Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!

И в скъпите продукти има заместители – от палмово масло
102
Сирене от мляко по 8-9 лв. в магазина? Няма как!
Снимка: Булфото, архив

Властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов обяви, че специално ново звено ще следи дали ни лъжат с растителни мазнини в сиренето и кашкавала.

Още по темата

Новата забрана ще изключва напълно възможността на етикет, на който пише "сирене" или "кашкавал" да има нещо друго освен истинско мляко. Освен това оттук нататък една и съща фирма няма да има право по закон да произвежда и млечни, и имитиращи продукти.

"Част от млекопроизводителите нямат нормално изкупуване на мляко заради това, че в много от продуктите се влагат заместители", коментира пред Нова тв Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му няма как в магазина да има сирене на цена под 8-9 лева за килограм и да е само от мляко. Не изключи обаче и възможността в скъпите продукти също да има заместители.

"Има хора, които правят бизнес и пари от това нещо. Има хора, които са с лобита не само у нас, но и в ЕС. Този въпрос остро се поставя от няколко години. Сега казват, че до една година категорично щял да бъде решен", допълни Зоров.

"Крайно време е държавата да поеме едно лидерство по отношение на качеството на храните. Хидрогенираните мазнини не са присъщи за човешката физиология. Настаняват се трайно в тялото ни и не може да се освободим от тях. Те трябва да бъдат забранени. Лошото е, че са и във всички десертни блокчета", заяви от своя страна проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

"На пазара има продукти, които са съставени изцяло от палмово масло. В САЩ се смята, че частично хидрогенираните мазнини водят до 100 000 смъртни случая годишно. Там от 1 юни вече ще се смята за федерално престъпление влагането им в продуктите", поясни д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители".

Той е на мнение, че у нас не може да бъде направен ефикасен контрол върху продуктите ментета.

Проф. Байкова допълни, че 6 до 8 грама дневно от тези частично хидрогенирани мазнини водят до повишение нивата на холестерола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 5 години
себестойността на сиренето от мандрата е 6-7 лв ( с печалба за мандрата - естествено минимална). Обаче по веригата прекупвачи и търговци надцените са страшни .
14
0
 
8
 
! Отговори
шопо преди 5 години
До БалъкПонякога се изкупува и на 40-50 ст. ...
13
5
 
7
 
! Отговори
Магазинер преди 5 години
До Да пресметнемМалко корекция на сметките ти:За 1 кг. сирене са нужни 7л. мляко. Изкупната цена на млякото е 0,80лв. Тоест само суровината е 5,60лв. После сложи и други разходи като - ел. енергия е едно от най-високите пера в разхода, защото сиренето зрее при определена температура в специални помещения. Имаш заплати, данъци, транспорт. И в най-добрият случай сиреното отива до магазина на цена от около 9лв. Най-малката надценка която може да си позволи един магазин да сложи е 25%
12
1
 
19
 
! Отговори
Балък преди 5 години
Защо да няма как ? По технология по БДС един кг сирене се произвежда от 6кг мляко/норм. масленост/. То се изкупува масово на 0.60-0.70лв/кг. Т.е. 3.60-4.20 е себестойност на млякото. Сол, закваска , труд и огроооомна печалба. Ай сиктир!
11
2
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 5 години
ДО 9 ТИ АКО НЯМАШ ДАЛАВЕРА НЯМА ДА РАЗВИВАШ ТОЗИ БИЗНЕС. НЕ СЪМ ВИЖДАЛА НЯКОЙ ДА Е ПОСТОЯННО НА ЗАГУБА И ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ ЗА "БЛАГОТО НА БЪЛГАРИНА". ТА И ВИЕ ГОСПОДИНЕ. СТИГА С ТИЯ ВЕРИГИ. ХОДИ ЛИ СМЕ НА УЧИЛИЩЕ И ЗНАЕМ ДА СМЯТАМЕ И КАК СЕ ПРАВИ КАЛКУЛАЦИЯ И ИЗЧИСЛЯВА СЕБЕСТОЙНОСТ НА ДАДЕНО ИЗДЕЛИЕ ИЛИ ПРОДУКТ.САМО, ЧЕ ПРОЦЕНТИТЕ ВИ НА ПЕЧАЛБА ЗАЛОЖЕНИ СА ОГРОМНИ И ЗАТОВА РЕВЕШ. НЕ МОЖЕ ДА ПРОДАВАШ СНЯГ НА ЕСКИМОСИ.
10
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
НА ЕВТИНОТО СИРЕНЕ ИМА ЕТИКЕТ ЧЕ Е ИМИТАЦИЯ ПОНЕ А ИМЕННО В СКЪПОТО ИМА НАЙ-МНОГО ПАЛМОВО МАСЛО.И ТАКА БЪЛГАРИНА СЕ ХВЪРЛЯ НА СКЪПОТО ЩОТО СИ МИСЛИ ЗА КАЧЕСТВЕНО НО НЕ Е ТАКА. ЗА ЕВТИНОТО ПОНЕ Е УПОМЕНАТО, ЧЕ Е ВСИЧКО ДРУГО НО НЕ И СИРЕНЕ. АМИ ТЕ САМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ТОЛКОВА ГОДИНИ МАМЯТ НАРОДА И ВЕЧЕ НЕ НАТРУПАХА ЛИ БОГАТСТВАТА СИ ТА ДА СЕ СПРАТ ЗА МАЛКО. БИВА, БИВА АЛЧНОСТ АМА ТАКАВА. ДА НЕ ЗАБРАВЯТ, ЧЕ КОВЧЕГА ДЖОБОВЕ НЯМА А КАТАФАЛКАТА РЕМАРКЕ.
9
11
 
