Македония смени името си, сменя и парите и паспортите

Страната чака покана за НАТО през февруари, членство - 2020 г.
26 яну 2019 07:30,
210
Македония смени името си, сменя и парите и паспортите
Снимка: БТА

Македония ще смени всички документи за самоличност и паричните си знаци, за да отрази промяната в официалното име на страната, след като договорът за това беше ратифициран и от гръцкия парламент в петък. Срокът за подмяната е до пет години съгласно Преспанския договор.

Обновяването ще важи за паспортите, картите за самоличност и шофьорските книжки, както и за регистрационните номера на автомобилите. Те ще носят обозначения MК и MNK, а след влизането в сила на договора досега официалното международно име на страната FYROM, от Бивша югославска република Македония (БРЮМ), ще престане да се използва. Ще бъде заличено и името, под което България е признала страната - Република Македония.

И макар, че занапред Македония ще се нарича Република Северна Македония, официалният език в страната остава македонски. Самите македонци вече ще се наричат “македонски граждани от Северна Македония”. С нови названия ще бъдат и държавните институции. В тригодишен срок ще се променят всички търговски марки и наименования на компании, за да се отрази новото име.

Още по темата

Засега не е ясно как ще бъде организирана подмяната на личните документи, като властите вероятно ще заложат на замяна при изтичане на срока на валидност. Македония и Гърция ще отворят съответно посолства в Атина и в Скопие и ще разширят консулствата в Солун и в Битоля.

С Договора от Преспа Македония се съгласява да промени надписите върху паметници, обществени сгради и инфраструктурни обекти, които по някакъв начин претендират върху гръцката история от елинските времена насам в шестмесечен срок.

Занапред Македония няма да може използва като символ Звездата на Вергина, известна още като македонска звезда, която стоеше на старото й национално знаме, и ще я премахне от всички обществени сгради.

Учебниците, географските карти и атласи, също ще бъдат коригирани, а историци и археолози ще се заемат да изчистят спорните въпроси. Експертната комисия трябва да бъде създадена в едномесечен срок и да заседава поне два пъти годишно, се казва в Преспанския договор.

В замяна Гърция се задължава да не блокира повече членството на Македония в международни организации и да ратифицира протоколите за влизането и в тях. Изрични гаранции се дават за НАТО и за ЕС, като Гърция ще информира Брюксел, че сваля ветото си за ЕС и първа ще ратифицира протокола за НАТО.

След като генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг вчера потвърди обещанието за приемането на Македония, в Скопие разчитат да получат официалната покана през февруари, а ратификацията в 29-те членки на Алианса да приключи до пролетта на 2020 г.

Споразумението от Преспа потвърждава сегашните граници между двете държави, като те си обещават да модернизират ГКПП и да улесняват движението на хора.

Премиерите на двете страни ще се срещат поне веднъж годишно. Поемат се ангажименти за засилване на сътрудничеството в отбраната, борбата с престъпността, културата, технологиите, науката, образованието, инвестициите и туризма.

Споразумението влиза в сила 2 седмици, след като Гърция официално информира Скопие за ратификацията. От тази дата Македония официално ще се нарича Република Северна Македония, за краткост Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
7
 
! Отговори
:):) преди 5 години
до Благоевграддобре че ги има тези форуми че да лъсвате предателите и да ви локализират службите по лесно. Да не си мислиш че си много скрит зад клавиатърата...
37
5
 
11
 
! Отговори
До 39: преди 5 години
Шкембе войвода, ти ли се бре?Ами заминавай под албански флаг, някой ще те разфасова и ще ти вземе органите за трансплантация.Правиш много елементарен трик.НИКОЙ не се интересува от Македония. Имаме си достатъчно проблеми. Когато узреят и осъзнаят, че са от нашата кръв да заповядат. Дотогава, да си трошат тиквите.
36
5
 
18
 
! Отговори
Бучински преди 5 години
България е една.Нямя северната, средна, има само България.
35
4
 
14
 
! Отговори
до само питам преди 5 години
ще разберат и албанизма как за една нощ ще нахлуе и църквите с полумесеци ще осъмнат....мн жалко
34
42
 
9
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Ние в Пиринско сме си македонци, не сме българи. Дедо беше македонец, тате беше македонец , и аз съм македонец.Колкото и да се опитвахте ( и да се опитвате)насила да ни побългарявате - не става, ние сме си македонци, а не българи.От македонец , българин не става.Пиринска Македония трябва да се отдели от България и да се присъедини там където и е мястото към другите два макефонски дела.Обединена Македония -- мир на Балканите.
33
2
 
