Достатъчно ли сте майка?

Списание "Time" провокира дебат за кърменето
15 май 2012 10:15,
177
Достатъчно ли сте майка?
Снимка: Reuters

Корицата на последния брой на авторитетното списание "Time" предизвика силно противоречиви реакции. На снимката под заглавие "Достатъчно ли сте майка?" се вижда млада жена, която кърми дете на видима възраст далеч над обичайната за кърмене.

Майката е 26-годишната Джейми Лин Гръмет от Лос Анджелис, а момчето е 4-годишният й син Аръм. Статията въобнови разгорещения дебат по въпроса дали продължителното кърмене на деца до по-напреднала възраст е вредно или напротив.

Голяма част от критиките относно „Time“ са насочени срещу избора на млада, привлекателна майка, която кърми голямото си дете. Фотосът е достатъчно скандален, за да привлече вниманието и респективно да вдигне продажбите на изданието. Майката пък е обвинявана, че използва детето си, за да стане известна и популярна.

От BBC изтъкват как в последните години множество знаменитости (Клаудия Шифър, Бритни Спиърс, Джесика Симпсън) са превърнали в задължителна част от имиджа си голите снимки по време на бременност и скоро след раждането. Анджелина Джоли пък позволи да бъде заснета как кърми едно от децата си. Очевидно модата е налице.

Но все пак има и друга страна, посочва репортерът от „Financial Times“ Джилиан Тет. „Първата ми мисъл беше, че решението на „Time“ е евтин PR-трик – да покажат гърдите на привлекателна блондинка на корицата си. Но все пак трябва да отчетем, че статията е насочена основно върху теорията на д-р Уилям Сиърс за необходимостта от силна близост между родител и дете в първите няколко години след раждането за гарантиране на нормално развитие на подрастващия. И все пак от тази корица ме побиват тръпки“, споделя Тет.

Подходът на списанието към темата за кърменето на деца в напреднала възраст предизвика възмущението на множество майки в социалните мрежи. Основните упреци бяха, че от изданието са преекспонирали въпроса и са се възползвали от цялата ситуация по непристоен начин. 

Авторът на предизвикателната снимка Мартин Шьолер обяви, че е бил вдъхновен от изображенията на Дева Мария и нейното бебе Исус Христос. Фотографът допълни, че идеята му за изправено дете, което суче, е дошла съвсем естествено, предвид желанието му да покаже необичайността на подобна ситуация (в която дете е кърмено толкова дълго време, че да може да ходи изправено).

В същото време обаче в своя блог сниманата Джейми Лин Гръмет наскоро публикува друг фотос. На него тя отново кърми 4-годишния си син, но този път в популярното имение на създателя на “Playboy” Хю Хефнър. „Кърмих Аръм в имението на “Playboy”. Всъщност почувствах, че това е най-точното място на планетата да го направя“, пише Гръмет.

Което естествено доведе до остра реакция в медийното пространство, в случая от британския в.„Daily Mail“: „Така и никой не разбра защо Гръмет вярва, че това имение е най-точното място за кърмене на детето й“.

„Ако оставим настрана противоречивото решение за използването на привлекателната блондинка на корицата, от “Time” все пак посочват редица важни факти“, твърди Шейла Елдред от Discovery News. Например това, че СЗО препоръчва кърмене до поне 2-годишна възраст. Отбиването на кърмачета по света пък се случва на средна възраст на детето от цели 4 години.

