Общо 152 училищни сгради ще бъдат ремонтирани тази година

За саниране на училищата са отпуснати 33 млн. лв.
15 юли 2005 12:02,
Общо 152 училищни сгради ще бъдат ремонтирани тази година
Снимка: Булфото

Общо 152 училищни сгради в цялата страна ще бъдат обновени до началото на учебната 2005/2006 г.

Тази година правителството осигури за санирането им 33 млн. лв. С тези средства ще бъдат премахнати течовете от покривите, ще бъдат подновени отоплителните и вентилационните инсталации; ще бъде поставена допълнителна топлоизолация, нова дограма. Част от средствата ще бъдат използвани за осигуряване на безпрепятствен достъп в сградите на децата с увреждания.

До момента в училищата са монтирани над 15 000 кв. м дограма, а още толкова предстои да бъде подновена през следващите седмици. Очаква се до края на месеца да завърши реконструкцията на покривите и ремонта на отоплителните и вентилационните инсталации.

Общо 18 училищни сгради ще бъдат ремонтирани в София.

По данни на Националния статистически институт през учебната 2003/2004 г. в страната има 2 823 общообразователни и специализирани училища.

В приетите от Министерския съвет на 17 февруари т.г. Стратегически насоки за осъществяване на проекти за енергоефективно саниране на училищните сгради е посочено, че критериите, по които ще се определи кои училища да бъдат санирани - са разхода на топло- и електроенергия през последните години; средни общообразователни училища, професионални гимназии и др., които са в областни или общински центрове; наличието на готови проекти или проучвания за реконструкция за учебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание