Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия

Руската групировка там е напълно обкръжена
13 апр 2018 11:10, Елка Василева
496
Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Руските военни засега продължават да водят преговори по линията на Генщаба с Комитета на началниците на щабове на САЩ. По този начин в медиите обясняват липсата на резки изказвания от страна на руското министерство на отбраната по адрес на Тръмп и Пентагона, пише Утро.ру.

Засега военните от двете страни не са преминали т.нар. червена линия. Макар че шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов директно заяви, че в случай на възникване на заплаха за руските военни в Сирия огън ще бъде открит не само по ракетите, но и по техните носители. На Запад се вслушват в думите на Герасимов, защото знаят, че това е директивата на върховния главнокомандващ.

Според експерта от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Ермаков точно по такива поводи започват войните. А в случая конфликтът лесно може да излезе извън пределите на региона.

Още по темата

За да бъде държана ситуацията под контрол, военните в момента денонощно поддържат връзка един с друг. Това показва, че в Москва и Вашингтон разбират колко сериозна е ситуацията.

Експертът е убеден също така, че натискът върху Москва ще се усили. Неслучайно изявленията за предстоящ удар по Сирия съвпаднаха с приемането на новите антируски санкции. САЩ се намират пред труден избор: от една страна те искат да атакуват Асад и да нанесат удар по имиджа и авторитета на Русия, която основателно се укрепи в Сирия, а от друга страна Вашингтон трябва да нанесе удара толкова прецизно, че да не даде повод на Москва да отговори.

По данни на медиите в момента руското министерство на отбраната очаква от Пентагона координатите на целите, ако атаката все пак се състои. Тогава руските военни ще имат възможност да се евакуират на безопасно място.

В подобен случай САЩ ще интерпретират това като своя малка победа, а върху Москва ще продължи информационният натиск. Възможно е да се засилят санкциите.

По по-военен начин възприема ситуацията президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков. Според него конфликтът между Русия и САЩ за Сирия има антагонистичен характер. Всяка от страните, отстъпвайки пред другата, ще понесе изключително тежки геополитически загуби и затова ситуацията е опасна.

Още повече, че руската групировка в Сирия е изолирана, не е обезпечена с комуникации и по същество е обкръжена от вражески бази с големи оперативни възможности. Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.

Само на самолетоносача „Хари Труман“, който бърза към бреговете на Сирия, има два пъти повече самолети, отколкото на руската въздушна база в Хмеймим. Макар че Москва може да увеличи своя сирийски авиационен парк в най-скоро време.

Така или иначе, ако започне война, руската групировка в Сирия няма да има шансове да оцелее. САЩ ще нанасят удари по чисто сирийски обекти. А по руски ще ударят само ако се създаде заплаха за живота на американски военни. Ако Русия започне да сваля ракети „Томахоук“, американците ще гледат спокойно на това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
15
 
! Отговори
10 ракети преди 6 години
10 ракети с водородни бомби са достатъяни за да унишожат САЩ или Русия. А могат да бъдат изстреляни 10 000
20
10
 
14
 
! Отговори
чукча преди 6 години
Преди малко в Туитър Тръмпито гръмна един руски кораб...Е на Battleship де ама пак е нещо-дадоха му бонус 1000 точки.
19
9
 
30
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Руските сили така са се впили с Сирия че нападнеш ли Сирия все едно нападаш Русия.Америка знае много добре че ще загинат Руски войници а от там насетне нещата ще излязат извън контрол.Русия ще отвърне на 100% пращайки Американския флот край Сирийските брегове, на дъното.След това обаче Америка няма да отвърне защото конфликта ще стане Ядрен. Но по този начин САЩ ще загубят Имиджа и Авторитета си. А това е най-ценното което имат!
18
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНОНИМЕН15Този същия Башар Асад защо иска да избие народа си? След като не желаят той да управлява да се маха и хората там да си изберат демократично управление на страната си.
17
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Пък американците нямат ракети да отидат до Масква нали? :))))))) *** си като антикварна брадва :)
16
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видяхме ги руснаците как свалят ракети....хахахахахахаха
15
5
 