В крайна сметка никое правителство или международна организация не дава горна граница за спиране на кърменето на децата. От друга страна няма подробни изследвания дали продължаването на кърменето след 18-ия месец от раждането реално води до положителен ефект за здравето на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: кърменедебатсп Time
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
АТАНАС СТОЯНОВ преди 11 години
СЕРИОЗНО ВИ КАЗВАМ ПРЕД ТАКАВА ГЛЕДКА МИ СЕ ДРАЙФА И ТО НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА ИСКАМ КОГАТО СЕ РАЗХОЖДАМ В ПАРКОВЕТЕ ДА НЕ МЕ НАБЛЮДАВАТ ОЩЕ ЕДИН" ЧИФТ ОЧИ "ОКЛЕПАНИ С КЪРМА И В ТОЯ СЛУЧАЙ АЗ ДА СЕ ЧУВСТВАМ НЕУДОБНО ПРИ ВСЕ ЧЕ НЕ АЗ СИ ПРЕДСТАВЯМ ПАРКА ЗА ДЕТСКАТА СТАЯ МОЛЯ КОИТО ГИ МЪРЗИ ДА СИ ОТИДАТ В КЪЩИ ЗА ТАЗИ МАНИПУЛАЦИЯ ПОНЕ ДА ГО ПРАВЯТ НЕ НА ТОЛКОВА ОЖИВЕНИ МЕСТА !ГРОЗНО Е И САМО *** ГО ПРАВЯТ А ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ НЕ Е И ХИГИЕНИЧНО ДА СИ ПЛЕСНЕШ ГЪРДАТА В УСТАТА НА ДЕТЕТО СИ ПОЧИСТЕНА
118
0
 
0
 
! Отговори
АЛЕНАТА БУКВА преди 11 години
ДЕТЕТО ИСКА ДА СУЧЕ ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА ВЪЗМУТЕНИ В КРАЯ НА КРАИЩАТА ТОВА Е И СМИСЪЛА ДА БЪДЕШ МАЙКА -ДА ДАРЯВАШ ЛЮБОВ НА ДЕТЕТО СИ И ХРАНА ;))
117
0
 
0
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНА преди 11 години
О КАКВА ГАДОСТ !САМО СИ СЛАГАТ СНИМКИТЕ НА КОИТО КЪРМЯТ В НЕТА ТОВА ПЪРВО И ВТОРО НЕ Е НОРМАЛНО 4 ГОДИШНО ДЕТЕ ДА БОЗАЕ КОЕТО Е С РЪСТА НА 6 ГОДИШНО ЩО ЗА МУТАНТИ СА ТОВА ТОВА Е АКТ КОЙТО Е ТВЪРДЕ ЛИЧЕН МУЖДУ МАЙКАТА И ДЕТЕТО И И ОСВЕН ТОВА ОТ ХИГИЕННА ГЛЕДНА ТОЧКА ДА ГО КЪРМИШ В ПАРКА ПРЕД ХОРАТА ЩО ЗА СИ ТИ КРАСИМИРО АТАНАСОВА ЗАЩО СИ ТОЛКОВА ПРОПАДНАЛА КАКВО ТОЛКОВА ТИ СЕ СЛУЧИ ОСВЕН ЧЕ СЕ РАЗВЕДЕ И ПРОВАЛИ ОЩЕ ЕДИН ЖИВОТ?
116
2
 
1
 
! Отговори
Анна преди 12 години
Четох неотдавна статия,че в Монголия майките кърмят децата до 6-7 годишна възраст и това не е необчайно ! Всяка култура си има своите особености. Освен това понякога,по здравословни причини е хубаво детето да се кърми по-докъсно.Но тази снимка,наистина,е неподходяща за списание и изобщо да бъде публикувана !
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e толкова ли не може просто да се издои и да му залее с млякото корнфлейкса, като е толкова полезно?!
114
3
 
3
 
! Отговори
Алициа фолк преди 12 години
Ниа фолкпримадоните праим дяца за да сми фйейшън, да сми куул и да има кво да си фалим на кайфйето дето ходим презчас с бмвто.Кат ни опнат ***..ните и ги родим ги фрълами на дитеглидачки, нама ний да си апим маникурите и си захабавами силиконките цици.
113
4
 
2
 
! Отговори
до 132 преди 12 години
Естествено, че силикон си слагат тези, които искат да се продадат по-скъпо Само продажби са ти в главата, прекалила си с учебниците по маркетинг май. Някой жени си слагат цици за да са секси за мъжете си, а не да се продават, много си зле.А какво си казвам гледайки женски форми съзнателно или подсъзнателно хич не си наясно. Казвам си - а кви яки цици, така ми напомнят на г.ъ.з. :)))
112
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това не са цици на кърмачка в никакъв случай, тая надали е кърмила и един ден.
111
4
 
1
 
! Отговори
Цар от село преди 12 години
аха а Крали Марко са го кърмили 10 години според легендите.
110
2
 
