Западен печат: Путин може да използва преговорите като димна завеса

С маневра "клещи" руските сили може да хванат в капан силите на Украйна около Донбас
29 мар 2022 10:08, Елка Василева
55
Западен печат: Путин може да използва преговорите като димна завеса
Снимка: архив, БГНЕС

Путин се опитва да потисне съпротивата на Донбас, пише британският в. "Таймс" по повод съобщения от Киев, че украинските сили са отблъснали подновените руски атаки срещу региона и са си възвърнали местни градове и села. Ограниченото напредване на руските войски там изглежда е възпряно от съпротивата на Украйна, добавя вестникът.

Руските военни ще се стремят да приключат битката за пристанищния град Мариупол, преди да предприемат маневра "клещи", за да хванат в капан и да разбият най-добрите сили на Украйна около Донбас, смятат аналитици, цитирани в друга статия в "Таймс".

Още по темата
Това много тревожи западните представители - подобен ход може да осигури на руската армия напредване на север по река Днепър. Тогава руските сили биха могли да обкръжат украинските на изток, пречейки им да се оттеглят на запад - потенциално да обърнат хода на битката за Донбас, посочва изданието.

Германският в. "Ди Велт" описва ситуацията в Мариупол, който "очевидно е на ръба на падането" под натиска на руските сили. Според кмета Вадим Бойченко коридорите за бягство практически са изцяло под контрола на руските нашественици.

В самия град животът стана непоносим, няма ток, вода, парно, по думите на кмета. Според него само 160 000 от общо 450 000 жители все още се намират в града на Азовско море. Според украински източници близо 140 000 души може би са успели да избягат преди блокадата и още около 140 000 след това, от които 30 000 са отвлечени в Русия.

Според Украйна 90 процента от жилищните сгради в Мариупол са повредени в резултат на руските атаки, както и седем болници, три от които са напълно разрушени. Пострадали са 57 училища и 70 детски градини, като 23 от училищата и 28 детски градини са разрушени изцяло. Кметът призова за пълна евакуация на града, в която вижда единствената надежда, допълва "Ди Велт".

Инвазията на Русия в Украйна е "повторение" на войната в Сирия и повече от месец след началото на конфликта "военните престъпления се множат". Това констатира в годишния си доклад, представен вчера, "Амнести интернешънъл", отбелязва френският "Монд".

"Виждаме умишлени нападения срещу граждански инфраструктури, жилища", бомбардировки на училища, цитира всекидневникът думи на Аниес Каламар, генерален секретар на организацията. "Наши разследващи на място в течение на десет дни документираха използването на същите тактики като в Сирия и Чечения", включително атаки срещу цивилни и употреба на оръжия, забранени от международното право, е заявила междувременно Мари Струтерс, директорка на АИ за Европа и Централна Азия.

Изглежда нито Москва, нито Киев са в състояние да постигнат решителна победа. Единственият изход от кризата явно е да се договори примирие и споразумение за политическо и териториално уреждане, резюмира френският "Фигаро".

Изданията коментират очакваното днес начало на нов кръг преговори "на живо" между Москва и Киев в Истанбул. В центъра на дискусиите ще бъде евентуалният неутралитет на Украйна, пише френският "Либерасион".

През седмиците досега нямаше ясни дипломатически стъпки за спиране на войната, припомня "Ню Йорк таймс". Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза в понеделник, че решението да се продължат преговорите очи в очи е важно, но "все още не можем да говорим за напредък и няма да го направим".

В интервю в неделя за независими руски медии, цензурирано в самата Русия, украинският лидер Володимир Зеленски потвърди готовността си да приеме поне някои руски искания.

"Гаранции за сигурност и неутралност, безядрен статут на нашата държава - готови сме на това", каза той.

Не е ясно обаче какво би означавала неутралността. Путин настоява, че Украйна никога не трябва да влиза в НАТО, искане, което Зеленски изглежда е приел, но също така и да се демилитаризира - термин, който не е дефиниран. Остава неясно също дали Путин ще приеме и присъединяването на Украйна към Европейския съюз, пита се "Ню Йорк таймс".

Русия вече не изисква от Украйна "денацификация" и е готова да позволи на Киев присъединяване към ЕС, ако той не се включва във военни съюзи. Това пише британският "Файненшъл таймс", като се позовава на четири източника, запознати с хода на преговорите между Киев и Москва.

Русия и Украйна ще разискват днес в Турция спиране на огъня и съответните проектодокументи не съдържат според тези източници три от първоначалните основни искания на Москва - "денацификация", "демилитаризация" на Украйна и законова защита на руския език в съседната страна.