28
 
! Отговори
@ преди 6 години
Наистина ли някой си въобразява че в случай на директен сблъсък американците могат безнаказано да унищожат цялата руска групировка в Сирия?Ясно е че САЩ имат военно превъзходство на терен, Сирия е обградена от американски подводници, кораби, бази, скоро и самолетоносач/и.Ако се стигне до директен сблъсък, Русия няма да има избор освен да удари с ракети масово и тотално американски обекти в региона. Ако американците отговорят, следващите ракети ще са към САЩ.Дано не станем свидетели на това
14
6
 
30
 
! Отговори
Дейли морининг преди 6 години
Американците нямат шанс да оцелеят в САЩ.
13
3
 
30
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Както е написана статията излиза,че едва ли не руснаците се молят на американците да не ги нападат.Кой има шанс и кой не,ще се види в впоследствие.Освен това руснаците не са сами в Сирия.САЩ ако бяха уверени досега да са ударили базите в Сирия.Ама нали знаят поговорката,че лисицата преди да лапне кокала си го мери отзад.
12
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не може да сваля Русия. Колкото направиха нещо срещу предните томахавки или израелските бомбардировки. Русия е жалка и може да гледа от първа линия какво правят великите сили. След това ще *** малко и това е.
11
3
 
16
 
! Отговори
чукча преди 6 години
А китайските кораби и подводници ще оцелеят ли.
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието няма нищо общо с темата. УТро. Ру е цитирала шефътг на руския Генщаб герасимов, който е казал нещо съвършено различно от заглавието, а предаденото заглавие е мнението на Президентът на Академията по геополитечски науки Константин Сивков, и никъде не пише че той е отразен в Утро.ру или че това е тяхна официалан позиция.
9
3
 
30
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Съгласен съм с теб. А всякакви умници дето пишат неща от рода на хвърляйте ракетите и да се свършва било с тоя или оня, много се лъжат ако си мислят, че ще им се размине, а те пред телевизорите ще се кефят и коментират. Това не им е войната в залива преди години!
8
2
 
46
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Аз имам въпрос: как така малката група руснаци успя да обърне войната против Ислямска държава, а голямата международна коалиция с многото бази се провали преди тях? Не искам да кажа, че руснаците са много силни, а че коалицията е воювала не против, а за брадатите терористи.
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин трябва да излезе и да каже Краваристан приготви се към вас са насочени много грозни и глупави ракети и Рижавия дъртак пада от власт.
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На моряците от Кук са раздадени резервни памперси след заглушаването на електроника от руснаците онзи ден. Та за това бай Данчо даде на задна.
5
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са обградени руснаците и сирийците значи краварите напръскаха децата със химикали и сега искат да убият и руските войски в обкръжението. САЩ са убийци на деца и на мироопазващите руски войски.
4
8
 
49
 
! Отговори
Егати преди 6 години
1. Руснаците казаха - при атака, ще сваляме ракети и НОСИТЕЛИ, деме кораби.2. "Групировката няма да оцелее" - чували сме го това вече. 6 минути ще й трябва на балистична ракет, с неядрен заряд, да достигне от територията на Русия, до самолетоносача им.Американците играят опасна игра, нападайки чужди държави неправомерно, заплашвайки Русия. Едно е да нападат беззащитна Либия. Друго е Сирия, с ПВО, които имат и поддръжката на Русия. Алчни и ненаситни Американци, ще разпалят глобална война....
3
8
 
46
 
! Отговори
Коректор.бг преди 6 години
Прекрасен материал. Само две малки уточнения - първо няма нищо верно в него и второ медията от която е преписано се казва соросутро.ру.
2
3
 
29
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
При евентуално нападение от страна на САЩ ще има загинали Руски военни ето за това Русия е решена да отвърне на нападателите.