Фалшивите сертификати по-евтини в Германия от България

Гърци летят специално до там за „документа“
15 ное 2021 14:27, Елка Василева
66
Фалшивите сертификати по-евтини в Германия от България
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцки граждани са започнали да пътуват със самолет за Германия, след като са научили, че в "сърцето на Европа" може да се снабдят с "валиден" зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19, без да се ваксинират, и то на изгодни цени, съобщава телевизия Скай, като цитира информационния портал ThessToday.gr.

Със сигурност последното, което човек би си помислил за германците, е, че биха създали едни от най-организираните групи за производство и разпространение на неистински сертификати за ваксинация.

Още по темата

В Германия обаче са едни от най-активните фалшификатори на сертификати. Дейността им е станала известна и извън границите на страната и в резултат някои гърци пътуват до Германия, за да се върнат с "магическата" хартийка в ръце.

Според информацията миналия понеделник две жени пътували със самолет от Солун за Хамбург, за да се снабдят с фалшиви европейски сертификати. Лице от близкия им кръг заявило, че се качили на самолета с бързи тестове, а се върнали ваксинирани и с двете дози на ваксина срещу коронавируса.

"Разчуло се е, че цените в Германия са много по-ниски от тези в България. Всъщност комбинираха евтини самолетни билети с разходка в Хамбург заедно с фалшиви европейски сертификати за ваксинация. Върнаха се обратно ваксинирани и с двете дози и с други дати (на ваксините)", е казал източникът и уточнил, че контактът с членове на групата за фалшиви сертификати е бил личен, а не онлайн.

Според информацията на ThessToday.gr цените на сертификатите в Германия са много по-ниски от тези в България или Северна Македония. В Германия цената на фалшивия сертификат започва от едва 80 евро, докато в България в момента достига до 300 евро.

Гръцки граждани, които живеят в Германия, обясняват, че контактът обикновено става чрез специално приложение, но често разпространителите на сертификатите се свързват с клиентите си дори по парковете.

"Лично мен ме заговориха в парка, за да ми продадат сертификат за ваксинация. Попитах колко струва и ми казаха, че започва от 80 евро и според работата и достоверността на документа цената може да достигне до 150 евро", казва гъркиня, която от години живее в Германия.

Представители на гръцките власти обясняват, че ако контролът е бил извършен правилно чрез съответното приложение, подобни сертификати не могло да бъдат приети и това може да стане само ако контролът е бил направен единствено визуално.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бе, германците не правят такива неща...
11
2
 
6
 
! Отговори
КОЧ преди 2 години
Глупости, сертификатите в БГ започват от 200 лв.
10
25
 
3
 
! Отговори
комедия преди 2 години
После ще дадат още толкова да ги ваксинират реално и така акъл море глава шамандура...
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6: нали се сещаш а може би не че тези неща ги правят от онези брадатите нови немци, и нашите *** и те. Езика не говорят, не знаят две думи но иначе се водят германци, хахаха. Съсипаха Европа, където в Париж, Берлин, Лондон има повече Мохамед и Али от Бен и Мария.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по стар български обичай - ден година храни. всички искат да станат милионери вчера. простт народ, какво да се прави
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, откакто ГЕРБ се срина като срутище нещо много негативни новини за Германия пускате?
6
0
 
41
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Я, немците к'ви били, пък ние ги мислим за ... пък те са кат'нас, даже по-евтини :)
5
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото повикало такова се обадило
4
1
 
45
 
! Отговори
Др. Ваксмих преди 2 години
Който не иска да се ваксинира и 1000 евро ще даде.Говоря от личен опит.
3
2
 
38
 
! Отговори
Черния преди 2 години
Много добра новина има и съвестни доктори
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, припечалваме гастарбайтерите
1
23
 
14
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Сто процента е някой български "германец"!