Безусловни €560 на месец... Какви са резултатите след 2 години?

Гарантираният базов доход не помогна на безработните във Финландия
11 фев 2019 18:38, Елка Василева
101
Безусловни €560 на месец... Какви са резултатите след 2 години?
Снимка: архив, Reuters

Гарантираният безусловен базов доход за безработни във Финландия не увеличи заетостта сред тези хора, съобщиха финландски изследователи.

През периода от януари 2017 до декември 2018 г. две хиляди произволно избрани безработни получаваха по 560 евро на месец, без да им се поставят никакви условия.

Този доход им бе гарантиран независимо дали ще останат безработни или ще си намерят работа (или ще отворят собствен бизнес).

Нивото на заетост сред участниците в експеримента остана същото, но стана ясно, че те са се чувствали по-щастливи, намаляло е усещането им за постоянен стрес.

През 2017 г. Финландия стана първата европейска страна, решила да тества идеята за безусловен гарантиран базов доход. Експериментът бе осъществен от финландската агенция за социално осигуряване "Кела".

Какво представлява безусловният базов доход?

Безусловният базов доход предвижда правителството да изплаща на граждани гарантирана парична сума независимо от другите им доходи. Финландският експеримент бе малко по-различен от други подобни инициативи, тъй като обхващаше само безработни.

Още по темата

Има и предложение за предоставяне на безусловни базови услуги - вместо гарантиран доход на гражданите да се подсигуряват безплатно услуги като здравеопазване, образование и транспорт.

Идеята не е нова. За пръв път е спомената още в "Утопия" на Томас Мор, издадена през 1516 г., сиреч преди 503 години.

В наше време обаче такива експерименти се провеждат в цял свят. Пълнолетните жители на едно село в Западна Кения гарантирано ще получават по 22 долара на месец в течение на 12 години. Италианското правителство разработва план за т. нар. "граждански доход". Властите на холандския град Утрехт правят експеримент с безусловен базов доход под наслов Weten Wat Werkt - "Знай, че това работи", който ще продължи до октомври.

Защо се прави това?

Според привържениците на безусловния базов доход той ще подпомогне борбата с бедността, осигурявайки на хората време, за да търсят работа или да получат нова професия. По думите им това е от особено голямо значение с оглед роботизацията на много професии, поради която мнозина ще остават без работа.

Миска Симанайнен - изследовател от колектива на "Кела", проучвал данните от финландския експеримент, заяви пред Би Би Си, че стремежът на правителството е бил да провери на практика именно това положение, за да установи може ли с помощта на този инструмент да реформира системата за социални помощи.

Какви са резултатите?

Всичко зависи от смисъла, който влагаме в думата "работа".

Дали експериментът е спомогнал безработните да си намерят работа, както се надяваше десноцентристкото правителство на Финландия? Не, не съвсем.

По думите на Симанайнен, при все че някои безработни наистина са си намерили работа, участието в експеримента изобщо не е повишило шансовете им в сравнение с хора извън контролната група, които не са получавали "безплатни пари".

Изследователите все още проучват какво всъщност може да показват тези данни. Окончателните резултати ще бъдат публикувани през 2020 г.

Мнозина обаче смятат, че не бива да се мисли само за свиване на безработицата. Според тях, ако експериментът е целял да направи хората по-щастливи, би могло да се говори за триумф.

Точно това каза пред Би Би Си един от участниците в експеримента, бивш вестникарски редактор на име Туомас: "Все още съм без работа. Не бих казал, че безусловният базов доход рязко е променил живота ми. Психологически - да, но от финансова гледна точка - не твърде".

Проблеми около безусловния базов доход

Идеята за безусловен базов доход среща активна подкрепа - и не по-малко активни критики, сред симпатизантите на всички политически течения.

Според мнозина хора с леви убеждения тази идея залага твърде много на финансите и покупателната способност на населението, подминавайки факта, че компаниите произвеждат прекалено много стоки, каквито не се търсят, и принуждават своя персонал да работи все повече и повече.

Грейс Блейкли, специалист по икономика, пише в "Ню соушълист", че без фундаментални структурни реформи в икономическата система безусловният базов доход ще е само козметична мярка.

Други се опасяват, че заради безусловния базов доход ще бъдат орязани бюджетите на социалните служби.

А хората с десни възгледи се тревожат тъкмо за обратното. Те смятат, че подобна система ще струва твърде скъпо на бюджета, освен това може да формира синдром на зависимост и култура, при която хората ще очакват пари, без да правят нищо.

Точно тази мисъл изрази през 2016 г. в интервю за "Файненшъл таймс" Улрих Шписхофер, генералният директор на компания А Бе Бе. "Материалното възнаграждение трябва да произтича от създаването на добавена икономическа стойност", каза той.

Какво следва оттук нататък?

Изследователите на "Кела" внимателно анализират в момента данните от експеримента с безработните в опит да установят с какви допълнителни мерки може да се подобрят програмите от този вид.

Идеята с безусловния базов доход не се е провалила, смята Миска Симанайнен.
"Не става дума за провал, нито пък за успех - това са просто факти, с каквито не разполагахме преди експеримента", казва той.
 

