Възрастните служители са по-продуктивни от младите

По-младите и по-образовани се отегчават по-бързо
Обновена: 18 апр 2011 22:34 | 18 апр 2011 20:02,
66
Възрастните служители са по-продуктивни от младите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Възрастните служители са по-продуктивни от младите си колеги, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от проучване, направено в Германия.

По-зрелите членове на персонала не са толкова силни и подвижни, колкото по-младите, но за сметка на това компенсират с по-голям опит и умения за работа в екип, и със способността да си да се справят по-добре, когато възникнат проблеми.

"Възрастните служители правят повече грешки, вероятно заради влошаващите им се физически възможности. За сметка на това обаче те рядко допускат сериозни грешки, защото имат по-голям опит", обясняват авторите на проучването от университета на Манхайм, които са наблюдавали служители от фабриката за камиони.

Специалистите са установили още, че по-младите и по-образовани служители не са толкова продуктивни, колкото
по-възрастните си колеги с по-ниска квалификацията. Вероятната причина е, че те се отегчават по-бързо.
Проучването оспорва схващането, че за да е по-добра продуктивността служителите трябва да са по-млади.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
ан преди 13 години
трябва да има баланс както мъже и жени така и стари -млади ,за да се получат нещатазависи също и от позициятаминистър на 33та той няма опита да ръководи и взема такива важни решенияв същото време не си представям за нормално старци на 60 -70 години работят, а млади на 30-40 години не са започвали работавън пенсионерите от раб места и дотогава да са предали опита си на младитеа младоците да са благодарни,а не присмехулни ,че и те
65
1
 
1
 
! Отговори
хехе преди 13 години
Прудуктивен съм как да не съм. Като "Нашта крава сладко мляко тя ни дава" така продукция давам че всички са доволни. Продуктивни... третирате хората вече като животни.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за мечта - да работиш в офис!?!? /незнайно какво/Това нещо на снимката е ужасно - прилича на бомбоубежище или на приемна в лагер за емигранти.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ужас, пак откриха топлата вода - че квалифицираните кадри са полезни и не е необходимо да ги изхвърлят след 35 г. възраст от работните места. Да го напишат в България някъде с главни букви това, че ни омръзна да се обучават върху нас.
62
0
 
3
 
! Отговори
образован, не млад преди 13 години
"По-младите и по-образовани" не винаги върви ръка за ръка.....
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 60, странно е, че си на 29 години и задаваш този въпрос. Очевидно е, че в лицето на тези до около 26-27 години си стар, а за останалите си млад.
60
0
 
3
 
! Отговори
В преди 13 години
Аз като съм на 29,млад ли съм или съм стар???Иначе съм безработен.
59
1
 
1
 
! Отговори
Хиха преди 13 години
Пак ли ще пишем тема в/у "Отцы и дети"?
58
0
 
11
 
! Отговори
traba преди 13 години
Сега, тате рекъл боляринът, и ти не можеш ми помогна. Защо? Защото царят иска семе за посев, а никъде в страната няма жито. Не бой се, синко. Утре, когато се явите пред царя, ти му кажи да заповяда на селяните да разровят всички мравуняци на царството. В мравуняците има много жито, събирано зрънце по зрънце от мравките. ...помните ли тази приказка на Ангел Каралийчев "Старите хора"?
57
1
 
4
 
! Отговори
нормално преди 13 години
Всеки труд се заплаща, защо да седи повече на работа,като не и се плаща за времето?
56
0
 
1
 
! Отговори
възрастен служител преди 13 години
е как няма да бърза, нали в 18:00 трябва да е напуснал работното място, да не се прецака да направи 1 минута оувъртайм!
55
1
 
2
 
! Отговори
от кога си е така преди 13 години
В този Офис къде са прозорците? И защо тавана е толкова нисък и са смесили светлините всъщност по цял ден им светя лумицентни лампи и гледат в компютрите? И някои служители седят със гръб към вратата и към колегите си, иначе младите са мързеливи. Не са напротив нямат нормални условия на работа и са постоянно мъмерни и вечно недоволни от тях с прекалено високи изисквания към тях за никакви пари!
54
0
 
8
 
! Отговори
Никой преди 13 години
За младият нещата изглеждат просто - раз-два и готово и на младия му изглежда, че възрастния с тутка и бави. Всъщност нещата са точно обратните - възрастният първо мисли, после действа, защото преценява още много неща, за които младия изобщо не е и чувал. В крайна сметка бързането на младия в повечето случаи води до по-голямо забавяне, докато той или някой друг му оправи грешките.
53
1
 
10
 
! Отговори
Някой преди 13 години
Просто младите са по-мързеливи, за съжаление!!
52
0
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Това май трябва да се прочете от нашите работодатели, за които еталона е 23 годишна, добре изглеждаща с два чужди езика, по възможност и френски да владее....
51
2
 
4
 
! Отговори
от кога си е така преди 13 години
За ,това младите се отегчават, така бързо, защото всеки път биват недооценени и обират негативите на възрастните. Защото възрастните винаги са по- добри от тях винаги са с повече опит по знаещи, по- добри в преценките си и взимането на важни решения. Но те са хора и грешат и още повече ,че когато имаш повече рутина е възможно да сгрешиш още повече. Хубаво е да бъдеш толкова самоуверен особенно важно нещо за младите. Но някой път самоувереността заслепява и не се мисили адекватно и прецизно.
50
1
 
2
 
! Отговори
кажи речи преди 13 години
Когато се случи на един работник млад и неопитен добре. Но, когато е текучество от млади хора и неопитни, според по- възрастните и опитните тогава.....? Това не е рутина, това e няма оправия на нечия грешка на по млад служител и по не опитен, това себедоказвене всеки път ,че си по- добър от другите, чрез младите служители. Когато си креактивен, бъзомислещ, пластичен както искате така го наречето в мисли и действия няма как да бъде обратното грешките са на друг.Да страдаш заради чужди грешки.
49
5
 
2
 
! Отговори
кажи речи преди 13 години
А, колко пъти младия и не дотам, според по- възрастния и опитния оправя кашите на по -възрастния и когато вече не му е нужен бъде съкратен или уволнен?Употребен и изхвърлен използван и не оценен? Монетата има две страни да видиш дали им много лесно на младите и как в повече случаи обират калая на по- възрастните. Възрастните се имат за по опитни, но много повече грешат и в преценките си правят някой път големи каши. Добре, че са младите да поемат, колко издържат. Не им го признават.
48
2
 
16
 
! Отговори
??? преди 13 години
А колко пъти се налага опитния работник да оправя кашите на мислещите се за непогрешими млади колеги, не е за вярване.
47
0
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 13 години
Естествено е, че възрастните служители с опита си работят по-добре и по-качествено от младите. Обратното е изключение, но се случва. Интересен е и случая с тези, които от възрастни служители са станали пенсионери, но работодателите все още ги предпочитат пред младите или пред възрастните служители и ги държат на работа. Оказва се, че опита и квалификацията са незаменими.