5
 
! Отговори
до129 от dr.Lightman преди 12 години
Използват ги в клиповете не защото "сме визуално обучени" да ги харесваме, а защото знаят, че това е една от най-примитивните и животински черти на привличане в човешкото същество, появила се някъде по времето, когато жените са решили да ги прикрият. Използват животински (природен) инстинкт за отвличане на вниманието и контрол и вход в подсъзнанието. Инстинктите са следствие на подсъзнанието, и когато ги активираш, човек става лесен и по-податлив на внушения. За да има репродукция, природата го е измислила така, че при животните има периоди на разгонване, а при нас хората, стимуланти за възбуда. Ако мъжете не се възбуждаха от гърди, дупета и нежна кожа, то можеш да бъдеш напълно сигурен/а, че няма как да се сформира химията нужна да подтикне мъжа към разплод.
109
3
 
4
 
! Отговори
do 131 преди 12 години
Хахаха:))) Естествено, че силикон си слагат тези, които искат да се продадат по-скъпо :) Това изобщо не противоречи на тезата, а напротив. ;) А за това: "Нали не очакваш един мъж като види голи гърди да си помисли - о, какъв прекрасен израстък за кърмене на бебета" - да, пич! Представи си, че на инстинктивно ниво си казваш точно това гледайки женски форми :) Колко си загубен само! Природата така го е измислила, че да те привличат форми, които могат да ти осигурят поколение. Не знаеше ли?
108
2
 
5
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Абе ти на луда ли се правиш, били сме обучени от маркетинга че гърдите са за секс, дрън дрън. Мъжете са възприемали женските гърди като секси още преди да се напишат първите учебници по маркетинг и да измислят силикона. Като не са знак за секс защо си инплантирате по - големи цици, може би за да кърмите по - добре? Нали не очакваш един мъж като види голи гърди да си помисли - о, какъв прекрасен израстък за кърмене на бебета
107
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тази мама и аз бих я изцицал... и не само
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е. Визуално обучени сме да възприемаме женските гърди единствено като знак за секс. Навсякъде в рекламите, филмите, чалга-клиповете се използват само с тази функция - да продават по-добре въз основа на представата за секс. Така че естествено са само за секс! Защо да мислим, че имат и друга функция? Природата за това ги е създала, за улесняване на маркетинга. Впрочем жените също. И твойта майка също...
105
1
 
12
 
! Отговори
до 126 преди 12 години
Как какви, ще станат гейове, ще си мислят че циците са тенджери с манджа и ако не пускат такава са излишни.
104
8
 
4
 
! Отговори
dr. Lightman преди 12 години
Ако мъжете не харесвахме и не бяхме привличани от цици и дупета, то не знам какво друго щеше да ни привлече у вас. Природата си знае работата :D.
103
3
 
16
 
! Отговори
dr. Lightman преди 12 години
Интересно отвратително е как в погледа на сукалчето дори, мили майки, се четат - гордост, възбуда, предизвикателство и териториални претенции и заинтересованост. Кърмачката от своя страна пък я гризе съвестта и има нотка на страх в погледа, което доказва, че осъзнава действията си и според нея това също е нередно. Кърмете мъжките си рожби до 5-6 години да видим кви мъже ще излязат след това :D
102
4
 
36
 
! Отговори
до 124 преди 12 години
Според мен точно за да ме възбужда си ги е показала, затова е отишла да кърми синчето и в имението на Хю Хефнър. Тази е някаква изврътена *** и не ми я пробутвай за любяща майка. Любящата майка прави вкусна и питателна закуска на порасналото си вече момченце, а не го слага по циците си, още по - малко публикува снимки от тези моменти.
101
15
 
5
 
! Отговори
до 122 преди 12 години
И нещо ти пречи да разграничиш сексуалността от кърменето ли? На снимката тя не си е показала циците, за те възбужда. Схващаш ли разликата?
100
4
 
16
 
! Отговори
до 117 преди 12 години
Щяхме да сме педофили, ако се възбуждахме от детето, а ние се възбуждаме от майката. Я провери пак какво е педофил и ако кърмиш детето си до 5 годишно може би ти си такава.