Пастори и свещеници против ваксината: Как Румъния се бори с най-страшната си вълна от COVID

Моргите са препълнени, а погребенията са повече от всякога
22 ное 2021 22:02, Нели Христова
99
Пастори и свещеници против ваксината: Как Румъния се бори с най-страшната си вълна от COVID
Снимка: БГНЕС

"Това е безмилостно - безмилостно", въздъхва медицинската сестра Клаудиу Йонита, застанала пред редица колички в моргата на университетската болница в Букурещ. На всяка количка лежи тяло в черна найлонова торба.

Моргата има капацитет за 15 тела, но в деня, когато CNN я посещава, тя приема 41. Излишните тела изпълват коридора отвън, докато силен плач отеква отвътре. Една жена е допусната вътре, за да види за последно баща си.

Университетската болница в Букурещ е най-голямото медицинско заведение в румънската столица, лекуващо пациенти с COVID-19 и се бори с четвъртата вълна в страната, която е най-тежката досега.

"Никога не съм мислила, когато започнах тази работа, че ще преживея нещо подобно", споделя Йонита. "Никога не съм предполагала, че може да се случи такава катастрофа, че в крайна сметка ще изпратим цели семейства в гробовете им", допълва тя.

Няколко етажа по-горе всички легла, с изключение на едно в разширените интензивни отделения на болницата, са пълни. Една медицинска сестра сменя чаршафите на едното свободно легло – празно, защото човекът, който го е заемал, сега лежи в моргата.

Румъния има един от най-ниските нива на ваксинация в Европа.

Малко под 36% от населението е ваксинирано, въпреки че кампанията за ваксинация в страната стартира добре миналия декември.

Медицинските работници и служители приписват този нисък процент на ваксиниране на различни фактори, включително подозрение към властите, дълбоко утвърдени религиозни вярвания и поток от дезинформация, който нахлува през социалните медии.

Когато д-р Александра Мунтяну, на 32 години, пристига на служба в един от центровете за ваксинация в Букурещ след нощна смяна в болницата, тя установява, че потокът на хора, които искат да се ваксинират, почти не съществува. Тя е объркана. "Има много лекари, включително и аз, които работят с пациенти с COVID. Ние се опитваме да кажем на хората, че това заболяване действително съществува", казва тя.

Един от най-гласните и високопрофилни антиваксъри в страната е Даяна Сосоака, член на румънския сенат. В един от многото си публични изяви тя се опита да блокира достъпа на хора до център за ваксинация в нейния избирателен район в североизточната част на страната.

"Ако обичате децата си, спрете ваксинациите", казва тя във видео клип на страницата си във Facebook. "Не ги убивайте!", зове тя.

Предлаганите в Румъния ваксини са тествани задълбочено за употреба при деца и са се оказали безопасни и ефективни, но това не попречи на нея и другите да разпространяват диви слухове в социалните медии и местната телевизия.

Длъжностните лица и медицинският персонал са раздразнени, че публични личности са направили толкова много, за да подкопаят усилията им.

"Погледнете реалността", казва полк. д-р Валериу Георгита, военен лекар, който ръководи националната кампания за ваксиниране. "Нашите отделения за интензивно лечение са пълни с пациенти. Имаме много нови случаи. За съжаление имаме стотици смъртни случаи всеки ден. Така че това е реалността. И повече от 90% от пациентите, които са починали, са били неваксинирани", посочва той.

В Букурещ се издигна огромно знаме, покриващо половината фасада на сграда на голям булевард. "Те се задушават. Те ни молят. Съжаляват", са думите, отпечатани с масивни черни букви над черно-белите снимки на медици, борещи се с за живота на пациенти с COVID в интензивното отделение.

Долу малко минувачи поглеждат нагоре към плаката и още по-малко се интересуват да споделят мислите си със CNN. Скоро обаче подобно знаме ще бъде издигнато и в други големи градове в страната.

"Има манипулация", казва жена на име Клаудия, добавяйки: "Някои хора не вярват на ваксините".

Кметът: "Това не е безопасна ваксина"

Никъде това подозрение не е по-очевидно, отколкото в провинцията, където процентът на ваксинация срещу COVID-19 пада до около половината от тези в градските райони.

Окръг Сучава - на един час североизточно от Букурещ, има най-ниския общ процент на ваксиниране в страната.

Тук управителят на главната болница д-р Александру Калача, 40 г., разказва за особеностите на този регион, където е роден и отгледан.

