Кешът от кредитна карта ни бърка в джоба с около 40%

Това – в случай, че теглим с нея суми от банкомат
7 дек 2018 08:00, Петя Славова
26
Кешът от кредитна карта ни бърка в джоба с около 40%
Снимка: архив, Reuters

Средно 40% може да достигне лихвата и таксите по обслужване на година в случай, че си позволим лукса да теглим кеш пари от банкомат с кредитната си карта. Т.е. на практика да я използваме като обикновена, дебитна. Това сочи справка в сайта "Моите пари".

Най-големият процент от почти 80% се начислява по един от картовите продукти на западна банка имаща бизнес у нас. За същата карта и ГПР-то за покупки е доста високо - над 60 на сто.

При останалите 10 от най-големите банки у нас максималното ГПР за теглене от банкомат се колебае в широки граници от 14,77% до 60,50%.

За това и финансовите експерти съветват кредитната карта да се използва единствено за пазаруване и за плащане на сметки отнлайн или през физически постерминали.

При ползване на кредитната пластика за пазаруване минималните разходи върху изхарчената сума са много по-ниски, пише "Монитор". Те варират от 9,68% на година до 20,48%.

В годишните разходи на кредитните карти влизат и таксите за ползване, които за обикновените пластики обикновено са от 20 до 60 лв. Максималната такса по правило е за „златните“ или „платинените“ кредитни карти. За пластиките "специлизирани" в родната валута таванът на годишната такса е на ниво 196-260 лв., а в евро най-високите цени за ползване за 12 месеца са съответно 100 и 130 евро. Същите пари някои от банките вземат и като такса за разглеждане на документите.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-добре наистина е без кредитна карта, вече дебитните вършат същата работа - пазарене по интернет, плащане на пос-терминали в чужбина и др., стига да имаш парите в сметката си. Проблемът е, че на много места по хотелите, особено в Америка, просто отказват да те настанят без кредитна карта, дори и да си си платил престоя предварително. За кола под наем също винаги искат кредитна карта. В Америка в немалко случаи не приемат друг начин на плащане - там кредитна карта си е необходимост.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 24, не съм 19: Звучи страхотно, само че на колежката като й откраднаха деб.карта и изгоря с 3 хил лв за времето от 22часа до 6часа т.е. за една нощ. Парите не й бяха възстановени. За 3 хил лв дали е направила всичко по силите си да й ги възстановят? Как мислите?
23
7
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 3 месеца
Супер, сигурно и security deposit-а си си го платил с дебитната карта... Ще ти обясня нещо- всяка трансакция на кредитна карта е застрахована. При евентуална измама ще ти върнат парите 100% (случвало ми се е 2 пъти, пътувам по цял свят). И то не за малки суми. При дебитната карта също ще ти върнат парите в общия случай, НО там са ти оперирали с реалната сметка, с реалните пари. Мисли малко, когато толкова рязко нападаш цял образован свят за кредитните карти. Не си дорасъл дотам, не се засягай.
22
3
 
19
 
! Отговори
е-Банка преди 3 месеца
Банките в бг отдавна "работят" отвъд ръба на закона, като резултатите от това са: кредитни милионери, хиперинфлация, валутен борд, мониторинг от ЕС и ...
КТБ.
А в БНБ си прибират заплатките и си бъркат в ...
21
1
 
8
 
! Отговори
ясумгений преди 3 месеца
банката ще спечели от твоята кредитна карта единствено месечна такси, освен ако не си глупавичките и не знаеш как се борави с нея. И като си взимаш кредина карта .. от банка. Не разни бели карти и други тъпотии
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не , не съм портиерът на банката. Банките нямат портиери, а охрана.
И за да съм против кредитите значи има защо.. нагледах се на нещастието на хората , злобата и агрсията им. Ей такива като теб после се озлобяват срещу служителите ,като един ден не могат да си позволят да плащат. В крайна сметка нищо не става на сила. Слагайте си подписите едва след като се информирате от а до я.
19
1
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 3 месеца
Даже нямам сили да ти обяснявам колко грешиш за кредитните карти. Сигурно като отида в хотел в чужбина за месец и да ми блокират като депозит 10000 долара от реалната сметка... Кредитната карта не е за теглене на кеш. Смисълът там е корено различен. Да навлизаш в лихви също не е изгодно, въпреки че е дооста по-изгодно от всеки бърз кредит.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А резервирай си rent-a-car от някое летище без кредитна?

