Ще се преминава в по-горен клас и със Слаб (2)

Външно оценяване ще има след 4-и, 7-и, 10-и и 12-и клас
13 фев 2012 07:14,
292
Ще се преминава в по-горен клас и със Слаб (2)
Снимка: архив Булфото

Сбъдва се най-смелата ученическа мечта - ще може да се преминава в по-горен клас и с двойка при добър общ успех (поне 4,00) и задължение изпитът да се вземе в рамките на новата учебна година.

Тази възможност се дава в проекта за закон за училищното и предучилищното образование, който ще бъде представен днес в образователното министерство, пише в. "24 часа".

Засега либерализацията е за пети и шести клас, но и по-малките не са ощетени - за тях повтарянето се забранява, а за да не се травмират. До 3-и клас изобщо няма да се пишат цифрови оценки.

В 7-и клас обаче няма как условното преминаване да се приложи, тъй като следва гимназиален курс, но до последно експертите обсъждали дали да не разпрострат революционната промяна и за гимназията.

Спорна била и темата от каква възраст да е задължителна забавачката. Надделяло мнението да е от 4, а не от 5 г., както сега. За да се тушира напражението с недостиг на места в яслите, детските градини ще са задължени да приемат и 2-годишни хлапета, ако имат обаче свободни места.

Формите на обучение ще са редовна, задочна, вечерна, индивидуална, комбинирана и дистанционна - с учене по интернет. Външно оценяване ще има след 4-и, 7-и, 10-и и 12-и клас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия главунгери от герб са били първите двойкаджии и сега разсипват и образованиетоКакви забавачки за двегодишните
252
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Тъпо министерство е образователното и това е!Те не можаха да разберат ,че ненаучените да четат и пишат в началното у-ще,ще се влачат и в по-горен клас и ще завършат заради бройката на учениците в класа!!!Щом няма оставащи в началното не питайте после защо са неграмотни абитуриентите ,кандидат-студентите и естествено -студентите!*** ли са,че не трябва да има поголовно минаване в по-горен клас,което всъщност зачерква дебело цялото образование!!!!
251
1
 
12
 
! Отговори
Мама преди 12 години
...някакъв смисъл поне от обучението в училище по чужд език да има, извън смешни тестове с граматика- да могат поне нещо да прочетат и да си преведат, *** разговор да направят децата, дори без родителите им да плащат за частни уроци и школи.Дали ще се минава с чиста двойка или с пренаименована тройка в някой си клас- все тая.
250
0
 
12
 
! Отговори
Мама преди 12 години
А кога, най- после, ще се обърне внимание на наистина важните неща?-Учебно съдържание, учебни програми, достатъчно възможности за научаване на задължителния материал в училище с упражнения /а не нескончаема поредица от нови и нови уроци/, наблягане на развиване на мисленето, писменото и устното изразяване /без толкова излишна и дори вредна граматическа и зубрашка зоб/, отпадане на престъпното посегателство към децата по История /напр. урок, посветен на политическите партии за 12-13 годишни/...
249
0
 
8
 
! Отговори
Дупе ТА преди 12 години
Това е целта! Децата на упрявляващите да учат в чужбина и да стават дупетати а нашите да станат прости бачкатори. Ех тия депутати мислят дори и за внуците си!
248
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
v 7 klas koi ti misli za ychene vsichki si mislat za praskane osobenno momichetata.
247
0
 
13
 
! Отговори
nemski преди 12 години
Bulgarioooooooo. prosta strana stana i po prosta ste stavash!
246
2
 
12
 
! Отговори
павлина преди 12 години
Промяната трябва да засегне по- скоро учебното съдържание.Учебниците по география за пети до седми клас са пълни с понятия и знания като за висшисти-всичко за континентите, всичко за държавите, атмосферно налягане ,климат, валежи ит.н. ,като че ли петокласниците напр. ще стават метеоролози.А по български език продължават да ги измъчват с отвлечени понятия като допълнение, определение и т.н., вместо да ги учат на синтактична синонимия, за да откриват необятните възможности на езика като средство
245
0
 
