Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват

Наблюдава се лек спад на избирателната активност на втори тур
Обновена: 31 окт 2019 12:51 | 31 окт 2019 12:51, Петя Славова
127
Манолова или Фандъкова? 17% не са решили за кого да гласуват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След първия тур на изборите се наблюдава лек спад на избирателната активност - около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

На първия тур отчетената активност е 42.7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур, сочат данни на проучването сред 800 гласоподаватели, предоставено от Боряна Димитрова за bTV.

По думите й, по-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенции на втория тур.

Още по темата

Според данните 17% от тези, които ще гласуват все още не са решили за кого ще дадат гласа си. 55.3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат настоящия кмет на столицата Йорданка Фандъкова, а 44.7 на сто - Мая Манолова, показват още данните.

Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати, отбелязва Боряна Димитрова. По думите й, Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа - по-голям дял от хората с висше и средно образование.

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение две към едно в полза на Фандъкова.

При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите се разпределят едно и половина към едно в полза на Йорданка Фандъкова.

Тези 17%, които не са решили за кого ще дадат гласа си, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между двете кандидатки за кметския пост е около 10%, уточни още Димитрова.

Проучването е направено от "Алфа Рисърч" в периода 28-30 октомври 2019 г. Възложено е и финансирано от bTV и е проведено чрез пряко интервю по домовете с 800 пълнолетни жители на София с право да гласуват в местния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
0
 
! Отговори
Аха преди 4 години
А ние с двете висши придобити извън БГ за кой да гласуваме, питам за Протокола?
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Столичани, ако искате Ремонта на Графа да продължи още 20 години, гласувайте както досега
114
5
 
3
 
! Отговори
Глас за промяна преди 4 години
Столичани, ако харесвате костинбродския сценарий, ако искате да ви измислим автобуси с двойно дъно,ако харесвате мутрите и мутреситеако харесвате Орешарски и Пеевскигласувайте за менако не ги харесвате ,вие сте платениГласувайте за вашата сестра - сестра Галева
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промяна или да си остане както беше до сега живота ви!
112
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите *** са на херц!София-запад се грижи за тях.
111
1
 
2
 
! Отговори
13 преди 4 години
До ГаньоДа де, за това говорим. Това ви е новата мантра на ГЕРБ и БСП, ще си останете качествените, а предателите ще се махат от вас. Разбира се, истината е жестока и затова се заобикаля. А по-хубаво от това да нямаш *** около себе си, да нямаш сини и червени наследници на БКП и проваления ви смешен режим на скапаните русофили, няма по-хубаво от това. Но вие си продължавайте, кой ви спира, какво ни интересувате? За ваши хора гласуваме, какво повече искате?!
110
4
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
До 13Как се протестира като се напуска държавата?! Аз знам, че на това му се вика ДЕЗЕРТИРА!Всички, които напуснаха България си предадоха родината...С какво са по различни от маймуняците, които прииждат сега от изток и се наричат бежанци - с нищо - и двата типа търсят хубавото на готово...
109
9
 
7
 
! Отговори
По-малкото зло again преди 4 години
ММ не е никаква алтернатива, по-прагматичният избор, уви, е Бойковата кукла с дистанционно. Ще гласуваме за и.д. кмет на Сф, но с голямо омерзение, отнемай къде. Искаме реална алтернатива, а не ретроградни, кресливи, злобни и алчни комунистически кикимopи! Фандък, избран си, радвай се. Но знай, че си ни опротивял, при първа възможност ще се отървем от теб!!
108
4
 
5
 
! Отговори
13 преди 4 години
До ГаньоХахаха, *** говори за продажност! Къде бяхте ***, когато 3млн протестираха и занаят по занят, напускат държавата? Къде беше ти ***, когато сестрите протестираха? За другите да не говорим. Ядеше си фалшивите кебапчета, пиеше си незаконната ракия и си ядеше пластмасовата шопска. Е тогава, трябва ли ти да имаш държава, с нещо да си я заслужил? С какво? Дъжравата това е народа, а не територията, но явно мозъците ви са изпрани като чаршафи от комунизъм и ракия.
107
7
 
9
 
! Отговори
wild horse преди 4 години
Стига сте плашили с този комунизъм,повечето тук не знаят за какво става въпрос,това е лебедовата песен на ББ да плаши хората. Има макар и малък шанс да ги съборим тези тикви,после ще му миослим,завзел е всичко,роднините на ГЕРБ са в училища,болници,администрация,плаши ги с уволнение,ако не осигурят гласове./ Гласувайте на всички балотажи за техните опоненти,които и да са...очдоха се
106
1
 
5
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
До 13Що не вземеш направо да си сложиш въжето, вместо да чакаш ГЕРБ, да те довърши, а, дребна, продажна душицо?
105
11
 
3
 
! Отговори
13 преди 4 години
Аз гласувах за ГЕРБ с удоволствие и на балотажа задължително ще отида пак да гласувам за ГЕРБ. ГЕРБ не са причина, те са един от симптомите, последващ причините. Причината е ***. За да изчезне той, трябва да се гласува за ГЕРБ, няма друг начин. Най-добре е Територията да се придобие от други, но за да стане лесно, трябва повече да се обезлюди. Да се разкара лошия ген на българите, да бъдат претопени. Трезво погледнато, това е положително.
104
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън крадлата Фандупкова. Застрои София, мръснa, мизерна като индийски квартал. Самоковската даскалка за бавноразвиващи няма място в София повече.
103
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих гласувал за Манолова но не съм в бегето а и мразя софия
102
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евразийска софия, гарантирано от мая Общата, шофьора Радев и Нинова- Импексова! Кръстника бащица путин лично ще ви дава субсидии и фондове в рубли хахахаха
101
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София с Фандъкова - европейска Столица, а с Манолова - съветско Гробище !
100
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Герб
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък 83% са решили да гласуват за Фандъкова
98
4
 
18
 
! Отговори
хахахахахахааа! преди 4 години
За Фандъкова щели да гласуват по-голям дял с висше и средно образование.Сега разбирам защо онзи квартал се казва Факултето. Те от доцент нагоре, бе!
97
7
 
6
 
! Отговори
Мизийски преди 4 години
Нека си припомним комунистическо-турските управления от прехода. През 1991 г. буквално нямаше какво да ядем - магазините бяха напълно празни, а хляб се купуваше с купони! Второто нулиране - 1996-97 година, когато другарите фалираха 8 (осем) банки и в рамките на месец се превърнаха в кредитни милионери. Хиперинфлацията, която предизвикаха, срина пенсиите до 15 долара. През 2007-09 година, заради тези наследствени крадци, България загуби 3 милиарда евро от европейски програми. Лесно можем да си сп