От БАН искат 110 млн. лв. субсидия за 2012 г.

За да "се закърпи" 2011 г., трябват още 25 млн. лв, смята акад. Съботинов
30 юни 2011 11:48,
92
От БАН искат 110 млн. лв. субсидия за 2012 г.
Акад. Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: Булфото

От началото на реформите в БАН през 2010 г. до момента учените и персоналът са с 900 души по-малко, съобщи председателят акад. Никола Съботинов пред БТА.

По думите му назначаването на млади учени е "спряло от началото на 2010 г., когато започна намаляването на бюджета на БАН – на два пъти с по десет процента".

В момента в Академията работят 6700 души.

„След приетите от тази година промени в Закона за БАН не сме получили засега никакви допълнителни средства и държавната ни субсидия за 2011 година си остава 59 милиона лева“, отбеляза акад. Съботинов.

На 4 юли ще има извънредно заседание на Съвета на настоятелите на БАН с "единствена точка – финансовото състояние на академията до края на 2011 година", съобщи той.

По думите му, "за да се закърпи това тежко положение, са необходими до края на тази година 25 милиона лева за институтите на БАН".

Някои институти на БАН "са се разпределили" на намалена работна заплата и средната работна заплата в академията в момента е около 530 лева.

Това е средната заплата на всички работещи в БАН – на учените, на техническия и на инженерния персонал, уточни академикът.

През 2010 г. – отново заради липса на средства, учените в много институти на БАН работеха с намалено работно време или излизаха в неплатен отпуск.

Попитан през тази година дали ще бъдат отново приложени подобни мерки, акад. Съботинов отговори: "Засега още не сме минали в този режим, но предстои".

Според него 70 процента от бюджетната субсидия на академията стига само за изплащане на заплатите и затова се търсят външни източници на финансиране.

"Ние си изкарваме допълнително собствени приходи за наука и научни изследвания, но за да поддържаме тази инфраструктура и много дейности с национален характер, са ни необходими тези около 110 милиона лева", заяви акад. Съботинов.

Обвиняват ни, "че БАН не си получава парите от наем на имотите, а в момента водим много дела за напуснали наематели, тъй като кризата ги е ударила, всички и навсякъде – в София и в страната", коментира академикът.

По думите му не достигат средства за синоптичните прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН).

Той отбеляза, че за субсидията на БАН за 2012 г. учените ще търсят съдействие от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от народните представители.

"По новия закон академията е пряко свързана с парламента – той се грижи за нас и БАН представи отчета си за 2010 г.", каза акад. Съботинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
17
 
! Отговори
мафия преди 12 години
а не искат ли една по голяма краставица...всички пенсионери от БАН трябва да бъдат уволнени ....има много млади учени които нямат работа заради тия дъртаци.
48
9
 
16
 
! Отговори
Заличителят преди 12 години
Закривам........закривам..............закривам.............закривам БАН!!!
47
12
 
13
 
! Отговори
кражба преди 12 години
Това са моите пари. КРАДЦИ. Ако не могат да бъдат полезни на другите, като никой не иска да им купува глупостите и лъжите, по-добре да си умрат от глад, поне ще си отидат честно, като никому ненужни, като тъжен спомен от собственото им безвремие.
46
11
 
9
 
! Отговори
jhj преди 12 години
ban trqbva da se zakrie mnogo pari za ni6to samo nqkolko star4eta
45
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дърти хрантутници! Нищо не правят! Само ядат пари! А казва ли тоя феодал колко пари смъкват от проекти ? Аз работя научна работа в университет! Печелим си проектите и хората ги финансират изцяло, а тея само реват без нищо насреща!
44
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде вече да я закриете, а? не станаха ли много парите за там?
43
1
 
12
 
! Отговори
До Админ преди 12 години
Който ми изтри коментара с линка към отчет на БАН, да чете по-добре правилата:Публикувайки коментар в Dnes.bg, Вие се съгласявате, че няма да публикувате текстове с порнографски характер, подтикващи към насилие, етническа и/или религиозна нетърпимост, думи с обидно съдържание. Вие се съгласявате също така да не публикувате каквито и да е материали или връзки с други уеб сайтове.Значи ще се спазва която част от правилита ни изнася - така ли? Щото е пълен сайта с обидни или расистки изрази.
42
0
 
14
 
! Отговори
Университети преди 12 години
Е че как ще работят добре университетите. Въвеждането на плащане според бройката съсипа образованието. От тия дето са в университетите трябва да останат 10% - тези които искат да научат нещо и в последствие ще прилагат наученото. Другите нищо не става от тях - най-добре да идат да работят, вместо да харчат парите на родителите и на държавата 4години.
41
4
 
16
 
! Отговори
Курортист преди 12 години
Хехе аз в момента съм със семейството ми на почивка в една база на БАН без пари, защото мой роднина е началника тук. Много е гот и идвам всяка година по 2-3 пъти. Да са живи и здрави БАН, тук комунизма няма и намерение да си тръгва и всичко е на шест.
40
2
 
6
 
! Отговори
до БГ Съдия преди 12 години
До някъде си прав - но нещата не са толкова прости - написах го в 22-ри коментар.
39
2
 
14
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Ами защото и университетите ни работят толкова добре.Реформи, реформи са нужни.БАН да остане, но да се оптимизира работата му и да останат най-способните.Да се дават повече шансове и на млади хора.
38
12
 
12
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
Ей тази българска простотия да има отделна академия на науката ... защо в Германия или САЩ няма такава ? Научна дейност се извършва в университетите или в самите фирми, не в някаква измислена академия. Ако наистина бяха учени, то нямаше да имат нужда от държавно финансиране. В културната част на Европа университетите работят с концерни и фирми, като разработват проекти за тях. Така се финансира наука, не с кибичене по кабинетите на БАН, докато не гушне букета.
37
3
 
6
 
! Отговори
коев преди 12 години
беше Селскостопанска академия сега и БАН пари няма ! Ще ви разпродат земи и институти за да закърпят бюджета - това е горчивата истина.............
36
6
 
10
 
! Отговори
Калин преди 12 години
нали са рентиери .. пет пари не дали ..ни строили.. присвоили чуждото .. сега реват искат пари...кого обслужват ? що не видим листата с наемателите?колко плащат?
35
1
 
14
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Не приятел, Япония успява най-вече заради трудолюбивия и упорит японски народ.За Японеца не е проблем да работи по 14-15 часа, на 2 че и на 3 работи.А ние искаме 8 часова лека работа, и като се върнем вкъщи да си пуснем Планета ТВ и да седнем на ракийка и салатка.
34
3
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 12 години
Той света не можа да предвиди кризата, ти искаш от БАН.
33
6
 
11
 
! Отговори
учен преди 12 години
ТАЗИ ОТ БАН СА ЗА БАМ.....!!!!!!!!!
32
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми нали сте учени, да бяхте предвидили кризата или напаснали наемите на нея, нямаше да има напуснали наематели. Нали си имате икономически умове там ? Въздух под налягане.
31
10
 
10
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
Вместо да даваме пари за БАН, по-добре да отпусна някое милионче на Митъо Пайнера и неговите звезди.Може и някое стадионче ново да открия, да има къде да ритам топка.Майната и на науката, има достатъчно ветеринари за кучетата.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** някакъв спомена Япония. Ако Япония е фактор в световната икономика, то е благодарение на науката, а не на недоучени ***, дращещи из форумите!!