"Този ​​окръг е много религиозен. Това е област, която има силна религиозна традиция и много религиозни хора.Много малко свещеници подкрепят и определено познавам някои, които са против. Повечето от тях избират да не казват нищо, нито за, нито против. Имаме доказателство от болницата, от пациенти, които идват от същите религиозни общности, където техният свещеник или техният пастор ги е посъветвал да не се ваксинират, просто така", обяснява той.

Точно извън Сучава  в с. Босанци такъв пастор изпълнява и длъжността селски кмет. Некулай Мирон е една от най-гласните публични личности, който се изправя срещу ваксините в страната. И днес не е по-различно.

"Не сме против ваксинацията, но искаме да я проверим, за да удовлетворим притесненията си, защото имаше много странични ефекти", казва той пред CNN. "Не смятаме, че компонентите на ваксината са много безопасни. Това не е безопасна ваксина", признава Мирон.

Медицинските данни не го вълнуват, нито местният общопрактикуващ лекар, който води екипа на CNN да види с очите си ситуацията.

Д-р Даниела Афадароайе прилага ваксината на около 10 души през ден, използвайки ваксината на Johnson & Johnson. Последните официални данни показват, че малко под 11% от селото е ваксинирано към началото на ноември 2021 г. Докато тя разказва за ситуацията в селото, кметът Мирон се навърта около лекарското бюро, надничайки надолу към документите на бюрото й, за да види кой е ваксиниран.

"Кога ще се ваксинирате, г-н кмете?", пита Афадароай, смеейки се.

"Не е нужно да се ваксинирам", отвръща той. "Аз съм напълно здрав", допълва той.

Обяснението на лекаря, че ваксината ви помага да останете здрав остават нечути.

Пастор: "Вярвам на това, което виждам, а не на това, което чувам"

В селища като това бедността и липсата на образование, заедно с личното влияние на местните лидери и традиционните религиозни вярвания, могат да доведат до смъртоносна комбинация. Но местният петдесятен пастор Драгош Кройтору настоява, че не знае за смъртни случаи от COVID-19 в енорията.

"Тук, в църквата, нямаме случаи на хора, които са болни от коронавирус. Имаме нулев процент смъртност, не познавам никой, който е починал от коронавирус тук, в нашата енория. И вярвам на това, което виждам , а не това, което чувам", казва той.

Въпреки че чу от CNN за телата на жертви на COVID-19, които пълнят моргата в университетската болница в Букурещ, Кройтору не е убеден,че това е така.

"Букурещ е по-голям от Босанци, доколкото знам", смее се той. "Не сме имали мъртви. Може би сме имали няколко болни в селото, да, доколкото знам, да. Но смъртността в нашата църква е нула", казва пасторът.

Коефициентът на смъртност със сигурност е висок на други места в този предимно селски окръг. Сучава се нарежда на трето място по смъртност от COVID-19 за цялата страна към началото на ноември, според данни на звеното за обществено здраве, което следи смъртните случаи.

Ъгъл от главното гробище в Сучава, окръжното седалище, което е на около 10 минути от Босанци, е пълно с прясно изкопани гробове. В гробищния параклис се извършва служба. На хълма зад параклиса опечалените се събират за погребение. В близост се подготвя още един гроб.

Дървените кръстове над всеки нов гроб не показват причината за смъртта, така че не е ясно колко са починали от вируса. Мъж, работещ на един от гробовете, обаче казва, че броят на погребаните напоследък е много по-голям от обикновено.

Обратно в моргата на университетската болница в Букурещ медик забива пирон в дървен ковчег. Негов колега пръска ковчега с дезинфектант.

За тези, които умрат от COVID, няма да има погребения с отворен ковчег.

"Ваксината означава разликата между живот и смърт", казва Йонита. "Хората трябва да разберат това. Може би в последния си час трябва да разберат това", зове тя.

За тези, забулени в черните торби за трупове, вече е твърде късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
7
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
Дори в Румъния видяха какво стана с Кунчев и никоя пропаганда не може да ги накара да се ваксинират, хахаха!
75
2
 
6
 
! Отговори
Николае преди 2 години
Абе кой ви вярва на вас то дори на снимката надписа на паравана не е на румънски език!!!!
74
1
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Пак пропаганда! "Излишните тела изпълват коридора отвън" (кому излишни!? ), "силен плач отеква отвътре" (в моргата!?)... А CNN СНИМА...
73
8
 
