Потребителската кошница на ВМРО: Облекчение или не?

Търговците правели 30% печалба, производителите - до 5%
26 сеп 2018 22:11, Боряна Павлова
13

2149 гледания   |  Още видео
Заради очакваното поскъпване на хляба с 15% от ВМРО искат да се фиксира печалбата на търговци и производители на основните хранителни продукти.

Експертите на политическата формация предлагат да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти, чиито цени да бъдат следени от държавата. Тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал, пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители.

Още по темата

"Ние не искаме да регулираме цените. Това е забранено от Европейския съюз и не е приемливо за пазарната икономика. Предложението ни е да бъдат поставени максимални прагове на надценки", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО Александър Сабанов.

Той подчерта, че търговците правят около 30% печалба, докато производителите - едва 2 до 5%, а би било редно търговецът да печели пет пъти повече от производителя.

"Както токът, газта и водата са от огромно значение за българските граждани, така и хранителните продукти от първа необходимост са важни. Не би било редно обаче министърът на земеделието да иска от търговците да намаляват цените, защото те едва ли биха му обърнали внимание. Причината е, че просто няма механизми, с които да ги застави. И именно заради това ние предлагаме да бъде въведен механизъм, по който да се осъществява контрол на надценките на опередени продукти", каза още народният представител пред Bulgaria ON AIR.

От ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите.

До средата на 2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерския съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП обаче тази точка не фигурира.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комуниста само по комунистически може да мисли. Можеш да фиксираш печалбата само там където можеш да упражняваш контрол над влаганите продукти и качеството. Ако държавата произвежда хляба и упражнява контрол над качеството и сама си го дистрибутира и продава, тогава може да наложи фиксирана надценка. На частника като му резнеш от надценката, той ще ни ощети с качеството и грамажа.
12
0
 
1
 
! Отговори
ники преди 1 година
Аз искам да фиксирам цената на петрола да е 50стотинки на барел, ама производителите и търговците нещо хич не ми се връзват...
11
2
 
1
 
! Отговори
за няколко сребърник преди 1 година
И аз да се возя на сал по бурна река като видя водопада знам ,че ще падна от горе и ще се претрепя--- та патриотите разбраха ,че ще се претрепят като излъгаха бедняците с предизборни мазни обещания и станаха златната патерица на герб ,помогнаха им да си проведат анти--материалната политика и сега се мъчат да се върнат в играта ,защото няма да има друг парламент ,защото за съжаление непоправимо се о---ак--ах--а .Продадоха се на една партия с анти социална политика---голяма грешка!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уловката в “ гениалната” идея на патриотите е, хлябът и всички стоки не се произвеждат от “държавата”, а от частни фирми и предприемачи, които го правят за печалба, като цената се определя от търсенето и предлагането. Когато ограничиш изкуствено правото на печалба на тези лица, съответно намалява стимула им да произвеждат и/или продават дадената стока и производството/продажбата на тази стока намалява....резултатът е изчезването на стоката от пазара.
Това се учи в първи курс в икономическия :
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина имах по-високо мнение за интелекта на Каракачанов. Оказа се чист социал-популист с нулеви знания по икономика.
Фиксирането и контрола на цената на каквато и да е стока от държавата, води само и единствено до изтеглянето на тази стока от пазара. Ако мислите, че не съм прав, можете да погледнете към текущата ситуация във Венецуела. Там икономическият титан Мадуро е фиксирал цените на стоките от “социалната кошница” и резултатът е видим за целия свят.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големите вериги от Европа са хубаво нещо,но целите им обороти заминават за съответните Европейски държави.Данъците,които плащат са минимални и това с нищо не подпомага производството и икономиката ни.Те владеят пазара,а това е и целта им.Колко са онези български производители,които продават стоките си?Пробутват ни стоките си само няколко дни преди да им изтече срока,обърнете внимание-просто ние сме втора ръка европейци.
7
2
 
8
 
! Отговори
Даниел преди 1 година
Объркали сте нулите. Търговците печелят 300 %.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дежа ву. Нека обменят опит с най-голямата специалистка по кошниците г-жа Масларова.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е прост горкият . Нищо не разбира от икономика . За него разлика между покупна и продажна цена е едно и също с печалба . Веригите ще си правят каквото си искат понеже беше унищожена дребната търговия . Няма как да падне ДДС . От къде ще крадем иначе .:)
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сабанов, що не се върнеш в Силистра, където ти е мястото? Аман от столичани в повече..
3
0
 
15
 
! Отговори
война преди 1 година
Ако не сте разбрали сме във война ,политическите и икономически елити ,срещу средната класа и бедните хора .Спите ,спете си тогава,утре ще е късно.
2
0
 
15
 
! Отговори
21st Century преди 1 година
Нищо, че съм на 33.Едно нещо разбрах :

ЗА ДА НЕ ВЪРВИ НЕЩО ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ИНТЕРЕСИ ТО ДА НЕ БЪДЕ ОПРАВЕНО!!!
Има ли подходящи условия за виреенето на нещо, то съществува.Ние си мълчим,политиците крадат ....
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как това, че държавата ги следи ще ми гарантира че и тя няма да вдигне цените; как ми гарантира че държавата няма да влезе в картел с големите вериги и цените да са пак гадни; как ми се гарантира че утре няма да се изтъпани някой в парламента и да каже цените на всичко растат и на това ще растат.