Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!

Москва: Чужда намеса може да доведе до кръвопролитие
24 яну 2019 14:40, Елка Василева
275
Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!
Снимка: Reuters

Кремъл определи като неуместен въпроса дали е възможно да бъде дадено убежище на президента на Венецуела Николас Мадуро, ако самият той поиска това.

„Господин Мадуро е легитимният държавен глава на държавата Венецуела, затова смятаме подобен въпрос за неуместен“, каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент в отговор на журналистически въпрос.

Той обясни, че от Венецуела не е получавана никаква молба към Русия за оказване на каквато и да е помощ във връзка с изострянето на политическата ситуация в страната.

Кремъл смята за противоречащ на международното право опитът за узурпиране на властта във Венецуела, а намеса на трети страни в ситуацията в страната е недопустима и може да има много негативни последици.

„Смятаме опита за узурпиране на върховната власт във Венецуела за противоречащ и нарушаващ основите и принципите на международното право. Това е основата на нашата позиция. Много внимателно следим развитието на събитията във Венецуела, ние сме много разтревожени, включително сме обезпокоени от изявления, които не изключват някаква намеса отвън, от трети страни в развитието на събитията, във вътрешните работи на Венецуела“, каза Песков.

Още по темата

По думите му Кремъл смята за вътрешна работа на Венецуела въпроса за диалога между Мадуро и опозицията и не вижда възможност да дава оценки в това отношение.

Чуждестранната намеса във Венецуела може да доведе до кръвопролитие, заяви от своя страна руското външно министерство, предаде Франс прес. "Чуждестранна намеса, особено в сегашната изключително напрегната ситуация, е недопустима. Това е директен път към хаоса и кръвопролитието", се посочва в изявлението.

На 21 януари в Каракас беше извършен опит за метеж, организиран от група военнослужещи от националната гвардия в една от казармите в столицата на Венецуела. След този инцидент Върховният съд на страната отстрани от поста му председателя на Националното събрание и лидер на опозицията Хуан Гуайдо. В отговор той призова жителите на Каракас и на другите градове в страната да излязат на протест.

След това в страната се състояха масови антиправителствени протести. На 23 януари Гуайдо се обяви за и.д. президент на Венецуела.

Практически веднага след това той беше признат като такъв от САЩ, Канада, повечето страни от Латинска Америка, както и редица други държави. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че народът на Венецуела се е обявил смело срещу режима на Мадуро, искайки свобода и върховенство на закона.

В отговор Мадуро обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ. От своя страна Гуайдо призова чуждите дипломати да останат във Венецуела.

Сред страните, които подкрепиха Мадуро, са Мексико, Куба, Боливия и Турция.

Руските политици реагираха рязко на случващото се във Венецуела и около нея, оценявайки изявленията на Тръмп като намеса във вътрешните работи на една независима държава, а събитията от сряда като опит за държавен преврат, пише Интерфакс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дни ще го стиснат за мъдкитe и сам ще офейка към масква.
29
8
 
25
 
! Отговори
К.Р за сащ преди 5 години
Сценария със Сирия се повтаря, законния президент се обявява за диктатор и се подменя с марионетка на сащ и израел. Сащ са зло което трябва да се изкорени, сащ унищожава държави както направи с нашата.
28
19
 
8
 
! Отговори
аг преди 5 години
Интересно е друго, кой скоро ще даде убежище на *** Жужето от кремЛин??!? Щото дори вече КимЧенУн не го иска!!
27
18
 
8
 
! Отговори
sdg преди 5 години
Хахаха, по същия начин трябваще да говори мустакатият *** и когато в Крим узурпираха законната власт, а един мушморок от Киев (уж Президента Янукович) получи убежище в мАсква!! Сега с вашите камъни, по вашата кратуна!! Руски питекантропи!!
26
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става интересно там Ще видим дали Рижия вожд от Белия вигвам дали има мъду,,ровци Черния нямаше Реакцията на дребното и полово неопределено човече от Кремлин също ще е интересна
25
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руският Гулаг ще се превърне в световно бунище за диктатори !......нещо като Коминтерн на диктаторите !
24
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес висшите военни във Венецуела обявиха,че армията стои зад легитимния президент Николас Мадуро и,че метежниците слуги финансирани от САЩ бе бъдат безпощадно преследвани и унищожени. Днес също говорителите на външните министерства на Еусия и Китай обявиха ,че властите в Москва и Пекин изцяло подкрепят легитимната власт на президента Мадуро и,че ако Каракас поиска помощ рт Русия и Китай двете страни са готови да окажат всякаква помощ за Венецуела.
23
12
 
15
 
! Отговори
Нефт гази, преди 5 години
Гладен ходи!Що е то?Индиянец-комунист, сър :)
22
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Чуждестранната намеса във Венецуела може да доведе до кръвопролитие".-----------------------------------------А кой прати преди месец бомбардировачи ?
21
13
 
15
 
! Отговори
Е що така бе ? преди 5 години
Той и украинския президент беше легитимен, а изведнъж се оказа в Кремъл на отчет защо е ср***л в златна клозетна чиния...
20
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой ще търпи дрогирани турбо комунисти на власт ... (Маду,ро видял Чавес като врабче и обсъждали комунизма ) И това официялно ...
19
13
 
20
 
! Отговори
Мъдурко е уникат преди 5 години
Докара ди масов глад най богатата на петрол държава-Цоциалисти, сър!
18
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
без рашките не можете да живейте тлокова много ги обичате че всеки ден спомнявате русия стига сте плювали на русия стига стези ваши пропаганди вече разбрахме истината ча сащ и нато ес искат да владеят света.
17
6
 
14
 
! Отговори
Я пак ? преди 5 години
Колко време ще издържи този легитимен президент, ако не го пази армията. Главата му ще е футболна топка, както на Мусолини...
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не го мосли Крим Кремъл ще го предаде като огладнее ( бая честа практика в руската история )
15
15
 
19
 
! Отговори
Das Kapital преди 5 години
Където стъпи краварски крак, следва хаос, нищета, мизерия, робство !
14
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим вече е свободен от 50-годишната украинска окупация.
13
5
 
14
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Ростнеф били с феодални права върху най важните находища . Нещо за 17 милиярда на година и не в рубли . А ко М,адуро падне пиши един Бг лев 100 руски рубли
12
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим има правителство и парламент. Украйна беше анексирала незаконно Крим през Съветския съюз.
11
17
 
16
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПРЕВЗЕМАНЕТО с военна сила и анексирането на Крим, показва руските имперски амбиции. Затова, по-добре е Кремъл да мълчи по въпросите за "нарушаване на Международното право".