Едно видео шокира цяла Турция: Мамо, не умирай!

Отново се възпламени дебатът за масовото насилие срещу жени в страната
27 авг 2019 12:34, Елка Василева
140
Едно видео шокира цяла Турция: Мамо, не умирай!
Снимка: Pixabay

Мъж убива брутално бившата си жена - и то пред очите на малката им дъщеря. Това видео шокира цяла Турция. Само през първите седем месеца на тази година там са били убити 245 жени.

"Мамо, моля те, не умирай!" - милиони хора в Турция са чули тези думи на 10-годишното момиченце, което се моли за живота на умиращата си майка. Осемсекундното видео показва 38-годишната Емине Булут, наръгана смъртоносно с нож от бившия си мъж в едно кафене в анадолския град Къръккале.

Драмата се разиграва пред очите на малката им дъщеря. Във видеото се вижда как майката притиска с ръка рана на врата си и с последни сили казва: "Не искам да умра!". Клипът предизвика шок в цялата страна и стана повод за многохилядна демонстрация в Истанбул, пише Дойче веле.

"Наръгах я, защото ме обиди"

Кървавото престъпление е извършено още преди седмица, но достига широката общественост едва в петък, когато клипът се появява в интернет. Емине Булут отишла в кафенето с дъщеря си, за да се срещне с бившия си мъж, с когото била разведена от четири години. По-късно той казва следното пред един съдия: "След като ме обиди, докато говорехме за правата над нашето дете, аз я наръгах с ножа, който бях взел със себе си".

След нападението избягал, но малко по-късно бил заловен от полицията. Прокуратурата иска строг доживотен затвор. Бившата му съпруга умира в болницата от раните си.

Както посочва "Берлинер Цайтунг", под хаштага #EmineBulut хиляди хора в Турция осъждат бруталното убийство и призовават властите да наложат максимално строго наказание.

Още по темата

Същевременно кървавото деяние възпламени отново дебата за масовото насилие срещу жени в страната. Подобен случай имаше и миналия четвъртък, когато в анадолския град Коня 37-годишна жена бе намушкана 20 пъти от съпруга си. Тя била подала молба за развод и жалба срещу мъжа си за домашно насилие. Когато полицаите разпитали заподозрения, той им казал: "Можеш ли да съжаляваш, щом става дума за честта?".

По време на проведената в Истанбул демонстрация протестиращите жени скандираха последните думи на убитата Емине Булут. А опозиционният кмет на града Екрем Имамоглу написа в Тwitter следното: "Ние сме на страната на жените и децата - и така ще бъде и занапред". Правителството също се почувства длъжно да осъди престъплението. "Очакваме най-тежкото възможно наказание за убиеца", заяви говорителят на президента Ердоган.

За смъртоносните нападения срещу жени в Турция се говори интензивно от февруари 2015 година, припомня "Берлинер Цайтунг". Тогава в град Мерсин един автобусен шофьор уби студентката Йозгеджан Аслан. Той и двамата му помощници - собственият му баща и един приятел, бяха осъдени на строг доживотен затвор.

Стотици убити жени

"Нойе Цюрхер Цайтунг" съобщава, че по данни на истанбулски организации за защита на жените само през първите седем месеца на тази година са били убити 245 жени. Миналата година жертвите са били 440, което е три пъти повече, отколкото през 2011. А според доклад на ООН почти 40 процента от жените в Турция са били изложени поне един път на физическо или сексуално насилие от страна на партньорите си. Турция е подписала Истанбулската конвенция срещу насилието над жени, но критици твърдят, че правителството не полага грижи за решителното ѝ прилагане. Нито пък е осигурило достатъчно домове-убежища за малтретирани жени.

Влиятелни религиозни организации отдавна надигат глас срещу конвенцията - била "неислямска" и представлявала "европейски заговор срещу турското семейство". Самият Ердоган неведнъж е казвал, че равенство между половете не може да има. Сега обаче от кабинета на президента бе съобщено, че Ердоган бил разпоредил "извършителят да получи полагащото се наказание и да бъдат предприети необходимите стъпки за борба срещу насилието над жени".

Много жени в Турция обаче се съмняват, че това ще се случи. Още повече, че правителството и досега не е приело закон, който да забранява на съдиите да намаляват наказанията за убийства на жени, ако извършителят се е почувствал "провокиран" - точно както в случая с убиеца на 38-годишната Емине Булут.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
stefi преди 4 години
До СандиСанди повечето български жени ходят на работа , изкарват пари не по малко от мъжете симного често повече ,гледат децата си и искат да ги образоват и възпитават .Нямат време за любовници , а и не им трябват защото со финансово независими жени !Докато на мюсолманките им отнемат финансовата независимост , а от там и свободата да избираш и да си свободен в Дубай имат всичко но живеят като във затвор децата им са затворници не могат да се разхождат свободно .
85
2
 
