Кешът от кредитна карта ни бърка в джоба с около 40%

Това – в случай, че теглим с нея суми от банкомат
7 дек 2018 08:00, Петя Славова
25
Кешът от кредитна карта ни бърка в джоба с около 40%
Снимка: архив, Reuters

Средно 40% може да достигне лихвата и таксите по обслужване на година в случай, че си позволим лукса да теглим кеш пари от банкомат с кредитната си карта. Т.е. на практика да я използваме като обикновена, дебитна. Това сочи справка в сайта "Моите пари".

Най-големият процент от почти 80% се начислява по един от картовите продукти на западна банка имаща бизнес у нас. За същата карта и ГПР-то за покупки е доста високо - над 60 на сто.

При останалите 10 от най-големите банки у нас максималното ГПР за теглене от банкомат се колебае в широки граници от 14,77% до 60,50%.

За това и финансовите експерти съветват кредитната карта да се използва единствено за пазаруване и за плащане на сметки отнлайн или през физически постерминали.

При ползване на кредитната пластика за пазаруване минималните разходи върху изхарчената сума са много по-ниски, пише "Монитор". Те варират от 9,68% на година до 20,48%.

В годишните разходи на кредитните карти влизат и таксите за ползване, които за обикновените пластики обикновено са от 20 до 60 лв. Максималната такса по правило е за „златните“ или „платинените“ кредитни карти. За пластиките "специлизирани" в родната валута таванът на годишната такса е на ниво 196-260 лв., а в евро най-високите цени за ползване за 12 месеца са съответно 100 и 130 евро. Същите пари някои от банките вземат и като такса за разглеждане на документите.


25
Още от Кино
У-лицата с Димитър Николов: За чара на мрачните роли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 24, не съм 19: Звучи страхотно, само че на колежката като й откраднаха деб.карта и изгоря с 3 хил лв за времето от 22часа до 6часа т.е. за една нощ. Парите не й бяха възстановени. За 3 хил лв дали е направила всичко по силите си да й ги възстановят? Как мислите?
23
7
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 3 дни
Супер, сигурно и security deposit-а си си го платил с дебитната карта... Ще ти обясня нещо- всяка трансакция на кредитна карта е застрахована. При евентуална измама ще ти върнат парите 100% (случвало ми се е 2 пъти, пътувам по цял свят). И то не за малки суми. При дебитната карта също ще ти върнат парите в общия случай, НО там са ти оперирали с реалната сметка, с реалните пари. Мисли малко, когато толкова рязко нападаш цял образован свят за кредитните карти. Не си дорасъл дотам, не се засягай.
22
3
 
19
 
! Отговори
е-Банка преди 3 дни
Банките в бг отдавна "работят" отвъд ръба на закона, като резултатите от това са: кредитни милионери, хиперинфлация, валутен борд, мониторинг от ЕС и ...
КТБ.
А в БНБ си прибират заплатките и си бъркат в ...
21
1
 
8
 
! Отговори
ясумгений преди 3 дни
банката ще спечели от твоята кредитна карта единствено месечна такси, освен ако не си глупавичките и не знаеш как се борави с нея. И като си взимаш кредина карта .. от банка. Не разни бели карти и други тъпотии
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не , не съм портиерът на банката. Банките нямат портиери, а охрана.
И за да съм против кредитите значи има защо.. нагледах се на нещастието на хората , злобата и агрсията им. Ей такива като теб после се озлобяват срещу служителите ,като един ден не могат да си позволят да плащат. В крайна сметка нищо не става на сила. Слагайте си подписите едва след като се информирате от а до я.
19
1
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 3 дни
Даже нямам сили да ти обяснявам колко грешиш за кредитните карти. Сигурно като отида в хотел в чужбина за месец и да ми блокират като депозит 10000 долара от реалната сметка... Кредитната карта не е за теглене на кеш. Смисълът там е корено различен. Да навлизаш в лихви също не е изгодно, въпреки че е дооста по-изгодно от всеки бърз кредит.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А резервирай си rent-a-car от някое летище без кредитна?