2
 
! Отговори
Някой от Румъния преди 2 години
Пасторите и свещениците от какво печелят? Не само от сватби и кръщенета,но и от...? Бизнесът им процъфтява благодарение на вярващите в тях.
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 789Препоръчвам да проверите какъв е процентът на ваксинираните служители в Центъра за контрол на заболяванията (CDC: center for disease control) и да мислите с главата си.И какъв е процентът и къде да го проверим, защото никъде го няма. Гадно и долно е такъв тип подхвърляне. Проверих и не намерих нищо. Не разбираш ли, че това е арогантно и цинично спрямо хората.
71
2
 
7
 
! Отговори
Ами? преди 2 години
До Някой от РумънияИ откога има свиждания в ковид отделенията?
70
5
 
5
 
! Отговори
Някой от Румъния преди 2 години
Пастор: "Вярвам на това, което виждам, а не на това, което чувам" И този е пастор.Хахаха.Предполагам е виждал и Исус Христос,щом е станал пастор.Питат една баба на 85 г, защо не се ваксинира.А,тя отговаря:Пастора ми каза ,че ако се ваксинирам ще остана стерилна.До всички млади:Моля Ви, учете, защото няма кой да Ви спаси от собствената простотия.А,относно тази Сосока(която е и най-голямата селяндурка,която съм виждала),беше вече доказано, че тя е ваксинирана,при което и беше една от първите
69
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати статията. Как така пускат жената да види баща си в моргата като е болен от Ковид? Абе вие като пишете вече и не мислите.
68
5
 
23
 
! Отговори
тц тц тц преди 2 години
Бре бре бре! тази статия е по-черна и отчайваща и от призивите на Майтапчийски и Козела. Умеете да всявате паника...трябва да ви се признае...но... въпреки всичко..хората и в румъния и в българия...не ви вярват.т.е не ви се доверяват. Така де! Ковидманията да не е религия та да се вярва??? Вярва се в Бог. Да не би вирОса да сте го обявили за бог?
67
2
 
12
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
Тц! В Рая се приемат само праведниците. Ако не вярваш, питай Свети Бил Гей от сектата Свидетели на Пфайзър.
66
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който силно вярва в Бога не се ваксинира и се среща с него...
65
6
 
4
 
! Отговори
свещеник преди 2 години
разбира се, че сме против. нищо лично, просто бизнес.
64
9
 
26
 
! Отговори
защо Румънска болниц преди 2 години
защо не ни покажете някоя Българска болница претъпкана с умиращи от фалшивата ви пандемия - ясно защо- защото лесно се проверява !!! за това ни пробутахте Румънска болница за да не можем лесно да видим лъжата !!! .... и вие се наричате Българи .... жалки еврейссски подлоггги - това сте днес.бг !!!!!!!!!
63
10
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Давай, Ганио, можеш още!
62
4
 
20
 
! Отговори
789 преди 2 години
Препоръчвам да проверите какъв е процентът на ваксинираните служители в Центъра за контрол на заболяванията (CDC: center for disease control) и да мислите с главата си.
61
5
 
16
 
! Отговори
Тотален контрол преди 2 години
До Анонимен Като се сещам за снимките с ,,забулените в черните чували за трупове ,,и ковчезите на удавниците от 2015 година ? И двете празни линейките ,които цял ден обикаляха със пуснати сирени да плашат хората и бяха разкрити по регистационните номера ?
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вижда му се края Виждаш ,дръжки ! Слагай далекогледа ! Кунчев от НОЩ ,нали беше най- вярното куче на Крадльо Борисов ?
59
4
 
13
 
! Отговори
Курш.ум за педразите преди 2 години
Като УБИ.ЯТ Здравния министър с няколко куршума, а после изгоним сегашните министри, и всички СОфийски Педдерази с МАСКИ, и всякакви араби, китайци и *** да бягат към Турция и ще ИЗЧЕЗНЕ корона- вируса... Тия Софийски *** разболяват цяла България, с РАК и Левкемия с фирмите- А1( ЕМтел) и ВИиваком ,а тръгнали да ни занимават с някакъв китайски вирус.
58
1
 
2
 
! Отговори
До мона преди 2 години
И ти така, седмица преди него!
57
10
 
24
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Смахнат фарматрол! За мен и семейството ми Ковид е вече затворена страница! Естествено естествен имунитет, а не ежемесечен експериментален пенкилер пласиран от амбулантни търгаши! Върви и си бий третата игла за да ти се опуснат нервичките! Познавам множество старци с една торба заболявания и без ваксина, които го преболедуваха и сега хвърчат по магазините като моторетки, но в случилото се с Кунчев определено има пръст Провидението! На ред са Балтов и Мутафчийски!