6
 
! Отговори
MIMI преди 12 години
Nima da ima obrazovani hora!U4enicite i sega ne u4at no zanappred s tozi zakon savsem!!! Jalko 4e ne se 4uva dumata na deistva6tia u4itel, a na populistite!
244
0
 
14
 
! Отговори
Косьо преди 12 години
то това е целта - *** народ - силни "избори" ...
243
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
И ето, че след време децата просто нямат да имат желание да учат, знаейки, че минават по-нагоре със слаб. :) Супер сте! По-глупав и по-глупав ще става народа с времето.
242
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо не се погледне на положителната страна на идеята.... какво е една 3-ка ,равносилна на 2-ка,но написана само и само детето да не повтаря годината.Учителите се смиляват над учениците,много рядко някое дете ще бъде оставено да повтаря...това е стимул за самите учители да бъдат по обективни,а родителите да разберат на какво ниво е детето им .Не мога да разбера защо трябва да се нахвърляме веднага срещу идеята,вместо да се помисли и да се разсъждава над това как трябва да се промени системата.
241
0
 
5
 
! Отговори
priatelin преди 12 години
Питали кучето - абе защо на всички хора оная им работа е отпред, а твоята - най-отзад. Е-ех, рекло кучето, тя моята коя ли ми е наред, че и х.я ми да е отпред.Koe v BG e kato v normalna dyrjava..DE DA E SAMO TOVA.NO NARODA E OVCHI.OVCATA KAKVOTO I DA I PRAVI6 SAMO 6TE BLEEE.I TOVA LI VI E GOLEMIQ PROBLEM,KAKVO TOLKOVA E STANALO.ZA6TO NE VIDITE STANDARTA I JIVOTA V EU.ZAPLATI,CENI,ZDRAVNOTO OSIGURQVANE I TN.ZAMISLETE SE SYNARODNICI KAKVI SREDSTVA VIOSIGURQVA DYRJAVATA ZA OTGLEJDANETO NA DECA
240
0
 
3
 
! Отговори
Nqkoi преди 12 години
Питали кучето - абе защо на всички хора оная им работа е отпред, а твоята - най-отзад. Е-ех, рекло кучето, тя моята коя ли ми е наред, че и х.я ми да е отпред
239
0
 
3
 
! Отговори
Хъммм преди 12 години
До 201 планът "Ран-Ът" - най-прецизно изпълняван от 1988-*** насам...
238
0
 
11
 
! Отговори
Ча преди 12 години
Това означава, че децата, които не са успели да се справят с даден материал, следващата година ще трябва да научат и него, и новите неща. Щом някъде има двойка, значи даденият материал затруднява детето и трябва да му се отдели повече време/внимание. Ако вместо това на следващата година просто му се натъпчат едновременно два класа в гърлото, то няма да може да ги преглътне...Четейки идеите за образователните реформи, човек би помислил, че се пишат от хора, които никога не са имали досег с деца!
237
0
 
3
 
! Отговори
До 273!!! преди 12 години
По начина, по който се отнасяте към "изключително безпросветното учителство", личи единствено едно: че в училище не сте се учили много (не владеете нормалните обноски), но сте придобили самочувствие другаде (власт, пари или физическа сила). Въпросът не е в това директорът да откаже, а в деформациите, за които дава възможности т. нар. ППЗНП. Вероятно - и новият проектозакон.
236
0
 
12
 
! Отговори
ANi преди 12 години
На учениците и сега им е безразлично какви оценки получават,а тогава съвсем ще се успокоят.Не знам тези "умни глави " на кого се подиграват-на учениците или на учителите. Сега буквалната неграмотност е нещо обичайно , а с гениалните промени само учителят ще е грамотен... Училищата все повече започват да приличат на забавачници.Скоро младите ще прибягват до писарските услуги ги на старците за едно заявление,да не говорим за друго....
235
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ау, колко тъпо. аз отсега почвам да мисля как да не пращам детето си на задължителна забавачка от 4, защото и то има право на живот!
234
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ние просто не сме общество, чешем си езиците само... затова сме и на тоя хал... след като едни мутри успяха да завземат властта, а ние ги оставихме да го направят, мрънкайки от време на време... няма кво да говорим, заслужаваме си съдбата, след като не умеем да се защитимзатова и децата и внуците ни ще си останат малцинство и неграмотни...