Но Украйна и подкрепящият я Запад остават скептични относно намеренията на Путин - опасяват се, че руският президент може би използва преговорите като димна завеса, за да попълни изтощените си войски и да планира нова офанзива, изтъква "Файненшъл таймс".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
До сандо преди 2 години
Пише се " ще спрАт", а не ще спрЪт! С прът или без прЪт - все някога ще ги спрАт!
39
3
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Западен печат!!Малиии,щом е западен всичко е истина,така ли?Я пуснете нещо от западния печат,за стачките в Мадрид заради цената на горивата.Нещо от Израел,нещо от Йемен?Със западния печат си бръша само Д-то.
38
1
 
5
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
ПРЕДИ 15 АПРИЛ И ДО 9 МАЙ СПОРАЗУМЕНИЕ НЯМА ДА ИМА. ПУТИН ЧАКА ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ ДА ПОЧНАТ ДА ПЛАЩАТ В РУБЛИ ЗА ГАЗА. ТЕ ОТКАЗАХА. СЛЕДВА СПИРАНЕ НА СП1. И СРИВ НА ЗАПАДНИЯ СВЯТ. ДАНО НЕ ПОЗНАЯ!
37
3
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
Рашките може би ще спрът като стигнат до полската граница ... ама може и да не спрът
36
6
 
2
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименГледай Мариопол преди войната, хора навсякъде, които не вярват, че Русия ще атакува. Сега е град в Руини след обстррела на руснаците, самите руснаците пускат клипчета показващи стрелба от град и танкове, които гърмят по сградите.
35
9
 
5
 
! Отговори
/// преди 2 години
До: номер 33 Даже на Хитлер повече би могло да се вярва отколкото на Путин бих казал. Хитлер поне е имал куража да обяви официално война на СССР, а Йозеф Гьобелс даже призовава за "тотална война".За разлика от германските нацисти, руският нацист в Кремъл говори само за "военна операция".
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Cartman1912 тека е с твоята главичка не разбира къде злото и доброто е малко празничка
33
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво се случи със европеиските инф.слувжби които бяха в мариопол защо не предават техните новини да чуем истината от тях къде и как са убити и изнасилините жени и момичета и погребани от азов или на вас не ви трябва истината вие забравихте че истината винаги тържествува бг народ не знае истината както и европа
32
1
 
12
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Молете се преговорите да бъдат успешни и да се сложи край на безсмислените жертви.От войните не печели никой,само богаташите.Богатите стават по-богати,а бедните-още по-бедни.
31
8
 
13
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Спете спокойно хора урките са унищожили 90% от руснаците Рова е изевления на наркомана Остават още малко у ще излезе от мишата думка това недоразумение Когато нее натъпкан с наркотик моли за помощ акато го вземе превзема целия свят ПЪЛЕН БЕЗУМНИК
30
3
 
10
 
! Отговори
То ясно! гадове! преди 2 години
урки зомбитата - целта им е максимално да унищожат всичко по украинските земи та максимално да забаваят Русия със възстановяването на щетите. Идеята е да се ангажира Русия за да не може да помага на Китай в предстоящия сблъсък на титаните.
29
3
 
17
 
! Отговори
димна завеса преди 2 години
Досега като имаше преговори - руснаците спираха - запада: били слаби, Сега руснаците не спират - запада: било трик. НЕМА разбирателство със запада! Бой до дупка!
28
13
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Епа да вярваш на путин е все едно да вярваш на хитлер! Такова в положението!
27
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хутин катуп!
26
2
 
19
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК до j 30 преди 2 години
Подобни издевателства се упражняват върху проруското население от 8 години. Това е цената която трябва да се плати. Руснаците дори и да си позволят клане на пленени Украински войски със сигурност никой няма да го разбере.Трябва да са много глупави за да направят клипове както Укрите които с действията си губят подкрепа .
25
2
 
13
 
! Отговори
j преди 2 години
До ПОЛКОВНИК до j 26 След тези видеа не знам как ще озаптят руските войници да не направят нещо аналогично. От днес има друго видео в украинските телеграм канали, как украинците вадят руски свещенник от руска църква в украйна и го линчуват......
24
16
 
7
 
! Отговори
Cartman1912 преди 2 години
Русофилите гледат какво правят любимите им изверги и веднага започват да го приписват на украинците. Западните медии били пълни с пропаганда. На "Запад" можеш да се информираш от хиляди източници. Включително руски телевизии. В Русия има само гласът на Кремъл и всичко друго е забранено.Руснаците били освободители, но населението бяга от ттях. Защо? Били пазели цивилните, но те цивилните на всякъъде разказват за руските зверства. Как така?
23
3
 
9
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Ох милите,Путин ще се опита да навре долара там където слънце не огрява,а що се отнася до логистиката да си спомнят как Т-34 прекосяваха квантуанската армия в Манджурия през август 1945 с 250-500 км на ден при добив на петрол чак от Баку,както и че в момента са вкарали 136 000 от 1 130 000 и най-важното не ги смятат за японци или немци.Лошото е,че липсата на мир води до нови и нови жертви и икономическа стагнация.
22
6
 
19
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК до j 26 преди 2 години
Гледах отвратителните клипове ,въпреки всичко невярвам Руснаците да се отнесът по този начин с техните военно пленници .Дори напратив , лекуват ги и се грижат за тях. Това са един народ и ако Русия търси одобрение от народа ще се отнесе благородно с пленниците. Това не важи за азовците.Те ще бъдат изклани на място !
21
4
 
16
 
! Отговори
j преди 2 години
До ПОЛКОВНИК След видеата на украинците, които се появиха вчера, как подхождат към руските военно пленници - счупени крака, как ги прострелват и ги оставят да умират от кръвозагуба, си мисля че украинската групировка в Донбас не я чака нищо добро