Пак този мухъл! Има ли отърване?

Какво трябва да правим при появата на досадната плесен
22 юни 2015 11:00, Екип на Dnes.bg
20

Домът ви е чист, подреден, сравнително наскоро ремонтиран, но... врагът, наречен мухъл, отново се е появил по стени и плочки. При това грозният му вид е най-малкия проблем. Според  изследвания от световната здравна организация (СЗО), има пряка връзка между развитието на алергии и белодробни заболявания и качеството на въздуха, свързано с мухъла.

Някои видове мухъл образуват токсична течност или газообразни съединения – микотоксини, които са вредни за хора и животни. Затова борбата с мухъла не е просто въпрос на красота.

За начало в Месеца на ремонтите ще отговорим на въпроса кои са основните фактори за поява на плесен и мухъл. Установено е, че появата им обикновено става в затворени помещения, които се проветряват по-рядко и в които има завишена влажност и застоял въздух. Всъщност мухълът е форма на гъбички, които се възпроизвеждат чрез образуване на малки микроскопични клетки, които се разпространяват по въздуха.

Появата му в жилището ни обикновено означава проблем, чието решение не е толкова елементарно. В момента навсякъде се продават различни препарати, с които след като напръскате, мухълът изчезва. Това обаче в повечето случаи има краткотраен ефект и ако проблемът не е отстранен, досадните петна ще се появят отново и то бързо.

Имайте предвид, че за да отстраним мухъла, на първо място трябва да отстраним причините за появата му. Ако има спукана тръба например, трябва да се смени и да се остави известно време стената или тавана да изсъхне. Мухълът пък трябва да се премахне до основа, като с помощта на шпатула трябва да премахнете напуканата боя, трошливата мазилка и/или тапета. След това шпакловайте повредените и почистени места и шлифовайте изсъхналата след това повърхност с фина шкурка за гладкост. След това може да залепите нов тапет, или да боядисате мястото в съответния цвят. Оставете да изсъхне добре.

И докато ремонтираш, не забравяй да снимаш! Защото Разкърти в Dnes.bg ти е подготвило страхотни награди!

Важно е да знаем, че отстраняването на мухъла дори по този начин не ни гарантира, че той няма да се появи в последствие. Имайте предвид, че най-важната и ефективна стратегия за ограничаването му е да контролираме влажността в дома. За това е хубаво да проветрявате поне по 3-4 пъти на ден стаите си, при това за няколко минути. Когато времето позволява, можете да оставите отворено и за по-дълго време. В банята, тоалетната и кухнята, където концентрацията  на влага като цяло е по-висока, трябва да проветряваме още по-често.

Добре е да се знае, че правенето на ремонт през лятото не е само защото тогава обикновено  ползваме отпуските си. Важно е големите ремонти да стават в по-топлите месеци на годината, за да може влагата от стените да излезе навън и да не се задържа в жилището. Така ще се намали вероятността от поява на мухъл.

Препоръчително е да поддържате в дома си сравнително постоянна температура. Когато подреждаме мебелите си пък е хубаво да оставяме поне по 10 см разстояние от стената, за да може въздухът да циркулира зад тях. Слагането на мебели точно на стената е предпоставка за поява на мухъл. Това важи в още по-голяма степен за външните стени.

Докато се забавлявате с ремонтни дейности, не пропускайте и шанса си за награда от нашата игра РАЗКЪРТИ И СПЕЧЕЛИ


20
Още от
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Иван Кацарив преди 6 месеца
До Гецата Прав си варта е най-доброто средство против това. Няма друга химия на пазара която ва издържа повече от 2 години на мухъл... Работих за водещ Европеиски производител на такава химия. Нанасял съм само химията - не разводнена, не разбавлена...максимум 2 години предпазва. Но варта е нещо великолепно - нищо не вирее по нея.
16
1
 
1
 
! Отговори
Neli преди 7 години
Ili se premestete da jiveete v Las Vegas. V nito edna kashta/apartament ne sam vidiala muhal.
15
0
 
