Удължават схемата "роуминг като у дома" в ЕС до 2032 г.

Около 170 млн. души са се възползвали от предимствата й
Обновена: 9 дек 2021 14:46 | 9 дек 2021 13:55, Веселина Йорданова
8
Удължават схемата "роуминг като у дома" в ЕС до 2032 г.
Снимка: БГНЕС, архив

До 2032 година ще се удължи така наречената схема "роуминг като у дома". Съветът на Европейския съюз постигна споразумение с Европейския парламент за това.

Споразумението ще позволи на жителите на ЕС да продължат да осъществяват разговори, да изпращат текстови съобщения и да сърфират в интернет мрежата, докато пътуват в други страни от ЕС, без това да изисква допълнителни такси.

Първоначалната роуминг схема трябваше да изтече на 20 юли 2022 г.

"Ревизираният регламент включва мерки за осигуряване на добро изживяване на клиентите по отношение на качеството на услугата и достъпа до спешни услуги, включително за хора със специални нужди. Този регламент увеличава прозрачността за услугите, които могат да са обект на допълнителни разходи, и също така ще предпази клиентите от сътресения в сметките в резултат на неволен роуминг в несухоземни мобилни мрежи, когато сте на например на фериботи или в самолети“, заяви Съветът на ЕС.

Преразгледаният регламент за роуминг коригира максималните цени на едро, за да гарантира, че предоставянето на роуминг услуги на дребно на вътрешни цени е устойчиво за операторите в целия ЕС, предаде БНР.

Европейската комисия ще следи ситуацията и, ако е уместно, ще представи ново законодателно предложение за регулиране на горните граници на цените на едро и евентуално други аспекти на роуминг пазара.

След въвеждането на правилата за "роуминг като у дома", около 170 милиона души са се възползвали от предимствата да поддържат връзка по време на пътуванията си из Европа, като плащат същите цени както у дома. Системата работи в цялото Европейско икономическо пространство, което включва всички 27 страни от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Политиката беше много успешна, като например използването на роуминг на данни се увеличи 17 пъти през лятото на 2019 г. в сравнение с лятото преди премахването на таксите за роуминг.
 


8
Още по темата: роумингЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, да, точно Теленор ме ощавиха 120 лева за интернет в роуминг. Само лъжат.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може, но едва ли това важи и за България- sms от мобилния оператор - "Saglasno Politikata za spravedlivo polzvane za vas se prilaga taksuvane v zona ES: vhod. razgovor 0,0178 lv./min., izhod. kam strani ot ES 0,075 lv./min.,s DDS"
6
2
 
2
 
! Отговори
по-уеко уеуче преди 1 месец
Хаха, лелчето-драскачка много присърце взела критиките в коментарите и наблъскала минуси на всички
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е тая схема "сурова мента" (raw mint). Яде ли се, готви ли се??? Или я кичат по телефоните, да миришат по-хубаво, като ги продават с договор за 2 години.
4
2
 
5
 
! Отговори
Джурналист преди 1 месец
До Анонимен 2Начи ся, роуминта е като некои роми минат покрай вас!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Груб чистак
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво е "роуминт"
1
2
 
8
 
! Отговори
роуминТа преди 1 месец
яко... поредната грешка в заглавието, в статията няма и да коментирам!дядо ми навремето викаше - звършил 4-то отделение, тез писачи, редактори и 1во отделение им е много !!не го четете този сайт моля ви! Нека да премахне неграмотността и пошлостта, като го пропуснем !