"Господ да пази Краля": Чарлз III е официалният крал на Великобритания

Дълбоко съм наясно със "задълженията, бяха първите му думи
10 сеп 2022 13:50, Петя Славова
57

Снимка: БГНЕС

Чарлз III беше официално провъзгласен за нов крал на Великобритания от Съвета по наследяване на трона на Обединеното кралство на историческа церемония след смъртта на майка му кралица Елизабет II, предава БГНЕС.

Съветът, излъчван за първи път по телевизията, е вековна формалност за признаване на суверенитета на новия крал. Церемонията има единствено представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт. Церемонията е с цел тържественото съобщаване на името на новия монарх.

Още по темата

73-годишният Чарлз официално положи клетва като нов крал, заявявайки, че е "дълбоко наясно" със "задълженията и тежката отговорност на суверенитета".

На заседанието на съвета присъстваха няколкостотин тайни съветници, включително настоящият министър-председател Лиз Тръс и всички нейни живи предшественици, съпругата на Чарлз - Камила, и неговият най-голям син и наследник Уилям.

В речта си крал Чарлз каза, че майка му, която почина в четвъртък в Балморал на 96 години, "е пример за любов през целия живот и безкористна служба", на който той обеща да подражава.

"Знам, че ще бъда подкрепен от обичта и лоялността на народите, чийто суверен съм призован да бъда“, каза той и добави, че е "дълбоко насърчен от подкрепата на моята любима съпруга".

Заседанието на Съвета се проведе в двореца Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон в две части, като на първата Чарлз отсъстваше - както е по протокол, а след това бе провъзгласен за крал.

Секретарят на съвета обяви от фасадата на двореца, че "принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!"

Събралите се съветници повториха "Бог да пази краля".

Първите думи на Чарлз III след официалното му обявяване за монарх бяха: "Дълбоко съм наясно със "задълженията и тежките отговорности на суверенитета".

Церемонията има единствено представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт. Церемонията е с цел тържественото съобщаване на името на новия монарх.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 1 година
Няма български медии с много редки изключения.
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема отърване кат пукнe един вампир, го заменя друг
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чарлз вече е крал, ама Бойко е крал повече.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнявам се да го опази.. Особено от Путин..
34
5
 
8
 
! Отговори
Ко?Не! преди 1 година
От сутрин до вечер ни занимавате с крале и кралици, които не ни касаят особено. Чуждопоклонници... Доказателство, че България е колониална "демокрация".
33
3
 
6
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Не се излагайте с такава пропаганда чуждопоклонници такива... срамота
32
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Чарлз Три - както би казал Пената...
31
7
 
1
 
! Отговори
Християнин преди 1 година
GOTT SAVE THE KING дано дано,че помаците и турците отдавна точат ятагана на христос и последователите му
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
35,споделям същото мнение за Даяна. Много хора я харесват,със сигурност е била добър човек ,но съвсем не на място в кралското семейство. Много наивна и недалновидна,а с подобен набор качества на характера трудно се задържа и мъж подложен на изкушения. Смятам,че Хари има нейния характер.
29
4
 
7
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Баси сатанинския цирк. *** 3-ти щял да става новият баш рептил ахахахахя
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сър Лорд Ягодоберач, самите хора са си такива енергични и напористи. Хората са видяли, че на острова ще е чума, глад и мизерия, на остров трудно се живее и са тръгнали с корабите да се огледат кой къде е заспал, умствено и културно недоразвит и да си натоварят кошника те. Тези хора са доста напред с комуникацията, докато нашите хора стоят като изтръпнали, тези хора вече са разменили 100 приказки помежду си.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даяна е официално най-харесваният човек на планетата. Все още ми е чудно защо.
26
5
 
4
 
! Отговори
Сър Лорд Ягодоберач преди 1 година
Простолюдието не може да оцени величието на бритиш монархия! ***,ьо не е дорасъл се разхожда из моравата на бритиш демокраси! Само ние, които бършем да джентъл задни части на хайкълчълър бритиш лейдис енд джентъшмен, сме достойни за елит на изостаналото булгериън сосайъти. Веднага на колене, стюпит пезантс, и год сейв да кинг!!!
25
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЛЬОЛЬОКРАЛ ЧАРЛЗ 3-ТИ ЩЕ Е НАЙ-КРАТКО УПРАВЛЯВАЛИЯ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ , ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е САМО ВЪПРОС НА ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ НА ПАРЧЕТА!)
24
3
 
10
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Подобно на религиозността, монархизмът е едно от най-ярките практически проявления на човешката глупост.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително. В момента президентът на САЩ, президентът на Русия и английският крал са педо... Какви страхотни люде ни управляват! Дано не ми изтрият коментара хахах
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що? Трябва ли му за нещо на Господ тоя крал, че да го пази?
21
0
 
3
 
! Отговори
Голем Праз преди 1 година
Господ да го пази, да го пази, колко да го пази, успя да опази кралицата до 96 год, да го видиме тоя колко че доживее.
20
0
 
15
 
! Отговори
Край преди 1 година
Англия винаги е била против нас. Англия въобще не е искала да имаме държава. "Подкрепя" Съединението ни само защото Русия го е мислила за дело на Батенберг и не го е подкрепила. Подкрепата се е изразявала в потупване по рамото. И винаги след това е против нас. Бормбардират градовете ни без срещу тях да сме изстреляли и един патрон. Англия е била и пак е велика сила и страна, но скъпи заблудени българчета русофоби - англетата ни презират. Личи и отпосещението в Столипиново
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо на интервюта за работа викат масово сламени човеци като си имат предварително приготвен кандидат? Това също е много чудно