4
 
! Отговори
счети преди 5 години
До Да пресметнем50 ст. + ДДС +транспорт до мандра +ДДС + производство + склад + ДДС + транспорт + ДДС + търговец на едро + ДДС + търговец на дребно + ДДС - смятай ако не си ходил да пушиш в часовете по математика !Умишлено не съм вкарал в задачата някаква печелба на всички по веригана, напр. скромни 10 %, защото всички те трабва да работят за теб за да пиеш евтино мляко.Аман от дървени експерти като теб.
8
1
 
15
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Аз си купувам овче сирене от едно село високо в Стара Планина, на 80 км от София на 8 лв кг.И овче кисело мляко 2 лв, и краве прясно 1лв. И обора го виждам, и подушвам По селата има и други предлагащи. Най-странното е че местните хора си купуват сирене и кисело мляко от магазина, от най-евтините, само някои хора си взимат прясно краве. Всичко се изкопава от софиянци, е кажете че не е глупост това, хората там са оскотели и никаква култура на хранене, доброволно се тровят с ***.
7
1
 
15
 
! Отговори
маке преди 5 години
ами има как ама де дръво де изходна цена от мандра 6 лв от там докат стигне до магазино става 12-13 лв демек транспорто струва повеке от трудо на краваро или овчаро + този на мадраджията на мен кило сирене ми излиза 0.00 лв щот я си пасем овцете и я си го праим+печено ягне от цена 0.00лв и винце и ракийка па от същата цена
6
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, и по времето на социализма беше така!Тодор Живков лично слагаше палмово масло в сиренето и 50 годишно месо в колбасите!
5
2
 
45
 
! Отговори
Да пресметнем преди 5 години
1 кг сирене се прави от около 6 литра мляко. Мандрите изкупуват кравето мляко на 40-50ст за литър, т.е 3лв за килограм сирене. Като се сложат разходи и печалба, спокойно може да се продава на 8-9 лв за кг истинско сирене. Ама пустата алчност вдига цената още нагоре. Не случайно в БГ са най-скъпите и некачествени храни, просто алчните "бизнесмени" не могат да напълнят гушите
4
1
 
39
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Ако някой ти предлага млечни продукти, питай го къде са ти кравите !Ако е вярно това, което твърдят производителите, то значи, че българските крави са чудо на природата, които дават по 200 литра мляко на ден. А истината е, че повечето родни крави са нископродуктивни и примитивно отглеждани ***, които имат млеконадой колкото коза.
3
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де ,ясно е че в сиренето от 3-4 лев килото няма мляко ,а само ***.Въпросът е ,че никой не дава гаранция какво има и в сиренето от 12 лв килото
2
1
 
30
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Сетиха се министрите - след 28 години...
1
1
 
5
 
! Отговори
Кротко преди 5 години
Българско истинско сирене има само в МОлдавия.МОже д а го купите от истински магазини.У Нас сиренето по 3.60 е лечебно..