"Засяването на облаци" ли доведе до най-силните валежи в Дубай досега?

Нацията се бори да се справи със сушата
17 апр 2024 20:42, Нели Христова
68
"Засяването на облаци" ли доведе до най-силните валежи в Дубай досега?
Снимка: БГНЕС

Обикновено кухата нация на Обединените арабски емирства (ОАЕ) бе залята от "най-силния дъжд досега", което доведе до наводнения в Дубай. Падналите валежи се равняват на тези, които страната получава за 18 месеца. Дъждът беше наречен "историческо метеорологично събитие", което надмина "всичко документирано от началото на събирането на данни през 1949 г." от държавната новинарска агенция WAM.

Бахрейн, Саудитска Арабия, Катар и Оман също се "радваха" на обилни валежи.

Някои твърдят, че дъждът, който беше наблюдаван в ОАЕ, е причинен от "засяването на облаци" наред с други фактори.

Националният център по метеорология на Emirates (NCM) извърши шест или седем полета за засяване на облаци преди дъждовете, причинили хаос в Дубай, съобщиха няколко медийни съобщения, цитиращи метеоролози от NCM.

Какво е облачно засяване?

Засяване на облаци вид механизъм за промяна на времето, използван за увеличаване на валежите в района.

ОАЕ, страна, в която температурите са високи, а валежи са по-малко от 200 мм годишно, започна да използва механизма за засяване на облаци, за да се бори с натиска върху вече оскъдните и намаляващи източници на подпочвена вода.

 

Как работи облачното засяване?

Засяването на облаци е техника, при която "засяващи агенти" като сребърен йодид или сол се въвеждат в облаците, за да стимулират кондензацията и да предизвикат валежи.

Синоптиците наблюдават атмосферните условия и идентифицират подходящи облаци за засяване въз основа на моделите на валежите. Тази техника може да увеличи валежите с до 30-35% при ясни условия и 10-15% при по-влажни условия.

Какво представлява програмата за зареждане на облаци на ОАЕ?

Обединените арабски емирства започнаха своята програма за зареждане на облаци в края на 90-те години, което ги направи една от първите страни от Близкия изток, които използват тази техника. Съвместните изследвания с институции като Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) и НАСА подсилиха усилията им.

ОАЕ създаде Изследователската програма на ОАЕ за наука за подобряване на дъжда (UAEREP) през 2015 г., за да се справи с предизвикателствата, свързани със сигурността на водата.

Според UAEREP, Националният център по метеорология (NCM) на Емирствата е създал национална мрежа от 86 автоматични метеорологични станции (AWOS) за наблюдение на времето, шест метеорологични радара, покриващи цялата територия на ОАЕ, и една високовъздушна станция.

Освен това е създал бази данни за климата и е подпомогнал разработването на високо прецизни числени метеорологични прогнози и софтуер за симулация в ОАЕ.

Уебсайтът на UAEREP допълнително информира, че в момента NCM управлява четири самолета Beechcraft King Air C90 от летище Ал Айн, оборудвани с най-новите технологии и устройства, използвани за засяване на облаци и атмосферни изследвания.

Какво е въздействието върху околната среда на облачното засяване?

Засяването на облаци променя моделите на валежите в даден регион/населено място. Това може да повлияе отрицателно на съседните екосистеми, които първоначално трябваше да получат дъжд за засадените облаци,

Въвеждането на агенти за засяване може да повлияе на естествения хидрологичен цикъл, тъй като може да промени естествените нива на почвена влага, презареждането на подпочвените води и речните потоци.

Някои експерти се тревожат за потенциала за токсичност на среброто, ако засяването на облаци стане широко разпространено. Сребърен йодид е често срещан агент за засаждане. Токсичността на среброто може да представлява риск за водния живот и здравето на почвата.

Следователно, дори и при обещанието за зараждане на облаци, отговорното стопанисване и задълбочената оценка на въздействието върху околната среда са от решаващо значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от Звезди
Сури става на 18, а не е виждала баща си Том Круз от 12 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е като модерен прочит на "Умно село" на Доньо Донев.
34
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Засяването на облаци е техника, при която "засяващи агенти" като сребърен йодид или сол се въвеждат в облаците, за да стимулират кондензацията и да предизвикат валежи."-------------Какво крякаха ваксаджиите по време на локдауна? А, да- доверете се на науката.
33
3
 
32
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 седмици
Не знам дали жителита на ОАЕ са куха нация, но "работилата" над публикацията мисирка е много куха лейка.
32
4
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
До 35 ! И кой в Хърватия не е титовист? Няма такива! А защо никога хървати,словенци,сърби не признаха,че говорят Български език? Никаква прошка за измъкващите се от възмездието сърбо-хървати! Долу Югославия!
31
0
 
7
 
! Отговори
Нане преди 4 седмици
Е убаво са се засеяли... Водата ги отнесе... ===)))
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Благи вести от изборите в Хърватия...пълен провал за тамошните копейки!
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Който сее дъждове, жъне бури.
28
2
 
8
 
! Отговори
Не разбирам много преди 4 седмици
Тук в Пловдив след почти всеки дъжд си имаме такива лкови
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Един човек отишъл по работа в Дубай.Попитал един от дубайците:- Къде е кмета?- Сее - казал дубаеца.- През февруари?- Абе, какво го питаш тоя, той не може да казва "р" - обадил се друг дубаец
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кухата нация?!
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Престарали са се с посева, сега жънат обилен урожай. Да им е честито!
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каквото сте посяли, такова и ще жънете!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сигурно Путин се е заиграл с новите копчета в куфарчето.
22
3
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 4 седмици
Който Дрон Вани от Дрон - Умира! Стара Боковистка Поговорка!!
21
0
 
15
 
! Отговори
Бау преди 4 седмици
Кото сее облаци жъне дъждове!
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За предизвикването на обилен дъжд над Дубай е необходима много скъпа военна технология. Как са се сдобили арабските метеоролози с нея?
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Смеехте ни се, когато ви предупреждавахме, сега смешно ли ви е? " - ВИнаги съм обичал, да се смея на хората с умствено изостване, дори понякога съм им давал пари, да се бият, ама ... за теб ще направя изключения и ще ти го кажа так - ЖАЛ МИ Е!
18
0
 
23
 
! Отговори
Вай! преди 4 седмици
Що е това "куха нация" ?!?! Това е написано в първото изречение в материала по-горе ?!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Те ще им хванат цаката, не го мислете ... То и едно време се подиграваха на китайската техника и банкиране, ама са на една година от това, да смачкат автомобилостроенето на стария континент.
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кемтрейлс, геосеизмични оръжия, метеорологични оръжия, ваксини и т.н. Това не е теория на конспирацията, а е практика. Смеехте ни се, когато ви предупреждавахме, сега смешно ли ви е?