -става по- меко,а другото по-твърдо!
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общото за ваксините е, че само умствено изостанали ще си ги бият доброволно, а различното е цената...
36
0
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Не случайно японската Takara (изключително качествени) която оптимизира qPCR за 5000 проби за 2часа, работи без много шум по ДНК ваксина и вече са в 3 фаза.
35
1
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
А пък най интересното е, че китайците и руснаците не искат капаро за ваксините си.
34
1
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Рибозомите не произвеждат клетки, а белтъци. Могат да произведат вирус и така се размножават някои вируси, но тук е закодирана частица от вируса, която да обучи имунната система. На ум - това е нова технология, чието одобряване се ускори заради КОВИД. Предимствата и са, че позволява бързо създаване на ваксини. Други приложения са персонализирани лекарства против рак и генетични заболявания, но без генна терапия, а само подменяйки информацията от сбъркания ген. Moderna и други ги разработват...
33
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
#5 ДНК ваксините са по добри, тъй като са по стабилни. В този случай се доставя кратко живущ конструкт от който първо се презаписва мРНК и след това консервативна част от вирусен антиген. Също така може да се синтезира и малка интерферираща РНК, която в случая е най добрият вариант. Китайците имат най голям опит в това.
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската ваксина е с жив маймунски аденовирус, този вирус е типичен за населението там. В него са вложени гени от ковид. Целта е се получи шeбek, болен от корона. Ей на, въпреки ваксината им, бият рекордите си по заболеваемост!
31
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Докато не излязат реални и истински ваксини срещу вируса. Като китайската такава изглежда най обещаваща според бразилските учени, където се тестват всички ваксини.
30
0
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Най- хубавата ваксина е имунната система! А най- сигурната е против тетанус!
29
2
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Демократично цензуриран,а ? Вместо да кършите пръсти колко глупави сме българите, проверете кой е Константин Чумаков и какво казва заедно с Робърт Гало. Общото между тези ваксини е,че са съмнителни и е по добре да се използват вече доказано безопасни препарати и ваксини. Като тази за полиомиелит и туберкулоза, както и японския препарат за панкреатит, който дава 2.5 по висока активност срещу вируса от ремдесивир'а.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само не разбрах какво търси руския Бояришник сред обещаващите ваксини.

Или са го сложили там, щото Путин ОБЕЩАВА?

ХАХАХАХАХАХА
27
5
 
2
 
! Отговори
Голямото надлъгване преди 1 месец
Китайците вече доставят ваксина по света без много прикоски!! Тези само се надлъгват.
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като се ваксинирате с новата ваксина ще получите и бонус - допълнителна функция с която ще можете да приемате сигнала на новата 5G мрежа. Затова двете технологии вървят ръка за ръка и се разработват инсталират в момента.

2025 всички зомбита ще са ваксинирани, с репрограмирани ДНК вериги и закачени към 5G матрицата 24/7.