Яйца и пилешко от Украйна и Румъния се продават у нас с БГ етикет

Месото се внася замразено, а се продава за прясно и охладено
198
Яйца и пилешко от Украйна и Румъния се продават у нас с БГ етикет
Снимка: Pixabay

Яйца от Румъния и Украйна и замразено пилешко месо се маскират като българска продукция и се продават у нас. За това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство. Браншовата организация вече е сезирала Агенцията по безопасност на храните за проблема, а проверките тепърва предстоят.

Теодор Буюклиев е на 30 години, като последните четири живее в село Русаля - недалеч от Велико Търново. "Наситих се на града и нощния живот и се преместих да живея на село", разказва земеделският производител пред Нова телевизия.

Първоначално Теодор и половинката му започват да отглеждат свободни кокошки на шега. "Взехме пет кокошки за нас. Имаме малко дете на десет месеца и трябваше да го захранваме. Купих кокошки и ги гледахме в кафез за папагали, но се оказа, че пет кокошки не ни стигаха. Баща ми и майка ми искат яйца, давам на приятели…и станаха над 50 броя", твърди Буюклиев.

Така Теодор се озовава един ден на специализиран фермерски пазар във Велико Търново. "Бях събрал около 350 яйца. Нямах какво да ги правя. Регистриран земеделски производител съм, за да ми е всичко, както трябва. И реших да се запиша и продам яйцата. И се оказа, че ги продадох за 15 минути. Интересното е, че млади, възпитани и ерудирани хора търсят предимно нашата продукция", посочва земеделският производител.

Въпреки че е Теодор е на специализирано тържище, се е сблъсквал и с търговци на съмнителни яйца. От Асоциацията за промишлено птицевъдство потвърждават притесненията на Теодор и малките производители на яйца. На пазарите у нас и в малките магазини се продават вносни яйца, маскирани като български.
Агенцията по безопасност на храните вече са сезирани от браншовата организация за проверка и на вносно пилешко месо, което се предлага у нас. От Асоциацията за промишлено птицевъдство предполагат, че и тук има нелоялни практики – внася се замразено месо, което се продава за прясно и охладено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: яйцапилешко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Украйна и Румъния ядат същите пилета! Айде стига измишльотини от типа: "От Искъро по дълбоко нема!"
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София и градовете има бум на рака от моловете и вноса.
72
4
 
1
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 месец
Е,ям само червено месо и риба.
71
4
 
0
 
! Отговори
Виетнамец преди 1 месец
Аз ям само прясно месо . За вас скапани зелен чу ци .
70
1
 
4
 
! Отговори
По интерсна е новина преди 1 месец
за концентрацията на забранените в ЕС лекарства и химични вещества!
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На село хората си ядат читави зеленчуци и истински яйца все още! Вие у града сте закрепостени в Лидъла и Кауфланда,където единственото удоволствие е че можеш да ровиш в стоката,колкото си искаш! Там още като влезнеш мирише на пестициди!
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шенген и еврозона се оказаха опасне внос за България. Фалират и месните скотовъди.
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте да помогнем на гнусните и нагли укри а нашите производители кучета ги яли,лицемерието на ЕС няма край,а нашите политици за пореден път ни предадоха,те трябва да бъдат разпънати мършите проклети и продажни
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Месото сипват повече боя и парфюми с химия и мирише на пресно. Не може да се разбере от кога е.
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече много ме дразнят рекламите на английски,а мъжете са все брадати там.Дразни ме и плюенето по Русия,но вече има обратен ефект.Пикая аз на евроаналните отношения.НАТО-ВЪН.Не на пидалските манифестации.След Българя най обичам Русия.Ако ме пратят с оръжие срещу Русия,първо ще гръмна командира си.Няма да съм сам.Много сме вече!Стига с това плюене срещу Русия.Ако не бяха те,тука щеше да е турско.
64
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До кк Разбира се че е проблем. Това си е чиста заблуда на потребителите и то умишлена. Ама ние сме виновни, една седмица ако не се купуват яйца и пилешко и да им се наложи да ги изхвърлят и ще запеят друга песен.
63
2
 
11
 
! Отговори
Бабите от пейката преди 1 месец
Нямаме защото А си решил да гледаш кокошки и се появяват едни други кокошки с бели престилки и милиционер с тях у казват . Коли и заравяй ще имат грип . Кокоши грип. Замисляш да гледаш овце тогава. И тъкмо се замислиш и пак се появяват . Ааа май мислиш да гледаш овца ил коза . А шап де. Пък украинските от радиация нищо ги не лови.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са с етикет от Румъния не се продават защото ще ги мислат за ромски. В Украйна е войната и също не може да се продават заради радиация. Търговци прават пари че ги зимат на бесценица и после лъжат.Истекло месо се прави на кайма и се дава за пресно.Печалбата е огромна защото ЕС го фърга за отпадак.
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Качество при модела който избрахме 1990 година,няма! Има свръх производство,но не и качество в ЕС. За това ви каниме в големите хранителни вериги за да турите нещо в устата си!
60
1
 
7
 
! Отговори
кк преди 1 месец
И гледам тук се пише, че не е проблем смяната на произхода! Нпротив, голям проблем е! Това почти винаги значи липса на контрол в/у качеството и заблуда на клиентите. Казано е където е произведен 51% от продукта - от там е! Освен ако опаковката и навлото не е по- скъпа от пилето!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що палмови мазнини консумираме,лой,кожички....!
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България след 1989 година не може да се изхранва без да внася повечето храни. До 1989 можехме и изнасяхме голям обем селскостопанска продукция. Само с износа на агнешко и ток, изплащахме голяма част от външния си дълг. Сега и ток внасяме и месо внасяме.
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма контрол и на тези,дето ни ги пращат от Австрия и Германия.Полковник Николай Марков говори за това,а той не е случаен човек.Изпращат ни изнасилвачи и откровени убийци.Управляват ни крадци и родоотстъпници.Гневът расте.На 60 години съм.От нищо вече не ми пука.Писна ми да ме правят на ***.Иде кърваво време.Няма да позволя говедата от африка да изнасилят майка ми,или дъщерята на комшията.НЕ НА ФАШИЗМА.УКРАИНЦИТЕ_В УКРАЙНА И НА ФРОНТА!!!
56
2
 
8
 
! Отговори
мм преди 1 месец
Да, и надписи български картоф, с френски баркод! Контрола над тия по.яри търговците от страна на държавата е като в детската градина! Важното е да слушкаш, спиш и папкаш!
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са от Румъния, а също от Украйна маскирани като румънски.