22
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Разбрахте ли сега как за една нощ евроатлантизма нахлу в Северна Македония с неудържима сила?
32
3
 
17
 
! Отговори
Аналлибераст преди 5 години
По повод новината извърших резка релокация на средството си за размножаване...........с други думи ГО ПРЕМЕСТИХ
31
2
 
21
 
! Отговори
Трол Горянин преди 5 години
Сега се почва една лапачка с обществените поръчки, че ум да ти зайде.Чудя се как у нас не са се сетили да ни накарат да подновим я рег. табели, я паспорти, че едно време колко "наши" направиха първия си милион с тези схеми.
30
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина излишно се напъваме със Северна Македония. Ясно е, че са бивши българи, но като не ни искат помощ няма смисъл от хабене на сили. Все едно да се натискаш на накоя бивша, която не желае да е с теб. Трябва да си оправим нашата си България и тогава сами ще заискат да са българи макетата. Дотогава пълен игнор на хора, които ни мразят. Така или иначе албанците ще завладеят скоро Северна Македония и нека тогава сами решат какви са и накъде ще бягат " античките македонци".
29
3
 
15
 
! Отговори
Бля бля преди 5 години
Това е успех за цяла Македония. Нещо велико са постигнали. От република Македония до Северна Македония. Просто уникално събитие.Целият свят подкрепя тази нация.
28
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сегашната България ни е тясна, ние сме свикнали да бъдем Империя и водеща сила, тази територия която ни оставиха след престъпните договори е просто смешна. Не знам дали има такъв случай в света. От всяка една страна като преминеш границата говорят на български. В северна Гърция - българи, в южна Румъния - българи, в източна Сърбия - българи, Македония, като махнем шипоците - само българи !
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време сръбската власт е била против нас, защо намесваш сръбския народ в това? Все едно сега да казваш че днешните германци искат да избият руснаците.
26
9
 
31
 
! Отговори
Едно българче преди 5 години
Съроболята винаги са били против нас - Македония те я оклепеха, те ги насъскаха срещу нас, 1885 г. те ни забиха нож в гърба. Пред нас лицемерничат - брята православни, ала бала. Никога от тях не сме видяли добро.Граница с Хърватска!Сърбе на върбе!
25
15
 
10
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Където мине руски ботуш остава диря като прасе през градина с лалета. Ако искат нормална държава, макетата трябва да стоят настрана от yшанките.
24
4
 
33
 
! Отговори
Пиша за последн път преди 5 години
Македония е загубена за момента. Сегашните приоритети са да си оправим нашата си България. Северозападна България, че и до Русе, големи райони в североизточната част на страната се нуждаят от помощ и внимание. Всичките райони, които изброих имат плодородни земи и условия, които други народи могат да НИ ЗАВИЖДАТ.И сега ни навират в лицето хора, които ни презират и обиждат. Необходим е пълен игнор. Когато се сетят за нас нека да ни потърсят - дотогава сбогом. Стига сме си хабили енергията за тях.
23
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 26 Що лъжеш, бе смoтаняк? Сърбите са топли хора и са настроени дружелюбно към нас за разлика от унгарците примерно...най-долното племе в Европа.
22
18
 
16
 
! Отговори
до Наблюдател преди 5 години
Ами кoмуниcтите я признаха Македония едно време, Бойко какво общо има да не я е признал той? Комунистите как не я погребаха България направо не знам, много корав народ сме, даже бих казал безсмъртен щом чepвените извepги не успяха да ни пoгpeбат от 1944 до 2009г.
21
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нали съм минавал през Сърбия, за пъри и последен път ми беше. На границата докато не ти вземат нещо от багажа или не им дадеш рушвет не те пускат. Бедняци са, Белграда им сив и скапан все едно гледаш София през кoмунизма. Имат най-големия брой рушащи се сгради в света.
20
4
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
И какво стана сега? Гърците първи признаха Северна Македония, а Република Македония, която ние признахме едно време първи и толкова се гордяхме с това вече я няма. Само дето се пъна Бойко толкова много със Западни те Балкани, те взеха да стават Северни Балкани.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония я искаме ама без шипoците (които между друтого са тракийци а не тypци, по-скоро имат общо с румънците които също са тракийци). Те нали взеха Косово, от Македония нищо няма да им отпускаме.