10 л кока кола на ден – експерт твърди, че води до смърт

Пристрастена към напитката новозеландка починала на 30 г.
Обновена: 12 фев 2013 16:56 | 12 фев 2013 16:56,
65
10 л кока кола на ден – експерт твърди, че води до смърт
Снимка: архив, Reuters

Навикът да пие по 10 литра кока кола на ден е основен фактор за смъртта на 30-годишна жена от Нова Зеландия. Това съобщи патоанатом, като призова гиганта за безалкохолни напитки да постави предупреждения за здравето на етикетите на своите кофеинови продукти, пише Raw story.

Наташа Харис пила огромни количества от газираната напитка в продължение на години, преди да почине през февруари 2010 година.

Според експерта Дейвид Крийрър тя страдала от редица здравословни проблеми, които са последствие от екстремните количества кока кола, които е пила – напитката е причинила сърдечна аритмия, която по-късно я убила.

С пиенето на толкова много литри кола на ден означава, че младата жена приемала 2 пъти повече кофеин и 11 пъти повече захар от допустимите количества.

„Пиенето на толкова много кока кола е съществен фактор за развитието на метаболитните дисбаланси, които са довели до аритмия. Нейното семейство се оплака, че тя страдала от сърцебиене и била пристрастена към напитката“, споделя Дейвид Крирър.

Патоанатом констатирал увеличение на черния дроб заради мастни отлагания, които са причинени от прекомерната консумация на захар и същевременно ниското ниво на калий в кръвта, което от своя страна довело до проблеми при функционирането на сърцето.

Семейството на Харис обаче не смятало, че напитката е опасна, тъй като на етикета нямало никакви предупреждения за здравето.

Според следователя Дейвид Крирър трябва да се понижи нивото на кофеин в безалкохолната напитка.

„Но все пак компанията "Кока Кола" не може да бъде отговорна за здравето на потребителите, които пият нездравословни количества от напитката“, смята още следователят.

В официално съобщение от "Кока Кола "в Океания се казва, че компанията не е съгласна с посочената причина, която довела до смъртта на 30-годишната жена.

„Ние сме много разочаровани, че патоанатомът е избрал да се фокусира върху комбинацията от прекомерната консумация на кока кола и други фактори за здравето и начина на живот като вероятната причина за смъртта“, се казва още в официалното изявление на фирмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кока-колата води до пристрастяване и е смъртоносна! Не зная защо все още реклами на тази напитка се въртят свободно по телевизиите
37
7
 
25
 
! Отговори
aaaaaaaaa преди 11 години
ами то и 10 литра вода на ден и ще те убият.
36
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този ако беше бил по 10 литра дерби-кола отдавна щеше да е мъртъв ;)
35
1
 
30
 
! Отговори
... преди 11 години
В такова количество дори и вода да е пак ще си имаш проблеми със сърцето.Едно,че се отмиват ценни вещества,бъбреците се натоварват прекалено много,също така се забавя работата на сърцето и се понижава кръвното налягане.
34
2
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Na vremeto imashe hora koito pieha po kasa bira na den i nishoi im niamashe
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подозирам, че ако пия по 10л вода на ден ще умра също така скоропостижно.Също подкрепям анти-аспартамовите мнения тук.
32
1
 
21
 
! Отговори
asdaf преди 11 години
Гарантирам ви, че каквото и да пиете по 10 литра на ден(може би без вода) ще умрете на 30...
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обичаш ли баба?-Нйеее.А мама обичаш ли?-Нййеее.Е хубава работа,кого обичаш тогава?-Обичам само Швепссссс !!!!За Алтай и Етър няма да говоря и след 100 години Колата не може да ги стигне.
30
0
 
12
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
и не на последно място Тв,радио и преса,които смело премълчават всичко това!
29
5
 
27
 
! Отговори
Вагнер преди 11 години
Нещата които убиват населението по света и у нас са:Кока кола,Пепси,Мак доналдс,бургер кинг,козметиката-произвеждана от остатъци на нефта,перилни и миещи препарати,омекотители наблъскани с токсични и предизвикващи рак химически съставки,ароматизатори,салами,сокове с аспартам,както и Газирани напитки Дерби,Адаптираните млека "Нестле" и всички продукти на Нестле и Крафт фуудс,ФЕД и Банките,Монсанто-ГМО,Фармацията,Нато,Хаарп,Кеймтрейлс,изхвърлените в океани и морета ядрени отпадъци и не на последн
28
2
 
18
 
! Отговори
дедо стефчо знае преди 11 години
не си давайте парите за вода със шекер и химикали,не правете още по-богати тези амрикански фирми. пийте българска бира и хубаво бг вино..
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да, верно, мене 12лв не ми е на ден, ами за 2 дни и храната и напитките сичко
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кока колата е супер гадна, аз минах вече на пепси, не знам къв е тоя блъвоч дето го проват от кока кола, хората вече изпукясаха
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кокаиноманка
24
0
 
10
 
! Отговори
учтив галфон преди 11 години
Питам се дали въобще е възможно да изпиеш 10литра каквато и да било течност, след като не се занимаваш по 10-12 часа с тежка физическа тейност. Едва ли тя се е занимавала с нещо подобно, щом е прибягвала към колата, като утолител на жаждата..изводите за безхаберни статии оставам на Вас.
23
2
 
16
 
! Отговори
стефан преди 11 години
аз пия по 3 литра бира на ден,и се чувствам превъзходно.дори сега си пекнах и малко пресни фъстъчки-супер. а относно колата,не съм близвал от години тая гадост и не ми липсва...
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ot kakto pochnaha da slagat tihata otrova fruktozo-glukozen sirop v Coca Cola,tq ne struva!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E te kakvo ochakvat kato pie po 10 litra na den :-) Inache voda,ayran i kompot ot vishni mu e maikata!
20
2
 
7
 
! Отговори
Смок свири на върба! преди 11 години
Аз пък пия ракия като смок-ежедневно 0,7-0,8 литра на ден!!
19
8
 
8
 
! Отговори
ДО БСП-ара преди 11 години
Хайван!БСП - НЯМА да спечели изборите.Спи спокойно