"Домашен" козунак в магазина? Става с оцветител за лимонада

Сладкишът е пълен с Е-та, някои не са безопасни
13
"Домашен" козунак в магазина? Става с оцветител за лимонада
Снимка: Pixabay

Оцветител за лимонада прави козунака „домашен“, като му придава жълт цвят, имитирайки, че е приготвен по класическата технология с яйца, а не с яйчен прах, пише „Монитор“.

Eкспертът oт Центъра по биология на храните Сергей Иванов поясни, че откакто продуктът вече не е в категорията на хляба, а е сладкарско изделие, боядисването му е напълно законно.

Той съветва потребителите да следят за оцветителя Е-102 тартразин (жълт цвят), преди да си купят традиционния великденски десерт. „Търговците подлежат на санкции единствено ако не са описали в етикета, че продуктът съдържа боя“, припомня Иванов.

Според хлебари с дългогодишен опит качественият козунак трябва да съдържа яйца вместо яйчен меланж, а при разчупването си трябва да стои на конци. Родното производство пък носи няколко отличителни черти - теглото, което обикновено е 400 грама, и плетката.

Обикновено поне десетина от използваните добавки при производството на традиционни продукти, или известни повече като Е-та, ни дебнат на великденската трапеза, показа проверка на „Монитор“.

Само в козунаците, продавани масово в супермаркетите и по пазарите, те са най-малко 6. Най-често във великденския хляб се среща Е-330, известна сред народа като лимонтузу или лимонена киселина. Въпросната съставка се използва за консервант на продукта.

Освен нея в масовите козунаци за увеличаване на трайността им се използват още две добавки - Е-220 (серен диоксид) и калциев пропионат (Е-282). От емулгаторите, предназначени да направят възможно образуването или поддържането на хомогенна смес от две или повече несмесими съставки, като олио и вода, в храната се влагат моно- и диглрицериди на мастните киселини (Е-471). За оцветител се влагат азорубин и кармазин (Е-122) и каротин (Е-160а). Целта е да се постигне търговски вид на продукта, защото, за да се намали цената му, за производството му най-често се използва яйчен прах, а не яйца. В шоколадовите яйца, много купувани преди Възкресение, пък се влага емулгатор - лецитин (Е-322).

Част от въпросните Е-та крият немалко рискове.

Така например консервантът Е-282, предпазващ храните от образуването на бактерии, мухъл и плесени, в големи количества е толкова токсичен, че се използва като пестицид.

Оцветителят в козунака Е-122 се получава от въглищен катран. Провокира нежелани реакции при астматици и хора, които са алергични към аспирин. Забранен е в САЩ, Норвегия, Швеция и Австрия. Същият цвят се влага и в почти всички бои за яйца на пазара. За целта се използват още няколко Е-та - Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133. Е102, тартразин, жълто №5 може да провокира пристъпи на астма и уртикария при деца.


13
Още от Свободно време.
Диети, подходящи за над 50-годишни жени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Обаче преди 2 седмици
Ей сега си чета етикета на козунак 400 гр от кауф... Има написани 4 Е- та + още 2 ароматизатора в кавички + яйчен меланж . То беше ясно, че за 1,79 лв козунака е такъв само на външен вид, но за съжаление се купува по навик.
6
1
 
16
 
! Отговори
Нона преди 2 седмици
Вече не продават козунак, а сладки кифли! Три пъти купувам "козунак", а като го опитам констатирам, че е кифла.
5
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Пак сте натрапили западна символика.Тоя заек няма нищо общо с нашия Великдан!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ИСКАТЕ ДА СТЕ ЖЕНА?
СТАВА И С ОПЕРАЦИЯ!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това не се ли води измама производителите не трябва ли да бъдат глобени
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чакай ся потребителите да следят за този оцветител нали има съответните органи дето получават тлъсти заплати защо потребителите да следят
1
9
 
4
 
! Отговори
граблива калинка преди 2 седмици
Бреййй, като че ли за единия козунак живеем!