Твърдо топено сирене се продава за кашкавал у нас

То се произвежда от полуфабрикат, а не от мляко
30
Твърдо топено сирене се продава за кашкавал у нас
Снимка: Pixabay

От години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина.

Въпросната вносна суровина се нарича калиата.

"Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене", казва Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян, пред bTV.

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние, във вид на сиренина.  

"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", обяснява Милкана Йорданова.

Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
contractor преди 1 година
до 1 колко плащат на 1 ***? Търся си трета работа. Иначе да друго си е да хапнеш малко узрял кашкавал на лозето на село.
2
2
 
29
 
! Отговори
постсоциализъм преди 1 година
Лъжедемокрация вместо демокрация, слободия вместо ред, мутризъм вместо европейски капитализъм, анархия вместо правова държава. Надежда всяка, веднага забравете!
1
10
 
26
 
! Отговори
истина е преди 1 година
В територията населена с роби ще се живее така докато боко е на свобода.