Заради коронакризата все повече фирми фалират, 5% намаляват заплатите

Най-голям е спадът на заетостта в туризма - с близо 50 000 души
44
Заради коронакризата все повече фирми фалират, 5% намаляват заплатите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Расте броят на предприятията, обявени в несъстоятелност през месеците юни и юли. Това показва анализ на Българска стопанска камара на база данни на Агенцията по вписванията. През юни тази година фирмите, обявили несъстоятелност, са 62 при 42 за същия месец на предходната година, а през юли 2020 г. - 70 при 53 през юли 2019 г.

Още по темата

Същевременно с близо 5% намаляват заетите, в сравнение със същия период на миналата година, допълва „Труд“.
Най-голям е спадът на заетостта в туризма - с близо 50 000 души, в преработващата промишленост - с 30 000, и в търговията - 13 000.

А най-много са наетите в секторите “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщенията” - 6000.

По данни на НСИ през юли общият показател на бизнес климата се покачва спрямо предходните три месеца, но още е далеч от предкризисните нива, след като през април отбеляза спад със 17,7 на сто, посочват от БСК.

Според работодателите данните на Министерството на финансите показват, че се подобрява фискалната дисциплина на бюджета - просрочените задължения към Централното правителство и осигурителните фондове намаляват, но се увеличават задълженията към общините.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то винаги има сухи съчки дето изгарят
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Цял свят се командва от една групичка от 100-200 човека, много богати.Същите тия платиха и наредиха предизвикването на тая икономическа криза, целта на която беше единствено да прибере парите на хората" Супер теория, но има една малка дупка - защо на супер богатите, имащи много пари, ще им трябва твоите пари, при положение, че вече могат да купя всичко? Защо ще рискуват, да унищожат системата, която ги е качила на върха, с глад, болести, войни и размирици?
35
1
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
До ДобреееИ как разбра, че фалиралите са селски тарикати??Или така...да си плюеш...че най-добре това правиш??
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старите българи винаги оставяли една стая в къщите си сурова, незавършена. Знаели закона, че като човек се натъкми и разкраси отвсякъде и във всичко, та почне и да се надува биля, и *** го виж после на кой е хал, как набързо взел, че увяхнал и загаснал отвсякъде.И приказката свършва тук. А лак оми я та не, тя винаги треби ненаситниците. Дерзайте, пл ю с кайте...
33
0
 
3
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
Аз си изпросих увелчение на заплатата ,спасявайте се
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КСобственик съм на общо 8 имота. Но когато най-голямата инвестиция в живота ти е двустаен с остъклен балкон, никога няма да разбереш колко си заблуден ако мислиш всеки който живее под наем за беден.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще фалират фирми, нали държавата е стабилна, нали рестарт, нали от ЕС ще налеят "големи" пари за бизнеса???
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 9Всеки ден огледи има и не го е продал? Едно е да искаш друго е да можеш. Лично следя пазара от 2016 до сега. Има строителни фирми, които разпродаваха всичко още преди акт 14, същите фирми сега имат непродадени готови апартаменти. Всички признават, че има спад на цени между 5-10-15 процента, но бил "пренебрежителен". Иначе точно спекулантите дето купуват на 120 на зелено и продават на 180 готово ще гризнат дървото. За един приятел казваше нали? Да не си помислим, че е за теб.
29
4
 
8
 
! Отговори
Добреее преди 3 години
И кои по-точно 'фалират? Това не са бизнеси, а селски тарикати. Е да, няма да имат пари, но ще се поизчисти бизнес средата от ***
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъллгарина е тотален ***.Личи си и по коментарите по-долу.Не заслужавали да оцелеят...да фалирват и т.н.Говорите за българската икономика. Говорите за бизнес и за хора, които се опитват да си изкарват хляба и плащат данъци.Най-добри сме да плюем п одругите.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До aaaНикъде в текста не пише, че намаляват заплатите. В текста пише, че с 5% намаляват заетите, а не заплатите. Та не знам, какво в крайна сметка намалява, но средната заплата според НСИ се увеличава.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65 "А преди месец си купих боксерки за 6лв. Преди два дни пак.."Не излиза ли по-изгодно да ги переш, отколкото да купаваш нови всеки месец?
25
0
 
14
 
! Отговори
aaa преди 3 години
"...5% намаляват заплатите..." - затова на държавната администрация заплатите се увеличават - януари с 10%, септември с още 30%
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяват страх чрез фалшивия ковид. Хората харчат по-малко и пестят повече. Има задържане на пари. От там и икономиката страда.
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист Цял свят се командва от една групичка от 100-200 човека, много богати.Същите тия платиха и наредиха предизвикването на тая икономическа криза, целта на която беше единствено да прибере парите на хората, да фалират дребните и да бъдат изкупени на безценица от големите риби.Защото от икономическото заробване по-страшно няма.Гладния ще мисли само за оцеляването си, няма да има сили за нищо друго.Отделно стреса, дето го причиняват на хората с това повтаряне колко е страшно положението..
22
5
 
29
 
! Отговори
Да фалирват преди 3 години
Фалират разни измислени фирмички, които изобщо не би трябвало и да ги има защото са *** тип кърлежи. Лично познавам няколко измислени школи за чужди езици, които копират учебници на ксерокс за да спестят авторски права, крият осигуровки, мамят бг *** че ще им научили децата в съкратени срокове, а сега реват по протестите защото са без работа. Ами такива евтини гащници да си ходят в бюрата по труда
21
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като фалирвам всеки месец някой пита ли ме и загрижен ли е някой за моето семейство???Ние също сме донори на държавата, граждански, винетки, данъци и всякакви изнудвачески такси за всевъзможни глупости!?
20
4
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Кризата е за...балъците,които правят...нещо,за да спечелят жълти...стотинки.За Боко криза няма.Той...нищо не прави,а фирмата му...процъффтява.Вече няма...шкаффчета където да реди...пачките;всичко е...пълно.
19
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целия свят изкуствено предизвика тази криза.Можеше света да не предприема нищо и да остави икономиките да работят.
18
4
 
24
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Много грешиш, приятелю. Мой познат си купи преди година апартамент в затворен комплекс в Бояна за 120 000 лева. Сега е решил да го продаде и да се мeсти да живее в Пловдив или Велико Търново. Пусна го за 180 000 лева и има опашка от желаещи да го купят. 2с3ки ден по 2-3 огледа има. Недей си мисли, че ти като нямаш и другите нямат