ПРОФОН защити Саня и обясни за потъналите в КТБ пари

Кой има интерес да ни дестабилизира, питат от организацията
Обновена: 6 фев 2015 14:05 | 5 фев 2015 14:05, Александър Попов
23
ПРОФОН защити Саня и обясни за потъналите в КТБ пари
Снимка: Булфото, архив

След разразилите се публични нападки срещу ПРОФОН, отправени от Рут Колева и нейни колеги, организацията излезе с официално становище.

Както Dnes.bg ви информира, най-активна в спора бе Рут Колева, която от свое и името на музикантите отправи въпроси към председателя на УС на ПРОФОН Саня Армутлиева. Основните критики бяха, че Армутлиева въздейства през годините на медиите да пускат предимно музика от каталога на нейната компания "Вирджиния рекърдс", както и затъмнението около парите на ПРОФОН в КТБ, които с лихвите са около 10 милиона лева.

Още по темата
Управителният съвет на ПРОФОН счита за категорично неприемливо отправянето на груби лични нападки и разпространението на спекулативни слухове по отношение на едно от най-авторитетните сдружения за колективно управление на права, което през последните години се утвърди като сериозен партньор в световната международна мрежа за колективно управление и заслужено получи статут на водещо сдружение в регистъра на Министерство на културата по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

"Медийните атаки срещу председателя и отделни членове на сдружението, както и въвеждането в умишлена заблуда на голяма част от музикалната общност в България относно целите, задачите и принципите, които движат дейността на ПРОФОН, водят само до едно – загуба на доверие, занижена жизнеспособност, демотивация сред съмишлениците на дружеството и неговата администрация и отстъпване от трудно постигнати позиции. Накратко казано, това означава влошена комуникация с ключови сектори, използващи музика, поощряване на некоректно поведение по отношение на ПРОФОН, все по-малко събрани, разпределени и изплатени пари към българските и чуждестранни правоносители. Ето защо УС категорично застава зад своя председател, в защита на репутацията и интегритета на сдружението, изградени с дългогодишни усилия и с подкрепата на авторитетни национални и международни организации", пише в официалното писмо на ПРОФОН.

От организацията изразиха готовност за диалог с аргументи и по цивилизован начин. И се обърнаха за подкрепа основно към членовете си.

"Обръщаме се към всички наши членове и особено към тези, които през годините усетиха по своите нараснали доходи по-ефективната работа на дружеството и които ценят това, което правим за музикалната общност в България. Колеги, не бъдете пасивни наблюдатели, когато стабилитетът и името на Вашето дружество са целенасочено дискредитирани! Вземете отношение, подайте ни ръка, участвайте активно в ОС на дружеството, дайте възможност да се съсредоточим върху основната си дейност - да навлизаме в нови пазари на ползване на музиката, да лицензираме активно продуцентски и изпълнителски права, да събираме и разпределяме все повече средства".

От организацията коментираха и казуса с парите на дружеството в КТБ.

"Не можем да отминем с мълчание и най-злостните нападки в публичното пространство, свързани със съдбата на депозитите на ПРОФОН в КТБ. Проблемът с КТБ не е проблем само на УС на ПРОФОН – това е проблем на цялата държава, който рефлектира върху редица сектори на българската икономика и бизнес. ПРОФОН и неговите членове също очакват възможно най-отговорно разрешаване на казуса с КТБ от компетентните институции в държавата. Парите на ПРОФОН, блокирани в КТБ, са непотърсени и неизплатени възнаграждения към стотици чуждестранни и български продуценти и изпълнители, поради естеството на процеса по колективно управление на права и необходимостта да съхраняваме разпределените средства за изплащане към правоносителите в рамките на 5 годишен давностен период след всяко приключило разпределние. Ние не сме се отказали от тези пари и ще се борим те да ни бъдат възстановени, защото така повелява справедливостта. В този смисъл проблемът на ПРОФОН не е проблем на едно юридическо лице, а проблем на хиляди музиканти и продуценти от страната и чужбина, които се оказаха ограбени, преди всичко поради бездействието на държавата и липсата на достатъчен институционален контрол върху банковата сфера", заявяват от ПРОФОН.

В духа на актуалната стилистика и те задават въпроса #КОЙ.

"Кой има интерес от дестабилизацията на ПРОФОН и загубата на пазарни позиции? Кой ожесточено се стреми към властови постове в ръководството на дружеството с измамното усещане, че те ще му помогнат да реши свои творчески или финансови проблеми? Само времето ще даде отговор на този въпрос", пише в писмото.