4
 
! Отговори
Санди преди 4 години
"Всяка жена, омъжена за мюс..сю...л..манин става негова СОБСТВЕНОСТ", но ако е омъжена за българин има право и на чужда собственост. Може да си развява оная работа не с един, а с двама и повече любовници. Може да пилее парите на съпруга си обикаляйки моловете като луда. Може да го ругае, обижда, да си отваря голямата уста, от която да бълват змии и гущери. Може дори и на пръста си да го върти , щот повечето български мъже са ***, чехльовци, които един шамар не могат да ударят на жените си.
84
5
 
6
 
! Отговори
тюрк преди 4 години
всяка жена, омъжена за мюс..сю...л..манин става негова СОБСТВЕНОСТ И Е ПРИРАВНЕНА КЪМ ПОКЪЩНИНАТА В ДОМА - тя вече е одушевен предмет, а не човешко същество и на изток от Босфора си е така - не вервайте на сапунените сериали
83
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче нашите лели и стринки продължават да гледат турски сериали и да въздишат по прекрасния живот в Турция... ужас!!! Даже една туристическа агенция организираше екскурзии по местата на които се развиват действията на най-популярните сериали. Значи няма да идеш там да видиш нещо смислено, а ще ходиш да гледаш къде са снимали "Листопад" и подобни глупости.
82
7
 
2
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 4 години
пише Дойче веле
81
13
 
9
 
! Отговори
Реалофил преди 4 години
Жените жертвина насилие в Турция са под 500 на година в Европейските страни цифрата е дори по голяма спрямо населението ,а в Русия е шокиращите 11 000-водката не прощава в САЩ 8 000-там пък главния виновник е г-н Смит и г-н Колт,Така че Турция е страна с най малко насилие над жените погледнато в глобален план...Но пропагандата се използва за очерняне умело....
80
20
 
7
 
! Отговори
Ото преди 4 години
Жените са *** гъски с големи усти.Аз също съм за отнемане книжките на женитеОт жена шофьор не става!!!И когато си затворят големите усти тогава всичко ще е наред
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В съседната новина казват, че САЩ можели да се намесят там където не се спазвали правата на човека?Не съм чул да са спретнали интервенция в Турция? Що тъй?
78
13
 
5
 
! Отговори
Перла преди 4 години
Аз искам пък тук да отнемат книжките на всички жени и забрана за шофиране
77
12
 
20
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Хайде сега всичко защитници на инстанбулската конвенция да обяснят защо насилието над жени в турция се увеличават макар, че тя да е приела конвенцията!Аре сега НПО-тата да отиват там и да учат MaйMyHиTE в турция на човечност.
76
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето, по цял свят битуваше традицията, родителите да решат/изберат за кого ще се омъжи дъщерята или синът им. До началото на 20-ти век тази традиция си спазваше и в Бг, но с времето постепено изчезна от нашият бит!Доколкото зная, в Тр има области където подобни, че и по-жестоки традиции са част от бита на населението, особено в области като Диарбекир и Анадола.ПСИмаше случай преди наколко години в Бг,когато баща прегази смъртоносно сина си, за да не се ожени за ромка!
75
34
 
12
 
! Отговори
Санди преди 4 години
Сега жените станаха много ***, капризни, неконтролируеми, проклети, устати, твърде много разхайтени, разкрепостени и развратени. Искат да са равни с мъжа, но това няма как да стане, защото противоречи на природните закони. Жена да обижда мъжа, да го заплашва, да му отваря голяма уста, ката на гараж врата, това вече е станало ежедневие в повечето семейства, затова и често си получават заслуженото. Ненапразно и в България рязко се увеличиха убийствата на жени и сигурно има защо.
74
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми нормално те са диваци.Преди няколко седмици имаше новина как бащата на някакво момиче отишъл с ловна пушка на сватбата и.Застрелял я в корема и докато се гърчила на земята умирайки гръмнал и мъжът и.Причината ? Дъщерята не го била питала имала ли право да се омъжи или да чака дъртият талибан да и намери мъж.Потресаващото не е това. Те са си такива така си живеят.Потресаващото е че много хора от Турция бяха изразили одобрението си как бащата бил прав защото тя била негова собственост ?!
73
3
 
8
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
Да покажа и видеото от протестите преди 3-4 години в Турция, където полицаите биха протестиращи, дори имаше изнасилвания в полицейските камионетки.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, САЩ са 400 милиона заедно с нелегално пребиваващите, иначе официално са 350 милиона!
71
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ на година биват убити от съпрузите си над 2500 жени, както и почти 1000 мъже биват застрелвани от съпругите си!
70
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 71 "Да не би да се връщат изселниците?Не искат в ердогановия рай??"Не. Заплатите в България, вече са по-високи от тези в Турция.
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Прокуратурата поиска доживотен затвор"В Русия домашното насилие, беше променено от престъпление в административно нарушение. За първото се лежи в затвора, за второто се плаща глоба.
68
7
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
това е дивашка територия турските сериали бъкат от убииства на честта на тях товаим е в кръвта да убиват
67
1
 
3
 
! Отговори
Асане преди 4 години
Де си бе геврек бягаи там