Биолог: При тази вълна ще има малко деца в интензивното, при следващата - много

Според Георги Маринов Делта вариантът е много по-опасен за младите
16 авг 2021 12:30, Петя Славова
231
Биолог: При тази вълна  ще има  малко деца в интензивното, при следващата - много
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Всяка мутация, която прави вируса по-заразен от човек на човек, го прави по-заразен и от клетка на клетка, съответно се стига до по-високи нива на вируса и до по-високи нива на патогенност". Това обясни пред БНР Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Той посочи, че ваксината не влияе върху генерирането на мутации, но ваксинацията ще промени селективния режим на вируса.

Още по темата

"Ако си представим 100% ваксинирана популация и такава, която е почти изцяло не ваксинирана, то в тази, която не е ваксинирана, би трябвало мутации, които са в по-висока заразност и предавани от индивид на индивид, да имат по-голямо предимство, отколкото във високоваксинната популация, където би трябвало да се селектират мутации, които са резистентни към антителата... Вирусът има капацитета напълно да избегне сегашните ваксини и няма да му е трудно да го направи, стига да има селекция в тази насока".

 Маринов допълни:  "В Израел наблюдаваме, че ваксината работи, но следва същия цикъл, както естественият имунитет. Антителата падат и трябва да се слага трета доза, след това четвърта, пета... Вече трябваше да се започне с третите дози, особено за тези, които са били ваксинирани декември, януари. Всяка ваксинация, дори да е избледняла доста, осигурява много по-голяма защита, отколкото липсата на ваксинация".

Според биолога големият проблем в България е отказът на властите от май 2020 година насам да направят каквото и да е, за да спрат заразата, което е геноцидна политика.

"Трагедията е, че населението няма осъзнаване за това, което се случва, и никаква съпротива срещу него... Ваксинацията е мощен инструмент, но не е достатъчен, нужна е локална елиминация и контрол върху границите, както се прави в Китай, Нова Зеландия, Австралия, иначе ще има безкрайни вълни на всеки шест месеца, вирусът ще си еволюира и ще става все по-опасен, и така до безкрай".

Георги Маринов посочи, че има данни, че Делта вариантът е три пъти по-опасен за децата:  "Основният проблем е какво количество вирус се генерира в организма. Всеки един по-заразен вариант генерира все повече вируси и съответно се сваля кривата на вирулентността спрямо възрастта, все повече ще се засягат децата. При тази вълна ще има малко деца в интензивното, вълната през зимата на 2022-2023 година ще има много и т.н.".


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В страни като Индия, Бангладеш, Мали, Конго, Нигер и България ваксинацита върви бавно. Нямам какво повече да кажа.
210
0
 
1
 
! Отговори
До 193 преди 1 месец
Делта е вариант на НЕваксинираните. Появи се преди изобщо да има ваксини (края на 2020), а в Индия, където се появи, все още няма и 9% ваксинирани (август 2020). Справка: "SARS-CoV-2 Delta variant, also known as lineage B.1.617.2, or Indian variant is a variant of lineage B.1.617 of SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19. It was first detected in India in late 2020. The World Health Organization (WHO) named it the Delta variant on 31 May 2021.Процент ваксинирани в Индия август 2021: 8.9%, https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=OWID_WRL
209
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болните мозъци няма да спрат докато не намушкат децата - това е плана.Моля службите в БГ прокурори и съд забранете тези *** да плашат хората,разследвайте какво пръскат самолетите в нашето небе.Медиите също са виновни.Сега разбирам защо навремето е имало Белене и Народен съд и са вършили много добра работа.
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, мошеници, и тази есен ще пропусна да участвам в експеримента. Вие си карайта де, докато и последният фанатизиран луд ковидар не проумее, че се гаврите с хората.
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се връщат на всеки платен т*л*о*л* трикратно лъжливите заплахи, които отправя към хората! Лично! На неги и на близките му! Сатани такива!
206
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния еьксепрт който гледа на боб.
205
0
 
3
 
! Отговори
Я пък тоз преди 1 месец
За коя зима дава прогнози? Голяма врачка. Много е надъхан с определена теза за бъдещето, малко е съмнителен.
204
3
 
6
 
! Отговори
 пълни простотии преди 1 месец
няма нищио верно с времето вирусите стават все по малко опасни, например последния коронавирус е вилнял 1860 г. в русия е предизвикал за 40 години голяма епидемия след това е прерастнал в обикнвенно зачервено гърло, има го и до днес си е такъв
203
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Добре де, явно файда няма - що не пропуснем първите десет дози, па на единайстата ша видим.
202
3
 
6
 
! Отговори
TOЙ ГОВОРИ преди 1 месец
като че ли това е първият вирус в историята на човечеството.
201
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, че от Афганистан няма никакви ковид новини. Явно талибаните са измислили лекарство!
200
0
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 197Арматуриста ще вземе повече за да ръси тия глупости затова...а тоя го търпят в Станфорд сигурно защото университета взема хубава пара заради него че кара някаква post graduation ...такива като тоя са златни кокошки за университетите
199
0
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 185Каква ламбда бе...аз се върнах от бъдещето там вече са на дзета-алфа-бета-кентавър....вируса вече заразява и комарите..остави комарите вече зарзява други вируси които пък заразяват други вируси киото пък могат да заразяват попови прасета...
198
0
 
1
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 191Абе уйо....тоя говори че може би ще заразява я камилата я камиларя, а ти вече започна да повтаряш мантрата...откъде разбра че зараява статистически данни ли имаш...че и страшно ставало...много сте играли като малки на счупен телефон личи си.
197
0
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
пета шеста амнайста ваксина.....шефовете на фармациите направо ще започнат да се...рат долари...баси каква пазарна ниша......произвеждаш нещо за което не носиш отговорност и ти плащат авансово за следващите 10г...и сига кво стана нали делтата щеше да прави вълни и да убива....абе я го вкарайте тоя вирус пак в лабораторията за основен ремонт нещо че нещо взе да отслабва.
196
0
 
15
 
! Отговори
Лео преди 1 месец
Тотална дезинформация, вируси вместо да отслабват, стават патогенни. Всичко е надолу с главата. Вярно е единствено че все по-младите тестват позитивни, болни са от тестовата болест.
195
1
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 1 месец
Тоя каквви хлупости говори преди една година, нишо подобн н есе случи.И сега ще е същото.Нямам идея как ги е излъгал в Станфорд и защо го търпят.
194
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
биолог? А защо не математик или арматурист?А, сетих се - епидемиолозите са пратени да се занимават с маркетинг.Шашав свят
193
4
 
24
 
! Отговори
ъуиоп преди 1 месец
стига сте плашили алчни Ятрогенници !
192
4
 
37
 
! Отговори
radko преди 1 месец
поредният опит за всяване на страх и манипулация..кое е геноцидна политика ве го''осдин професоре, че смъртноста е 1% е геноцид айде в ляво с тая трета пета десета ваксина. все по малко хора ви вярват на тъпотиите...