От ПРОФОН обявиха за приятели и тези, които ги критикуват, и изразиха готовност за срещи и разговори в ден на „Отворени врати на ПРОФОН за правоносители“ -  всеки втори петък от месеца от 12:00 до 16:00 часа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
33
 
! Отговори
ОБИЧАТ ПАРИЦИТЕ преди 9 години
...И лАМБО Е ЗАБЪРКАН ВЪТРЕ...НАМИРИСВА НА *** ДАЛАВЕРИ С КЪДРИЦИТЕ НА САНИ
17
8
 
36
 
! Отговори
XM преди 9 години
Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари-Профан краде пари------------А КОЛКО ЛИХВИ СА ДРЪПНА ЛИ НИЯКОЙ ЗНЕ ЛИ-- А ЛИХВИТЕ НА КОЙ СЕ ОТЧИТАТ??? КОЙ ИМА ДОСТЪП ДО СМЕТКАТА??
16
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе всичките сте едни такива долни измамници и ***, и Рут, и Брут и всичките ... като ми заговорите така със сложни думи, текстове от закона и т.н та ми иде да ви зашием по един зад врата. Какви са всичките тия милиони и милиард дето ги говорите че ги изплащате, а всички музиканти ходят скъсани ? Значи или някой не си плаща данците и крие кинти, или Профан краде пари! За друго не се сещам ..... или вие може би плащате само на Лили Иванова и Васил Найденов ?
15
14
 
33
 
! Отговори
лала преди 9 години
не вярвайте на тази *** Руедикояси, то е едно жалконаподобяващо *** същество без капка мозък и търси публичност на бездарието си
14
8
 
38
 
! Отговори
... преди 9 години
Значи тая *** дето и разправя как 10 милиона стояли ей така не потърсени, направо избива рибата! Предполагам, че и други МИЗЕРИИ има в тия дружества, но нека и само това да е! Та защо тия *** не пишат писма до авторите елате си вземете парите или имате да получавате хонор а!!?? Явно никак не им е чиста работата, ама се правят на мнооого честни инак!
13
8
 
56
 
! Отговори
Петко преди 9 години
Искам да задам един изключително елементарен въпрос. Наброяват ли повече от 10 песните, които се въртят по всички (музикални) радиа и телевизии и има ли у някой съмнение, че това не е просто случайност?В музикалните (световни) магазини, на ден се публикуват хиляди записа, но тук винаги една и съща гнус се върти по 100 пъти на ден.
12
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...Парите на ПРОФОН, блокирани в КТБ, са непотърсени и неизплатени възнаграждения към стотици чуждестранни и български продуценти и изпълнители...".Кой български и чуждестранен продуцент и изпълнител, след приключване на ангажимент, няма да си потърси полагаемите му се суми? И как така от ПРОФОН не са изчистили финансовите си ангажименти с тези изпълнители и продуценти? Аз, лично, не познавам човек, който няма да потърси парите си. Нека някой да обясни как и защо са се натрупали огромни суми от НЕПОТЪРСЕНИ възнаграждения????
11
8
 
52
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Бивша секретарка в УС на 2 дружества е достатъчно красноречиво, както и самият факт, че не спряха да се оправдават...
10
8
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може председателят на УС да бъде престъпник? Саня е осъдена от Невена за проваляне на кариерата. Смятайте какво правят профон- гледат си джоба, за сметка на кариерата на младите хора. И как така предстедател на Ус е човек, управител на фирма, която Профон регулира? Аман от гадна мафия, оплела всичко тук
9
11
 
35
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
До АнонименВашият набор, не мислите ли, че първо трябва малко да поработите, да се докажете и след това да претендирате за каквото и да е?Или си мислите, че тези преди вас всичко им е било дадено даром???Нямам против новото поколение- напротив.Но...малко повече усиля трябват.
8
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А те откакто почнаха техите кампании да рекетират заведенията спрях да ходя и по концерти и по заведения. Паритеми са изкарани с труд и не искам с тях да осмислям съществуването на никому ненужни индивиди ато тези от ПРОФАН, които през живота си не са донесли и една стотинка добавена стойност. А заведенията и изпълнителите да си търсят парите от когото искат. Пари давам за технологии, ресурси, медицина, образование, наука и храна.
7
19
 
34
 
! Отговори
Симо преди 9 години
Каквото поиска Русия това и става. Дупе да ни е яко.
6
8
 
61
 
! Отговори
Zritel преди 9 години
Намери се 1 музикант който не разчита на100те лв. на година на тия измамници... Тая дама ако ми кажете защо яде бял хляб с парите на артистите ще съм доволен? Колко е взела от заплати (без "служебните разходи") , ама е честна ... малко раздърпана и пречупена в кръста ама честна била... Ами лицето Стоян Михалев дето има 2 песни за 30г. .... той колко е взел за творчеството си? Ама ето намери се 1 който не разчита на милостинята ви и ви наби канчетата!
5
8
 
53
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
Няколко пъти съм попадал на договорите, които профоните и другите мизерници от мюзикаутор предлагат на заведения и магазини...ако и половината от тези, които трябва да ги подписват плащат става въпрос за милиони, които са без отчет никъде. Време им е за одит и на двете организацийки, за да се види важи ли обяснението им как изпращали повечето пари на запад, поради повечето западна музика, която да речем се слушала по радиа и телевизии, пускани по заведенията.
4
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 одитори на КТБ от EY и DT също изтеглиха парите си преди влоговете да се теглят през декември.
3
9
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашия набор няма как да разбута каквото и да е, защото младите не се допускат до власта, а ни държат пред вратата!
2
9
 
63
 
! Отговори
88 набор преди 9 години
Време беше нашето поколение да разбута феодалите от всякакви нива и сфери , и тук нещата не са по-различни от цялата картинка
1
8
 
60
 
! Отговори
... преди 9 години
МАФИЯ