Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?

Политиците не са се научили как да се справят с вируса
9 яну 2022 19:40, Нели Христова
158
Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?
Снимка: БГНЕС

Две години след началото на пандемията голяма част от Европа затаява дъх, надявайки се, че Омикрон е по-малко опасен от по-ранните варианти на коронавируса, така че дори рекорден брой заразени да не донесе смъртността и заболеваемостта от по-ранните вълни. В САЩ Омикрон също се разпространява като горски пожар. Лидерите изглеждат несигурни кои ограничения да наложат и се борят да въведат всичко - от достатъчен капацитет за тестване до подкрепящи мерки заради подновените икономически сривове, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Въпреки двугодишния опит очевидно нито овладяхме пандемията, нито се научихме да оптимизираме нашите политики. Няма извинение за това. Омикрон, като всяка мутация, дойде изненадващо. Но появата на мутации е предсказуем - и прогнозиран - резултат от продължаващите да се разпространяват инфекции, които светът не успя да предотврати.

Стратегията за нулев Ковид не работи, защото не е изпробвана в достатъчно страни. Малкото правителства с безкомпромисна стратегия за потискане на вируса до голяма степен успяха да запазят случаите на завидно минимално ниво. Те нито претърпяха по-големи икономически трудности, нито с течение на времето по-тежки отклонения от нормалното поведение, отколкото страните, толериращи по-високи скорости на предаване на ковид, пише Investor.bg

Точно обратното: по-силното ограничаване при първите признаци на заразяване на общността прави възможно по-бързото облекчаване на мерките и по-дългото наслаждаване на нормална икономическа дейност след това. Южна Корея и Нова Зеландия, например, имаха по-леки ограничения от Обединеното кралство и части от САЩ, и дори от Швеция, за голяма част от пандемията. Най-голямата цена на стратегиите за нулев Ковид - строги ограничения за трансграничното пътуване - са необходими само защото страните партньори са по-толерантни към заразата. Липсата на глобален ангажимент може наистина да направи нулевия Ковид неустойчив, макар че това едва ли е оправдание за тези, които активно го подкопават.

Целият текст четете на сайта на Investor.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стане постоянен бизнес. Ковид се оказа много печеливш бизнес за тези, които го експлоатираха
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито и сметки да си правят някой да я направят вечна, повече от три години и половина няма да продължи. Хващам се на бас!
82
2
 
5
 
! Отговори
Диклакс Мак Гел преди 2 години
Синът тренира много здраво, ползва гея казвам "Браво!" диклакс мак гел.. той много ми пома гъ!
81
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Две години след началото на пандемията голяма част от Европа затаява дъх,....". Не Европа е без дъх, отровена от ваксините.
80
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не пренасят Ковид. Пренасят го ваксинираните със зелени сертификати, защото само те магат да пътуват трансгранично. Това означава, че Ковид се пренася от комбинацията самолет-зелен сертификат. Следователно за нулев Ковид са необходими нулеви зелени сертификати и нулеви полети. Много е просто да се разбере, но пандемията показа, че над 60% от световното население нямат този интелектуален капацитет. Всички политици също, с изкл. на китайците. Но те имат 6х. годишна култура!
79
2
 
28
 
! Отговори
АНКЕТа преди 2 години
Знаете ли за случаи на ваксинирани, които имат здравни проблеми? ДА + НЕ -
78
3
 
21
 
! Отговори
Починал Ваксиниран преди 2 години
Защо в никоя медия на земното кълбо не се говори за случаите на починали ваксинирани? Защо се представя само едната гледна точка? Това е пропаганда. Очевидно.
77
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, не знам дали сте толкова заухави, да сравнявате заразени и ваксинирани на дневна база. Става въпрос за 2-3 години. Разбира се за 6 месеца може да си защитен от Делтата, след нея идва Омиарон, нормален грип, някакви бактерии... Като ти е разбита имунната система от инжекциите си слаб като спинаджия. Честио на печелившите!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, некой та а излАгал !
75
1
 
17
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Проблема е, че ако си ваксиниран и хвърлиш маслото, нема да те пишат Кови или починал от ваксинация. Пишат те "ритнал камбаната по естествен път" и айде. Черния чувал, моргата, отворен ковчег, 2 метра път до св. Петър. Но Ачо Ковита никога няма да излезе ин да каже, че си ритнал камбаната от ваксата.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умират само ваксинираните. Другите умират от старост.
73
11
 
10
 
! Отговори
В България да преди 2 години
Тук още е пълно с, които чакат да видят дали има починали ваксинирани - ами има, но 5-6 на ден - а останалите 70-80 бройки са на НЕВАКСИНИРАНИ. Ако бяха 70% ваксинирани, щяхме да имаме само 15 починали на ден и то при най-високите вълни, а не по 150.
72
0
 
4
 
! Отговори
Продавам ментета преди 2 години
Effectiveness of Covid-19 Vaccination Against Risk of Symptomatic Infection, Hospitalization, and Death Up to 9 Months: A Swedish Total-Population Cohort Study. --> Това е едно изследване публикувано в Лансет през октомври 21. Четиво за образовани, не вярвам да е за теб
71
0
 
5
 
! Отговори
Трий дедо попе преди 2 години
Нема се плашиш, чегъртай смело. На мен не ми дреме ич хаха :D Даже още по-добре, че като си видя некой път коментарите на пияна глава и вдигам кръвно пхаха
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не. Скоро свършва.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До .83 . Ясзе сам мигрант *** Бръкъчеву. Изгониа мъ дека викаа дека сам краднал. Па язе не моа другу. Оти питаш?
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Hahha.... поради същата причина, поради която си завираш краставицата в ГЗ, преди да си нарежеш салата.
67
1
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 72 - от дека си? Да не си от Бреница??
66
0
 
4
 
! Отговори
Продавам ментета преди 2 години
Бих ти дал линк но си много злобен и на заслужаваш. Потърси сам като си толкова хитър --- Vaccine Acquired Immune Deficiency Syndrome
65
0
 
4
 
! Отговори
МодерНатор преди 2 години
Моля да не представяте мокрите си сънища за информация от водещи учени, които не можете да посочите. Тъъпичко е....