Резервирал съм си с АВТОРИЗАЦИЯ от дебитна карта, какъв е проблемът????

Не лъжете хората!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Духачките на околовръстното не приемат кредитни карти.
искат кеш.
16
3
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 3 дни
Това не са пари назаем, докато са в гратисен период. Особено полезна, ако пътуваш и разни хотели ти държат като депозит по няколко хиляди евро. Като цяло българинът не е дорасъл да разбере смисъла на кредитната карта- щели да го измамят и подобни тотални абсурди.
15
3
 
15
 
! Отговори
sas преди 3 дни
ако имаш финансова култура, кредитната карта е много полезна. Да не говорим при пътуване в чужбина, рент а кар и подобни. Просто си възстановяваш в рамките на месеца използваната сума. Да на говорим, че може автоматично да си я обвържеш с твоята сметка и сама да си приспада използваните пари на падеж.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кредитните карти и т.нар. "бързи кредити" са узаконена форма на грабеж, от кояо държавата има дял и затова я търпи.

НЕ ползвайте кредитни карти, само дебитни и НЕ теглете кредити, простирайте се според чергата и възможностите си, а не според очакванията си за розово бъдеще, коео може и никога да не дойде.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ъъъ, кредитната карта не е за теглене на пари в брой. Никой нормален, добре платен модерен човек не работи с пари в брой по цял свят. Казвам го като човек, който има шестцифрен оборот на кредитната карта на година и пътуващ по цял свят. Изобщо не намирам смисъл в странните писания в статията...
12
1
 
6
 
! Отговори
без коментар преди 3 дни
Е, на който не му харесва ГПР-то, да не си взвема кредитна карта.
11
1
 
16
 
! Отговори
Случаен тъпак преди 3 дни
Кредитната карта е хубаво нещо, но не трябва да се забравя, че това са пари на заем. Повечето имат гратисен период по 30-40 дни, в които не се начислява лихва. Определено това не е продукт за прости хора. Риска е много голям.
10
2
 
6
 
! Отговори
pepe преди 3 дни
Както вече написаха, кредитните карти са много полезно удобство..за хората с някакви поне минимални икономически познания. Няма как човек да вирее в съвременния свят без кредитна карта. Оня дето бил банкер и писал против картите сигурно е портиера на банката :)
Най, ама най-важното нещо когато човек ползва подобен продукт е ДА ИЗКАРВА ДОСТАЪЧНО, за да може да връща парите от кредита.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До незапознат
Ти си човек с минимални финансови познания.
Кредитната карта НЕ Е за дългосрочни кредити.
Предназначена е да плащаш с нея ежедневните разходи, без да ти пълнят джоба с монети от рестото. Лихва върху изтеглената сума за първия месец няма.
Издаването на всички кредитни карти е безплатно, без такса поддръжка за първата година.
8
4
 
6
 
! Отговори
Пею преди 3 дни
Кредитната карта си е екстра, стига да не си идеот.
А резервирай си rent-a-car от някое летище без кредитна?
7
6
 
3
 
! Отговори
незапознат преди 3 дни
Кредитната карта е за хора с минимални финансови познания и интерес към продукта.
От тукашната банка ми я предложиха безплатно , без такса за поддръжка и подновяване.
В общите условия са ти сметнали колко ще връщаш ако вземеш 1000€ за 1 година ( към 1130)
И така си наясно .
Удобна е да я ползваш 1-2 пъти в годината (ако имаш нужда) и да разсрочиш за не повече от 6 месеца.
Също така я ползвам с плащане в края на месеца по този начин имаш доброволен лимит на месечните разходи,
6
3
 
12
 
! Отговори
БЪРЗ КРЕДИТ преди 3 дни
Единствената по-голяма набутвация от "бърз кредит" е... (туш)... Точно така, кредитната карта!
5
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз работя в банка. Трябва да си си изгубил акъла, за да вземеш кредитна карта или кредит. На две места ще работя, но никога не бих си сложила доброволно въжето на врата. Вноските достигат до 600 лв на месец. По-добре работи 15 часа , но да знаеш ,че нямаш дълг.