Резервирал съм си с АВТОРИЗАЦИЯ от дебитна карта, какъв е проблемът????

Не лъжете хората!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Духачките на околовръстното не приемат кредитни карти.
искат кеш.
16
3
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 3 месеца
Това не са пари назаем, докато са в гратисен период. Особено полезна, ако пътуваш и разни хотели ти държат като депозит по няколко хиляди евро. Като цяло българинът не е дорасъл да разбере смисъла на кредитната карта- щели да го измамят и подобни тотални абсурди.
15
3
 
15
 
! Отговори
sas преди 3 месеца
ако имаш финансова култура, кредитната карта е много полезна. Да не говорим при пътуване в чужбина, рент а кар и подобни. Просто си възстановяваш в рамките на месеца използваната сума. Да на говорим, че може автоматично да си я обвържеш с твоята сметка и сама да си приспада използваните пари на падеж.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кредитните карти и т.нар. "бързи кредити" са узаконена форма на грабеж, от кояо държавата има дял и затова я търпи.

НЕ ползвайте кредитни карти, само дебитни и НЕ теглете кредити, простирайте се според чергата и възможностите си, а не според очакванията си за розово бъдеще, коео може и никога да не дойде.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ъъъ, кредитната карта не е за теглене на пари в брой. Никой нормален, добре платен модерен човек не работи с пари в брой по цял свят. Казвам го като човек, който има шестцифрен оборот на кредитната карта на година и пътуващ по цял свят. Изобщо не намирам смисъл в странните писания в статията...
12
1
 
6
 
! Отговори
без коментар преди 3 месеца
Е, на който не му харесва ГПР-то, да не си взвема кредитна карта.
11
1
 
16
 
! Отговори
Случаен тъпак преди 3 месеца
Кредитната карта е хубаво нещо, но не трябва да се забравя, че това са пари на заем. Повечето имат гратисен период по 30-40 дни, в които не се начислява лихва. Определено това не е продукт за прости хора. Риска е много голям.
10
2
 
6
 
! Отговори
pepe преди 3 месеца
Както вече написаха, кредитните карти са много полезно удобство..за хората с някакви поне минимални икономически познания. Няма как човек да вирее в съвременния свят без кредитна карта. Оня дето бил банкер и писал против картите сигурно е портиера на банката :)
Най, ама най-важното нещо когато човек ползва подобен продукт е ДА ИЗКАРВА ДОСТАЪЧНО, за да може да връща парите от кредита.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До незапознат
Ти си човек с минимални финансови познания.
Кредитната карта НЕ Е за дългосрочни кредити.
Предназначена е да плащаш с нея ежедневните разходи, без да ти пълнят джоба с монети от рестото. Лихва върху изтеглената сума за първия месец няма.
Издаването на всички кредитни карти е безплатно, без такса поддръжка за първата година.
8
4
 
6
 
! Отговори
Пею преди 3 месеца
Кредитната карта си е екстра, стига да не си идеот.
А резервирай си rent-a-car от някое летище без кредитна?
7
6
 
3
 
! Отговори
незапознат преди 3 месеца
Кредитната карта е за хора с минимални финансови познания и интерес към продукта.
От тукашната банка ми я предложиха безплатно , без такса за поддръжка и подновяване.
В общите условия са ти сметнали колко ще връщаш ако вземеш 1000€ за 1 година ( към 1130)
И така си наясно .
Удобна е да я ползваш 1-2 пъти в годината (ако имаш нужда) и да разсрочиш за не повече от 6 месеца.
Също така я ползвам с плащане в края на месеца по този начин имаш доброволен лимит на месечните разходи,
6
3
 
12
 
! Отговори
БЪРЗ КРЕДИТ преди 3 месеца
Единствената по-голяма набутвация от "бърз кредит" е... (туш)... Точно така, кредитната карта!