1
 
! Отговори
Neli преди 7 години
Zdarveyte,Napravete raztvor s voda I kaliev permanganat (po-silen). Dane e bledo rozov, ami po-tamno rozov I minete s dobre napoena guba sled kato popochistite natrupania muhal. Mnogo silen dezinfektant e, a I pri tova ne e vreden.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всякакви бабини деветини, напръскайте с това, напръскайте с онова ...Каквото и да мажете, докато не се отстрани причинителя (влагата), нищо НЕ помага!Супер вредните химилаки унищожават мухала за известно време и после пак се появява.Ремот е решението
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слага се вентилация на дограмата.
12
0
 
10
 
! Отговори
! преди 7 години
в коментарите ще намерите много по ценни съвети от колкото в самата статия
11
3
 
0
 
! Отговори
x преди 7 години
Редовно проветряване и 1-2 пъти на 2-3- месеца пръскайте със серезит без да забърсвате след напръскването и това е. Пробвайте.
10
3
 
1
 
! Отговори
Whateva преди 7 години
Да, мухълът се появява от конденз по стените, и изолацията е важна, но много жилища има, които са с външна (и вътрешна) изолация и отново има мухъл. Това е защото няма циркулация на въздуха. А няма защото новите дограми запечатват перфектно и няма проветрение. Или проветрявайте на всеки 2-3 часа зимата, или си купете модерна дървена дограма - дървото е естествен дишащ материал. Скъпо е, но евтиното и хубавото са в различни магазини! : )
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам, че пишете, че трябвало да се елиминира влагата. Само да ви светна, че влагата практически няма как да я елиминираш (особено зимата), а и не е здравословно да я елиминираш. Зимата колкото и да изсушаваш въздуха, в момента, в който отвориш да се проветри и цялата стая моментално се изпълва с влага. Дори от дишането се отделя адски много влага.Самата влага не е проблем, проблем е, когато залепва за студените стени. Реално разликите в температурите на повърхностите е проблема. Изолация тря
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влагоуловител? За какво? Клматикът изсушава въздуха също толкова добре - затова и е вреден... По-добре си направете свестен ремонт на стената, сменете изпускащите влага тръби, сложете изолация... Варианти много и нее така вредни за живеещите в стаята, както изсушаването на въздуха. А най-добре наблюдавайте строежа, ако разбирате от това.
7
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
купете си препарат SAVO, мн е добър срещу мухъл
6
2
 
32
 
! Отговори
Бонго преди 7 години
До Анонимен 4Така е ,основна причина за мухъла са стайните растения с изключение разбира се на канабиса,който поддържа умерена влажност,но същевременно ни дарява с радост и веселие.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мухълът се появява от конденза по стените, а кондеза се поява от студените стени. Решението е външна изолация на стените. Вътрешна изолация също може да свърши работа, но има недостатъци.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В къщи смених дограмата,спазихме всички препоръки, влагоуловители и т.н.Решението беше просто - по малко стайни растения.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-важното узловие да вирее мухъла е да има влага. Ако не я елиминирате, мухъл ще има и на фаянсови плочки. Така, че 1 е прав. Аз също имам ел. влагоуловител и събира по 1-2Л на денонощие. Ако го нямаше, тази влага щеше да се напие в студените стени. Ети ви предпоставка за мухъл.
2
6
 
9
 
! Отговори
Гецата преди 7 години
Изпитана рецепта : От магазин за строителни материали си купете гасена вар. Продават на пакети. Изсипвате пакета в кофа, добавяте малко вода и веро, след което с обикновена бояджийска четка мажете, където мухлясва. Ще забравите за мухъла...Работи се с латексови ръкавици.
1
10
 
14
 
! Отговори
мда преди 7 години
Купете си електрически влгоуловител ако не желает да проветрявате постоянно.. Всичко друго химия или не е бошлав работа. (от личен опит)