Криптовалута ги хвърли в "джаза": Бандата, източила 5 млн. лева

Тримата се възползвали от пропуск в сигурността на системата
27 ное 2018 17:00,
71
Криптовалута ги хвърли в "джаза": Бандата, източила 5 млн. лева
Снимка: Facebook

Банда с джаз певец източи 5 млн. лева във вид на криптовалути, възползвайки се от пропуск в сигурността на системата.

Милена Митева и съучастниците ѝ - джаз певецът Димитър Карбанов и Любомир Болчев, ударили платформата FuturoNetwork. В нея се търгува с криптовалутата FuturoCoin, пише "24часа". Тя е подобна на биткойните. Откраднатото се равнява на 5 млн. лв.

Веднага след удара тримата решили да прикрият следите си. За целта обърнали откраднатите futurocoins в други криптовалути. Така се сдобили с етери, лайткойни и монеро. След това започнали да търгуват и с тях.

Още по темата

Този път тримата разменили средствата за най-популярните виртуални пари - биткойн. По това време обаче антимафиотите от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП ги надушили и започнали да ги наблюдават. Митева, Болчев и Карбанов започнали да харчат. Купили си кола за 60 хил. лв.

Тримата са арестувани на 22 ноември. От домовете им са иззети компютри и флашки, пълни с портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани задигнатите дигитални пари.

Открити са и множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута. Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар, който щял да бъде за над 15 млн. лв.

След акцията колата и криптовалутите са конфискувани. За лидер на групата е сочена Милена Митева, която от години се занимава с криптовалути. Тя и певецът са оставени в ареста от спецсъда. Любомир Болчев е на свобода с гаранция от 50 хил. лв. Решението може да се обжалва пред спецапелативния съд.

И тримата са неосъждани. Групата е обвинена, че е действала като банда за измами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Спецелативния съд...Влезте на сайта на въпросната валута,-що да влизам? раклама ли и правиш, или си заложил доста фишинга още на главна страница?
38
4
 
4
 
! Отговори
Безпартиен преди 5 години
Хайде да не бъркаме Идеологията са пазара. Доказателство, е че валути се котират и ще се котират, подобно на акциите. А идеята каква е била, всеки си го тълкува. Някои хора ги е яд, че едни печелят, а други не. Биткойна, го писаха обречен още 2010-а. Сега сме 2018-а и не виждам, кое му е обреченото...
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Безпартиенспекула, на която се базират всички крипто валути-то затова криптото е обречено, защото беше тотално изкривена идеологията, заради която уж е било създадено.
36
2
 
11
 
! Отговори
Безпартиен преди 5 години
Някои завидя на млади и перспективни хора.... Къде е престъплението тука....Никъде ама никъде не прочетох от въпросната платформа, че имат пропуски в софтуера и са ги ужилили с пари..... :d Хората са направили пари със спекула, на която се базират всички крипто валути. Няма нищо незаконно.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това е само джаз певица. Представям си ако беше метълка.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Криптовалутата казват,че е виртуална е т.е.без покритие.-Аз не виждам това "нещо", кое му е "валутното", като един *** хляб не можеш купи с него, без да минеш през фиат!?
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно са я ударили тази платформа? Да не са я хакнали? Аз в цялата статия извършено престъпление не намерих.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BotoЯ да ми обусните какво е реалното приложение на акциите на фондовата борса?-това показва, че и акциите са спекулативен инструмент!ти косвено подтвърди, че на теб лично, т.н. крипто НЕ ти трябва като "функция", а просто като спекулативен инструмент. И затова по-долу писах, че този спекулативен филм - приключи! Няма ли реално приложение, което да измества фиата - цената на криптото ще клони към нула. Стремежа към централизация също сваля интереса, тъй като за тази цел има фиат!
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва Сашка Васева ли е?! #КриптоСашка
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вляво Сашка Васева ли е?
29
2
 
12
 
! Отговори
koko преди 5 години
А бойко кога ???? тия еничари само избират кой да хващат
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криптовалутата казват,че е виртуална е т.е.без покритие.Да разбирам ли,че обявявам определен вид кибритени кутийки по 1лев бройката.Започвам да продавам виртуални 60 000 ти на балъци,подобни на тия от пирамидите и си купувам кола ,подобно на техният случай.Според мен тия измамници ще получат административно наказание за придобиване на имущество без да е обложено с данък,както и,че не са декларирали дейността си.Колата се конфискува,а тия които са броили ще дуат супата....
27
1
 
9
 
! Отговори
Boto преди 5 години
До западнзаякДа можеш ама явно те мързи да прочетеш как. Може и цигари да си купиш. Много ми е интерестно това със реалното приложение във живота дето всички обясняват. Я да ми обусните какво е реалното приложение на акциите на фондовата борса? Или златото и платината. Всички требва да ги продадете за да ви дадат паре и да купите нещо нали? Епа то и със криптото требва това да направите. Я отидете у топлофикация със купените акции от стоковата борса да си платите сградната инсталация
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джазмените са по-високо ниво в престъпния свят. Рап групите просто търгуват с дрога.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова години да копат биткойни и то за една кола. Леле ле ле.А и цяло отделение на заплата да ги следи с години.А после още едно отделение да ги съди. С *** . А ц и , е пълна в институциите, на заплати.
24
2
 
15
 
! Отговори
читател преди 5 години
Ха , и за какво ще ги осъдят?Или по обикновената схема - шумни арести, шум в медиите, и тихичко освобождаване.
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия си купили кола за 60 хил.Та това ли е измамата?
22
1
 
17
 
! Отговори
западнзаяк преди 5 години
С два биткойни мога ли да платя сградната на топлофикация?
21
1
 
23
 
! Отговори
Поаро преди 5 години
Много ми е интересно как ще ги осъдят, след като обикновенните апаши на коли и апартаменти не са в състояние да окошарят...тези хора са в пъти по-умни от полицията...
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте помпали вече втори ден, интереса на масите към "нещо", което дефакто е едно голямо нищо! Всички вълни на Спукелативният хайп на балон свършиха, идва генералното зануляване. От тук насетне може да има реален интерес само към нещо, което намери практико-приложно значение в реалният живот, примерно - да си купиш хляб. И няма вече ***, който да даде 1, 2 ... 5... 10 ... ит.н. хилки за някакъв програмен код, само защото "ходят слухове, че ще расте"! Без практически приложение = 0!