Нов ред: Ваксинираните със специални правомощия в Израел

Те ще получат т.нар. "зелен паспорт", но той ще е с кратък срок
22 фев 2021 21:25, Красимир Ангелов
86

Специални правомощия за ваксинираните и преболедувалите Ковид-19 ще има в Израел. Те ще получат т.нар. "зелен паспорт", с който да посещават наново отворените молове и фитнеси.

След като повече от 49 процента от населението на Израел получи поне една доза от ваксините срещу Ковид-19, властите решиха да вдигнат част от ограниченията в страната. Молове, фитнес зали и хотели отново посрещат посетители.

Още по темата
Глътката въздух обаче дойде с условие. Отново откритите публични места могат да се посещават само от хора, които притежават така наречения "зелен пропуск". Това е официален документ, който се издава само на ваксинирани граждани и на такива, които са преболедували Ковид-19 и имат имунитет.

"Всеки, който има зелен пропуск ще може да ходи във фитнеса, в кино залите - ние ще ви предложим всичко това. Нека всички се ваксинират", призова премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

"Тази държава първа успя да прозре, че е безумно другите хора, които все още не са имунизирани, но имат вече изграден имунитет вследствия на прекараното заболяване, а той е по-добър от ваксинирането, да бъдат ограничавани. Много се надявам в Европа да бъде предприет същия подход", коментира имунологът проф. Андрей Чорбанов.

В подхода на Израел обаче остава отворен един въпрос - зеленият пропуск нарушава ли човешките права? Премиерът Бенямин Нетаняху призовава всички да се ваксинират, но според сайта на здравното министерство на Израел ваксините срещу Ковид-19 не са препоръчителни за цялото население.

И въпреки че голям брой хора не могат да получат ваксината поради причини отвъд личния им избор, отново в сайта на израелското министерство се посочва категорично:

"Зеленият пропуск е личен и се дава на всеки, който е ваксиниран за коронавирус, или се е възстановили от коронавирус. На този етап никой друг няма право на Зелена карта. Зеленият пропуск също така е с различна валидност за ваксинираните и преболедувалите. За имунизираните той влиза в сила една седмица след поставянето на втората доза от ваксината и е валиден 6 месеца. За преболедувалите Кови-19 периодът е по-кратък", уточнява се там.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова и телевизия Bulgaria ON AIR


86
Още от Коронавирус
Трябва ли да се срамуват хората, които пътуват по време на пандемия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
Фашизо преди 6 дни
Историята се повтаря.
72
3
 
3
 
! Отговори
С.В. преди 1 седмица
До епидемиолог. Гледате много некомпетентно на нещата. Първо, хората които не се ваксинират по нежелание или мед.причини.Не виждате ли че това се прави точно заради тях за да бъдат предпазени. Какво ли ще стане като тези неваксиниран хора се юенатпо моловете и фитнес залите Ще се разболеят за една човек с тежки здравословни проблем според вас е добре да се разболее
от корона? Другото което явно не сте запознати е вече факт доказан от американски и шведски учени,че имунитетът е 9 месеца.
71
7
 
1
 
! Отговори
GGG преди 1 седмица
И тука трябва да го направят така, даже и по-строги мерки за неандерталците.
70
3
 
13
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 седмица
А имах по-добро мнение за Натаняху. Долна история.

Първо: По какви научни данни са стигнали до заключението че получения от ваксиниране имунитет- ако приемем че има такъв, е по-продължителен от естествения?
Второ: С какво хора които не искат да се ваксинират, са опасни за ваксинирани и получилите естествен имунитет?
Трето: След като ваксините са безплатни за хората, безплатни ли са също и тестовете затова дали имаш вече естествено придобит имунитет, дори и да не си усетил заразяването
69
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 1 седмица
Дяволът Йехова гласи нова рокада в еврейството. На мястото на сегашните азербайджанотюрки ще постави китайци. Защото в поднебесието са крайно недоволни от протакането на операцията под кодовото название "Апостол Павел" - основаването на територията на BG - Ню Израил, защото това си е Обитованата земя дадена от Йехова! Алах Абкар, но Яхве си е Таман.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано сте проклети с тоз НСР и в ада да горите по божия воля до десето коляно.
67
2
 
11
 
! Отговори
Маската преди 1 седмица
В дебелите книги пише, че е свободна Волята на Човека, така че който краде и отнема човешки права ще носи отговорността, може в ада да гори но по божия воля...
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На останалите не ваксинирани пукали *** точки и да пазаруват само онлайн да ги таковам отзад както повелява либералната демокрация и глобализация и НСР налагани от световната плутокрация и те в ада да горят..56499
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да живее професор Мангъров!
Да живее Кака Корнела!
Да живее президента Радев!
Да живее... кто ми плаща тока и водата за едното гласуване!
64
8
 
8
 
! Отговори
Айшету преди 1 седмица
САМО БКП!
Никакви ваксини!
Никакви чипове!
Никакви кеметрелси!
Никакви таковоту други рабути!
Да живеат Корнелия, Радеф и Мангъруф!
Сакам саму тиъ дъ мъ управлеват и виъ дъ ми плаштате!
63
2
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 1 седмица
Ами да, затова германската бабуна не се е ваксинирала още, щото сигурно чака бебе от Макарон. Та да не се обърка нещо....
62
1
 
6
 
! Отговори
Антиваксър преди 1 седмица
Само не разбрах кои са са умните хора дето ще останат - ваксинираните или неваксинираните?
61
3
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 1 седмица
Слагайте жълтите звезди,и да се приключва!
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми, евреи сър.
59
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксините са важни!
Така ще останат живи само умните хора, които знаят за какво става дума.
Елегантен начин да се отървем от тези, които са по природа закърнели умствено.
58
5
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
То пъ едни коментаре...
Сака че са ви училе партийните секретаре.
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Направо да си вадят жълтите звезди от нафталина, какво ще се разландисват със зелени значки, зелени паспорти.
Сега срещу кого ще вият, немците ли им лепнаха паспортите на срама?!
Че и за пример ги дават по света?!
56
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо така "свенливо" медиите премълчават, че тези "зелени значки" в Израел ще са валидни 6 месеца и на всеки 6 месеца веднъж ваксинираните ще трябва да се явяват за ново Боц!
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Асан
Това с размиване на коментарите е стар трик. Да се поизмести темата. Елементарен си
54
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Странна работа! Всички медии съобщават новината (и то като положителна, добра новина) от Израел, че ваксинираните ще имат право да посещават заведения, молове, фитнеси, концерти, събития, да летят със самолет и пр.
А всъщност новината е СЪВСЕМ ДРУГА: че в Израел на неваксинираните им СЕ ОТНЕМАТ ПРАВАТА да посещават заведения, молове, фитнеси, концерти, събития, да летят със самолет и пр.