Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?

Политиците не са се научили как да се справят с вируса
9 яну 2022 19:40, Нели Христова
158
Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?
Снимка: БГНЕС

Две години след началото на пандемията голяма част от Европа затаява дъх, надявайки се, че Омикрон е по-малко опасен от по-ранните варианти на коронавируса, така че дори рекорден брой заразени да не донесе смъртността и заболеваемостта от по-ранните вълни. В САЩ Омикрон също се разпространява като горски пожар. Лидерите изглеждат несигурни кои ограничения да наложат и се борят да въведат всичко - от достатъчен капацитет за тестване до подкрепящи мерки заради подновените икономически сривове, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Въпреки двугодишния опит очевидно нито овладяхме пандемията, нито се научихме да оптимизираме нашите политики. Няма извинение за това. Омикрон, като всяка мутация, дойде изненадващо. Но появата на мутации е предсказуем - и прогнозиран - резултат от продължаващите да се разпространяват инфекции, които светът не успя да предотврати.

Стратегията за нулев Ковид не работи, защото не е изпробвана в достатъчно страни. Малкото правителства с безкомпромисна стратегия за потискане на вируса до голяма степен успяха да запазят случаите на завидно минимално ниво. Те нито претърпяха по-големи икономически трудности, нито с течение на времето по-тежки отклонения от нормалното поведение, отколкото страните, толериращи по-високи скорости на предаване на ковид, пише Investor.bg

Точно обратното: по-силното ограничаване при първите признаци на заразяване на общността прави възможно по-бързото облекчаване на мерките и по-дългото наслаждаване на нормална икономическа дейност след това. Южна Корея и Нова Зеландия, например, имаха по-леки ограничения от Обединеното кралство и части от САЩ, и дори от Швеция, за голяма част от пандемията. Най-голямата цена на стратегиите за нулев Ковид - строги ограничения за трансграничното пътуване - са необходими само защото страните партньори са по-толерантни към заразата. Липсата на глобален ангажимент може наистина да направи нулевия Ковид неустойчив, макар че това едва ли е оправдание за тези, които активно го подкопават.

Целият текст четете на сайта на Investor.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
21
 
! Отговори
бай минчо трапера преди 2 години
Който си забил иглата забил. Не дупчете децата си ако искате да имате внуци. На 43 години съм и имам 2 деца. С жена ми сме готови да ги спрем от училище ако разберем че тук в САЩ започват да дупчат в училищата. Готов съм и за крайни действия като се приберем в бг против властта.
103
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз ще продължа да си карам линейката, тея дето ми джаскат минуси да вярват и да му мислят
102
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да се задавят с парите от тестове ваксини хоспитализации и тем подобни пропаганди. До девето коляно мор на всички отговорни за тоя концлагер
101
2
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Снощи между другото пуснах да гледам запис на мача "Байерн"-"Борусия"(Мьонхенгладбах) който Байерн позорно загуби с 1:2. Но не това е най-важното. Стадион Алианц арена в Мюнхен беше празен! Празен! Не пускат феновете! Аз съм сигурен, че ако публиката на Байерн беше на трибуните, резултатът щеше да е друг! И това в държава, която тръби, че била ваксинирала 85% от населението си! Повече какво да говорим?
100
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
карам линейка, болните от истински проблеми ги прехвърлят в ковид отделението след тестове, направете си сметка
99
2
 
6
 
! Отговори
бай минчо трапера преди 2 години
Това е факт защото те бяха изтекли според стикерите на производителите но ЕМА (европейската комисия по лекарствата) каза че нищо им няма и дупчи стадото наред. Просто нямам думи какъв театър се играе , каква пропаганда. След 5 години здрава яйцеклетка и сперматозоид ще са по-скъпи и от златото.
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Телетата трябва да бъдат дупчени яко навсякъде с всичко от вакса до бяло здраво място да не остане за ***.
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами както го на бихте в картините на *** той вече е пандемия до живот.А вас ви чака под секрет един страшен пъкъл кадето ще се пържете печете на бавен огън.
96
3
 
18
 
! Отговори
бай минчо трапера преди 2 години
Мой приятел получи инсулт 2 месеца след втора Файзер игла. Още е в болница и го хранят с лъжица. Скоро ще го изпишат в хоспис и там колкото дни Бог дал да изкара все е берекет. Един беше написал че в БГ дупчат ваксини с изтекъл срок от септември 2021. Не е верно тази лъжа, щото графена, алуминия и живака нямат срок на годност. Хаха
95
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
карам линейка и ходя по ковид отделения, возя болни от ковид, още пиша тук, направете си сметка
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SARS COV-2 Virus Made in China.
93
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой скоро да е чувал да използват термина "напълно ваксиниран"? Аз не съм...
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цирк COVID-19 да стане пандемия? Все едно детско колело да стане машина за прикачна техника.
91
2
 
10
 
! Отговори
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ! преди 2 години
Ваксината спасява фарма конгломератите от малки обороти! Ваксинирайте се сега и спечелете смарт часовник, както и пионерска връзка с логото на вашата фарма компания!
90
2
 
14
 
! Отговори
игленик преди 2 години
На 30-та игла ще имате уникален мега-имунитет. Само устискайте. Ако сте отговорни и искате да спасите близките си от СМЪРТ и ЧЕРНИ ЧУВАЛИ, ЗАТВОРЕНИ КОВЧЕЗИ, ще го направите! Не ви насилваме де.. всеки сам си преценя.
89
4
 
16
 
! Отговори
До анкета преди 2 години
Да знам за много такива случаи на хора които след ваксина не се чувстват добре, а знам и за такива които след ваксина получава инсулт, инфакрт и т.н., знам и за такива които след ваксина се разболяват от ковид
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aма как така постоянна? Аз съм на 5-тата игла и казаха, че след 6-тата всичко ще е наред. Аз вярвам в науката.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12.01.2022 от 12ч. пред НС!
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините превръщат хората в зомбита. Очаква ви зомби апокалипсис. Ваксинираните ще ви нападнат безразсъдно, като бесни.
85
0
 
11
 
! Отговори
Хубаво преди 2 години
Ваксиниране а-у, ама някои ваксинирани започват да имат проблеми, особено хипохондрици, които се самолекуват. Това не е та6ак работа. Задължително се консултирайте с лекар преди ваксинация и след това, ако се налага да приемате някакви медикаменти, били те и витамини. Здравето е безценно. Пазете се.