/БТА/
 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
В този ред на мисли всички солидарни системи (като здравна и пенсионна) също не са добри. Най-накрая хората трябва да се научат, че каквото посеят това ще пожънат! Не може Пешо да има завършен 8-ми клас и да е заварчик, да взема 500 лв и Гошо да е учил до 30 годишна възраст, да има 20 години стаж като мозъчен хирург, да взима 5000 лв и двамат а да се ползват от почти еднакви облаги, защото видиш ли трябвало да сме солидарни и да има за всички по малко...
91
1
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Безусловният базов доход е идиотия от крайна степен! Един ***, който не иска да работи ще продължи да паразитира и след като му дават някакви пари безусловно. За всички, които се прехласват по тази идея искам да напомня, че тези пари трябва да се вземат от някъде.. Те дали ще са съгласни 5-10% от заплатата им да отива в солидарния фонд за безусловен доход на разни мързеливи ***??
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роботизацията ще отнема все повече работни места. Ако се цени човешкият живот, идва времето на точно такива програми. Алтернативата е, унищожение на изключените от трудовоя процес. Все повече си мисля, че точно по алтернативата се работи най-много, но не се оповестява.
89
0
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Назад са Финландците, даже много назад! Ние от 30 години имаме такава програма и развъждаме индийци та пушек се вдига. Покрах тях хрантутим и то не на минимален доходи ами направо на максимален 240 шопара, купуваме им през няколко години последен модел мерцедеси и постоянно ги пращаме на почивка ту на малдивите, ту на ривиерата ту на бора-бора. Барабар с тях имаме и такива дето ги пращаме в европарламента да учат англйски с базова степендия 10к до 20 к евро на месец. Финландия има още да се учи!
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една цивилизована държава а не като Калтария, мъгли в душите и дръжки в задниците!
87
1
 
1
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 1 година
Това е нереално,всяко същество трябва да прай нещо за да живее,дори и тези 53 процента дето разнасят една епруветка по цял ден и накрая данъкоплатеца им плаща заплатата , стават сутрин и отиват на работа с мисълта ,че са някви важни и незаменими.
86
2
 
4
 
! Отговори
ak преди 1 година
Това е ,,комунистическо общество".Накрая ще разсипят страната.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експериментът може да се тълкува и по друг начин - нивото на безработицата не се е повишило. Т.е. основното твърдение на хората против този тип помощ не е оправдано , тия 560е/мес няма да накарат хората да спрат да работят, нито да започнат да работят. Но определено ще ги направят по-щастливи и ще намалят бюрокрацията. Т.е. по същество, експериментът е успешен, т.к. доказва че хората не са мързеливи и не им е основна цел в живота да висят по цял ден пред телевизора. Със или без пари.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 74

То от останалите, няма много хора...
83
2
 
4
 
! Отговори
Мечо преди 1 година
За да има повече работа за хората трябва да се използват по-малко машини и технологии. Елементарно е Уотсън.
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Филандия е много скъпо тези 560 евро не ти гарантират оцеляването..
81
2
 
3
 
! Отговори
V преди 1 година
Щото не знаят как да го направят .И да го обвържат с това което наричат ,,образование,, Идеята е много добра но не е направена както трябва
80
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние този "експеримент" го водим от 89-та на сам. Контролната група са българи. Експерименталната група са представители на етническото малцинство. Резултатите са на лице - тотална дезинтеграция
79
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Скандинавия дават на Финландците, у нас даваме на шведите.
78
3
 
31
 
! Отговори
ТОВА ГО ЗНАМ преди 1 година
А, моля, моля, експеримента вече е проведен у нас.
Ние си имаме цяла прослойка с безусловен базов доход - правят деца, вземат помощи на калпак, а децата често го пращат на улицата, да просят, да ровят по кошовете..или пък да крадат.
77
4
 
13
 
! Отговори
Туй пари ли е? преди 1 година
Дали им пари за 10 водки.
Какво да очакват?
То за хляб не им е останало.
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Василев това не е модел, това е наша родна тъпня да си отглеждаме гласоподаватели.
75
2
 
3
 
! Отговори
Василев преди 1 година
В България вече е изпробван модела с подпомагане на роми или изцяло или на 4 часа работа по проекти " Красива България", оказва се че това е много лош пример и вече ромите не искат да работят за 600-700 лева на Каракачановите напъни и вопли!!!
Животът е жесток и несправедлив, а реалността е раз;ична от Скансинавия до Балканите!
Добър вечер!
Агент Нанси Гриър!ЦРУ!!!
74
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярно че Българите са бедни! Ние на практика сме някъде в топ 20% по богатство. Тоест над 80% от хората на земята са по бедни от средния българин.
Просто на нас ни се иска да сме в топ 5% ама още не сме дорасли за там.
73
1
 
51
 
! Отговори
Свободна пазарна преди 1 година
иконимика. Германия купува от Африка сурово кафе, обработва го, пакетира го, продава го и печели милиарди годишно. Нищо лошо, щом може. Но защо не го правят африканците - за да изпечеш кафе и да го пакетираш не се искат технологии на БМВ. Ноооо - ако Африка изнася обработено кафе митата са толкова високи, че никога няма да може да го продаде на пазара и дори да вземе заеми за заводи за обработка на кафе не може да ги изплаща. А суровото може да го изнасят без мита. Това е капитализма.