Откриха гореща планета, рекордно близо до Земята

Американски астрономи още не знаят какъв е химическият състав
20 юли 2012 19:41,
109
Откриха гореща планета, рекордно близо до Земята
Анимационен модел на супертелескопа "Спицър". Снимка: Reuters

Екзопланета с размери малко под тези на Земята, при това разположена рекордно близко до нас, откри телескопът "Спицър". 

Небесното тяло било регистрирано случайно от екипа на астрофизика Кевин Стивънсън - шеф в Университета на Флорида, позициониран в Орландо, съобщи специализираното издание The Astrophysical Journal, цитирано от РИА Новости.

Екзопланетата няма атмосфера, тъй като е прекалено близо до своето слънце, а и заради малките си размери.

Астрофизиците не изключват, че заради високата температура повърхността на UCF-1.01 да е покрита с океан от магма.

Поради тази причина на повърхността й е адска жега. От дневната страна на UCF-1.01 температурата е около 600 градуса по Целзий.

Минипланетата UCF-1.01 се намира само на 33 светлинни години от нас и е в съзвездието Лъв.

Това я превръща в може би най-близката екзопланета до Земята, съобщиха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

Радиусът й е 4200 км, което е около две трети от земния (6371 км). Екзопланетата е разположена много близо до своята звезда - тя прави едно завъртане около нея за по-малко от две денонощия.

Стивънсън и неговите колеги все още не могат да кажат какъв е химичният състав и каква е масата на екзопланетата, тъй като не разполагат с подходящите достатъчно чувствителни инструменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
do98 преди 11 години
omrazna ni ot takiva dupedavzi kato teb nomer 98 , amerikanzite sa edna tapa rasa tocno kato teb , vinagi sa gonili interesa samo ,ma ti si dosta tap ce da go razberesh tova , obikolila sam pocti zial sviat i niama po zagubeni i ograniceni hora ot amerikanzite , vnimavai nomer 98 da nezaprilicash mnogo na tiah.........
62
6
 
1
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Има вятър - дръжки.....ама стъпките им си личат..... добре че я има телевизията и киното... те са средство американците да се "покажат" пред света.... хихихи
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако си спомнете някой заби знаме на луната и го дадоха да се вее? А кой ще каже имали вятър на л,уната? АМЕРИКАНСКО ШАНТАЖИРАНЕ.....
60
1
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
рядко си ***, братче!!!
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най после планета без топлофикация
58
1
 
8
 
! Отговори
cokata преди 11 години
предлагам да изпратим парламента на екскурзия на тази планета.кис,кис,кис
57
16
 
3
 
! Отговори
do 95 преди 11 години
Руснаците не убиваха ли, немци, украйнци, поляци, афганистанци и дори руснаци ?!?! СССР беше толкова хубаво нещо, че се разпадна с гръм и трясък и си останаха в средновековието където винаги са били.Русия и Китай може да стъпят на луната след 20-30 години и то благодарение на кацането на американците направено преди 40 години. Надпреварваха се безумно, а руснаците се отказаха, защото за тях е тотално не възможен подобно техническо постижение. Та те една лада не успяват да направят 50 години
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При 600 градуса може да се живее в дупки под земята и с мощни климатици и фотоволтаици.
55
0
 
8
 
! Отговори
Възмтен преди 11 години
*** екзопланетата с 600 градуса по целзий температура!!!
54
8
 
15
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Важното е, че Русия или Китай ще изпревари САЩ и ще колонизира Луната преди тях. Руска или китайска луна е за предпочитане пред американска, защото на Земята досега САЩ постоянно ограбват или избиват останалите народи както стана с индианците, ***, а вероятно и със загиващото население на България.
53
7
 
4
 
! Отговори
do 85 преди 11 години
Не само, че е стъпвал, но се е и разхождал и взе проби и направи експерименти и даже постави специално огледало и там на луната още е познай кое знаме :).Не не е руското. Русия не успя през 1970 не успя и през 2000 няма да успее и 2030-та.
52
9
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 11 години
Голям ад на тая планета бе!!!Да не би Тикво Сибанкянски да е изкарал 10 мандата та така е станало...
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да придвижим до тази слънчева система кораб с маса 2000 тона и скорост близка до тази на светлината, ще трябва да изсмучем цялата енергия от нашата звезда. Т.е. пътуването ще е еднопосочно и тук няма да остане никой...
50
0
 
8
 
! Отговори
до 88 преди 11 години
Забавен си , но 33 светлинни години в космическото пространство са си разстояние не за колело ами за кракомобил, при положение, че става дума за друга звездна система, си е доста близо.Никой от астрономите не си представя пътуване с конвенционални методи, за момента не можем да идем до там, поне не с технологията позната на широката общественост, но иначе е доста близко.Най-вероятно знаят с каква скорост се движи светлината и определено знаят доста повече неща от теб като цяло.
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'' температурата е около 600 градуса по Целзий.''И Бойко не може да вирее там!!!!!!!!!!!!!
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА БЕ ЗА 33 МИНУТИ СЪС КОЛЕЛО И СМЕ ТАМ. АБЕ ТИЯ ИМАТ ЛИ НЕЩО В ТИЯ ЧУТУРИ БЕ. 33 СВЕТЛИННИ ГОДИНИ БИЛО МНОГО БЛИЗКО ДО ЗЕМЯТА. СВЕТЛИНАТА ЗНАЯТ ЛИ СЪС КАКВА СКОРОСТ СЕ ДВИЖИ? ДА ИМ КАЖА АКО НЕЗНАЯТ 300 000 КМ ВЪВ СЕКУНДА. ТОВА ДА ИМ ГОВОРИ НЕЩО НА ТЕЗИ ПИШМАН УЧЕНИ? ОСВЕН ДА СА ВИДЯЛИ НИБИРУ И ДА НИ КАЗВАТ ПО ВТОРИЯТ НАЧИН НЕЩО ЗА НЕЯ. АКО Е ТЯ ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ Е ОЩЕ МНОГО ДАЛЕЧЕ И СВЪРШЕКА НА СВЕТА СЕ ОТЛАГА ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ.
47
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4% от нула колко е ...Русия най голямата страна в света, пък БВП им е част от този на ГЕрмания. Ако не са им природните блага живи са умрели.Рублата даже не е международна валута навсякъде търсят доларес и евро :)).Кво да говорим повече.
46
10
 
6
 
! Отговори
lq lq преди 11 години
4ovek na lunata ne e stupval!!!!!!
45
4
 
8
 
! Отговори
До 82 преди 11 години
РаЗтежа ли, раЗтежа, хахахаха, в Бостън и в Казан бил...или в бостана е редил дините в казан ? :D
44
6
 
5
 
! Отговори
do 76 преди 11 години
При моя доход изобщо не са ми проблем сметките, да му мислят форумни *** като теб :). Безработицата в Русия или тази в москва защото москва не е русия :))), я се разходи малко из русия и пак заповядай да ми дрънкаш глупости. Ако в русия отворят границите а сащ махант визите, в Раша ще останат само путин медведев и олигарсите им :)))Факт е колко руснаци емигрираха в САЩ срещу нито един американец в Русия :))Та дрънкай си глупости не ми пречиш, но фактите са си факти.

Спонсорирани публикации