Епидемиолози: Делта варианта обхваща света, нужен е 94% групов имунитет

Това може да се постигне само с ваксинация, смятат специалистите
17 юли 2021 14:10, Петя Славова
186
Епидемиолози: Делта варианта обхваща света, нужен е 94% групов имунитет
Снимка: Bloomberg.com

Епидемиолозите в Испания вече твърдят, че груповият имунитет може да бъде постигнат с ваксинирането на 94 % от населението.

Още по темата

31 060 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Испания. Средната честота за страната надхвърли максимума на втората вълна и вече е 537 случая на 100 000 жители. При младите в 13 автономни региони надвишава 1 000 случая, а в Каталуния и Кастилия и Леон - над 3 000. Епидемиолозите вече твърдят, че с увеличаването на случаите на варианта Делта груповият имунитет отстъпва.

В началото на ваксинационната кампания се считаше, че груповият имунитет ще бъде постигнат, когато поне 70% от населението е ваксинирано и испанското правителство изчисли, че тази цифра може да бъде достигната в средата на август.

Според председателя на Испанската асоциация на ваксинациите Амос Гарсия обаче, това е "цифрата, от която трябва да продължим да напредваме", докато не постигнем онази имунологична бариера, която прекъсва веригата от инфекции между хората, осигурявайки непряка защита за неваксинирани лица или лица с нарушен имунитет.

Това означава, че с увеличаване на инфекциите и вариантите, груповият имунитет ще се постигне вече при ваксинирането на около 94% от населението, предаде БТА.

Според Министерството на здравеопазването чак когато по-голямата част от населението е ваксинирано, няма да има нови мутации, а според математиците много трудно ще се стигне до 94% ваксинирани на този етап при положение, че за децата под 12-годишна възраст все още няма одобрена ваксина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 102 Оо, с това ли измислихте да плашите хората пък сега? :))) Ее, ще трябва да те разочаровам! Вече много хора изкарахме грипчето и не сме имали такива проблеми! Може при теб и братовчед ти да си е нещо генетично.
96
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта,бета,омега все тая...ваксина ЙОК!!
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой вече не вярва на измисления грип обаче
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея си хвърлят числата като *** на пясък! За омега варианта трябва 157,5% имунитет и 104.7 % валсинирани ХАХАХА
93
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братовчед ми случайно разбра има коронавирус от фирмата им правиха пср и го боледува леко но после пак се ваксинира въпреки това каза че защото било гадно но после разбрах че всъщност е имал няколко месеца импотентност след ковида и аз имах проблеми миналото лято след нещо като доста лек грип но после 3 месеца си мислих че съм импотентен много е гадно и се ваксинирах само заради това.
92
3
 
13
 
! Отговори
Поправка преди 2 години
Експерта се е объркал!Необходими са 164 %(едно, шест, четири) за популационен имунитетУляхте Се
91
3
 
2
 
! Отговори
До 94 преди 2 години
Всеки взема решение за себе си!
90
3
 
11
 
! Отговори
gosho преди 2 години
Тази пропаганда за ваксини няма край. Делтата дойде от Индия- потърсете сега какво става в най-големия им щат Утар Прадеш с население около 220 милиона. Почти няма заразени и смъртни случаи- но никой не казва какво направиха там, защото ще се спука ваксинния балон. Който иска да проучи, че ако напиша ще изтрият коментара. Може би ваксините помагат, но има и други начини, с които вече щяхме да сме се справили.
89
3
 
7
 
! Отговори
gosho преди 2 години
Тази пропаганда за ваксини няма край. Делтата дойде от Индия- потърсете сега какво става в Uttar Pradesh- най-големия им щат с население около 220 милиона. Почти няма заразени и смъртни случаи- но никой не казва какво направиха там, защото ще се спука ваксинния балон. Който иска да проучи, че ако напиша ще изтрият коментара. Може би ваксините помагат, но има и други начини, с които вече щяхме да сме се справили.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе те големите членове на друго място ги слагат, ама това не е важно сега. Важен е груповия имунитет.
87
2
 
16
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Гей-тс е демон от Ада.
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петре кой от всичките ковиди ще те спаси ваксината тя да не ее панацея.Блажни вярващите Петровци
85
10
 
5
 
! Отговори
До 88 преди 2 години
Щото Бил Гейтс си няма достатъчно милиони, Та допрял до ваксините:)))
84
2
 
9
 
! Отговори
Пълен Член за редак. преди 2 години
Варианта обхваща ? Заглавие е това. Поне там давайте с по-големите членове. Без страх.
83
0
 
4
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Гейтс е виновен за всичко. Ако не беше създал Винбоза (доколкото е бил той), сега нямаше да си губим времето зад компютри.
82
5
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Моя роднина с диабет го изкара много трудно и продължително този еирус. Жената беше с висока температура, затруднено дишане и често втрисане. По цели нощи не можеше да спи от треска.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можем да благодарим на индийците! Направо се изненадах, че не се случи още миналата година. Но пак не ни разочароваха - комбинация от бедност, ниска хигиена и безкрупулни политици доведе до това! Сега трябваше да им се наложат санкции от международната общност!
80
5
 
20
 
! Отговори
Мечтата на Бил Гейтс преди 2 години
100% ваксиниране цялото човечество на всеки 6 месеца
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми
78
3
 
21
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Ще ни мине живота във варианти, вълни, изолации и факсинации. По-добре да имаше световна война, че поне пада една бомба и се приключва с глупостите.