Епидемиолози: Делта варианта обхваща света, нужен е 94% групов имунитет

Това може да се постигне само с ваксинация, смятат специалистите
17 юли 2021 14:10, Петя Славова
186
Епидемиолози: Делта варианта обхваща света, нужен е 94% групов имунитет
Снимка: Bloomberg.com

Епидемиолозите в Испания вече твърдят, че груповият имунитет може да бъде постигнат с ваксинирането на 94 % от населението.

Още по темата

31 060 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Испания. Средната честота за страната надхвърли максимума на втората вълна и вече е 537 случая на 100 000 жители. При младите в 13 автономни региони надвишава 1 000 случая, а в Каталуния и Кастилия и Леон - над 3 000. Епидемиолозите вече твърдят, че с увеличаването на случаите на варианта Делта груповият имунитет отстъпва.

В началото на ваксинационната кампания се считаше, че груповият имунитет ще бъде постигнат, когато поне 70% от населението е ваксинирано и испанското правителство изчисли, че тази цифра може да бъде достигната в средата на август.

Според председателя на Испанската асоциация на ваксинациите Амос Гарсия обаче, това е "цифрата, от която трябва да продължим да напредваме", докато не постигнем онази имунологична бариера, която прекъсва веригата от инфекции между хората, осигурявайки непряка защита за неваксинирани лица или лица с нарушен имунитет.

Това означава, че с увеличаване на инфекциите и вариантите, груповият имунитет ще се постигне вече при ваксинирането на около 94% от населението, предаде БТА.

Според Министерството на здравеопазването чак когато по-голямата част от населението е ваксинирано, няма да има нови мутации, а според математиците много трудно ще се стигне до 94% ваксинирани на този етап при положение, че за децата под 12-годишна възраст все още няма одобрена ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
8
 
! Отговори
99% графенов оксид преди 2 години
Отравяне с графенов оксид- https://anonybulgaria.wordpressТОЧКАcom/2021/07/15/sars-cov-2-или-всъщност-отравяне-с-графенов-ок/
116
2
 
18
 
! Отговори
до123 преди 2 години
Не лекар а *** си ти !
115
1
 
22
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Пичове-Нещата вървят не към добре. В няколко страни вече опитват на законодателно равнище да въведат задълж бодене. В същото време има намеци, че преди да сдаде властта Меркел с М(у)рсулата ще нахендрят отгоре задълж процедура на ГЕЙропейско равнище. И за децата вече са се загрижили... Нещата смърдат на КЕРОСИН...А тук нЕкои форумци си броят антителата. Май още живеят в лярото на 2020...
114
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не бяха чипове , покемони, турско днк, 5 G и прочие глупости. Нелепо и комично. Дали един и същи човек пише тук нон стоп небивалици или действително има хора, които си вярват?
113
44
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде дойде това 85% от лекарите не искали ваксина? Аз съм лекар и всички колеги, които познавам са ваксинирани. Не търси под вола теле. Странното е, че ограждате ваксините със свръхестествени сили. Това е медицина, превенция. Няма конспирация.
112
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проклети да са журнаглистите за всекидневната пропаганда и лъжите, с които подтикват населението към самоубийство чрез ваксини !
111
7
 
36
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Агресивната пропаганда за ваксинация, започва да става все по - съмнителна. В държавите, където е ваксинирано повечето от населението, Ковида що се шири ? Опичайте се акъла. Такова натискане за ваксинация е подозрително. 85% от лекарите защо не желаят, да се ваксинират ?
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 117 Нещо си недогледал. Провери пак.
109
8
 
3
 
! Отговори
До 117 преди 2 години
Проверил съм! Говориш глупости, колкото да плашиш бабите на село.
108
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паникьорчета ваксинирани защо давате минуси?Знам че сърчицата ви туптят учестено в очакване на новия блажен свят,но спрете се малко!!
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 114 Що ти не провериш? Мързи ли те? Или не искаш да видиш това, което ще откриеш докато проверяваш?
106
17
 
4
 
! Отговори
До 114 преди 2 години
Ха сега провери, колко са увредени от ваксините и колко от вируса, та после пиши глупости!
105
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 110 'Дори леките случаи увреждат кръвоносните съдове...' Абе те и ваксините увреждат хората, ама не рИвеш по тоя въпрос, а тенденциозно рИвеш само за грипа!
104
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
94% ваксинирани е почти невъзможно и остава да направим това, което вече направиха в някои държави - да се ваксинират най-възрастните, които са най-много застрашени от вируса. Така поне ще намалим значително огромната смъртност, която и има досега в България. Примерите на Израел и Великобритания показаха, че това работи.
103
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Един...Наистина не си спомням името,съжалявам!
102
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Още преди индийския вариант беше много съмнително, че ще постигнем 70% ваксинирани. Не се ваксинираха децата, не се ваксинираха и хора с определени заболявания, а и част от хората не желаят да се ваксинират. В Израел напълно ваксинираните са 57,7% и много бавно се увеличават. Там още преди два месеца направиха 50%. Във Великобритания напълно ваксинираните са 53,3% и също бавно се увеличават. Сега с по-заразният индийски щам, трябва още по-голям процент ваксинирани, което няма да стане.
101
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори леките случаи увреждат кръвоносните съдове и страдат всички системи. Импотентност е само едно от многото дълги последствия. Стерилитет също. Инфаркт и инсулт да 3-6 месеца след преболедуване е много често. Тая болест е много по-различна от грип и грипоподобните. Не подценяване ковида!
100
28
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 2 години
Къде е феминизма, къде са ваксините, а къде сме ние? В блатото, благодарение на мозъци като теб!
99
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 2 години
До ПроСоТо ''преди време засекох в "Тубата" едно видео с некакъв..не беше старец,човек на средна възраст,съвсем нормален,който твърдеше,че вижда всички извънземни и дори успява лошите от тях да ги ликвидира с мисълта си..''Да не би да имаш предвид Бай Мильо от село Цар Асен?
98
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само това, ами Петър очевидно е по-голям "конспиратор" и от нас, щом вярва, че един човек ще стои и пише 100 коментара под статия, което е буквално невъзможно! Сигурно и в Дядо Коледа и Феята на зъбките вярва.