Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!

"Аз съм български учител и не преподавам цигански песни"
Обновена: 26 яну 2016 13:27 | 26 яну 2016 12:52,
361
Един учител на бунт: Без "Джелем, джелем" в моя час!
Валентин Янков, на първия ред вляво. Снимка: Facebook

Един учител по музика обяви бойкот на включването на ромския химн "Джелем, джелем" в учебниците.

Според новите планове на Министерството на образованието песента трябва да се изучава в девети клас. Плевенският учител Валентин Янков обаче отсече, че няма да я преподава.

"Аз съм български учител по музика и не преподавам и не уча децата си на цигански песни. Достатъчно е, че родителите им слушат такава музика!", написа преподавателят в профила си във Facebook. Той е категоричен, че в неговите часове "няма да има "химн" на циганите".

Още по темата

Янков пише, че е автор на аранжиментите на народните песни за всички класове на издателство "Просвета". Той смята, че в българските учебници по музика трабва да се акцентира на народното творчество, световната класика и стиловото разнообразие на музиката, а не "на етнически неприемливи музикални примери".

Според учителя децата също не искат да учат кръчмарски песни.

"Тези песни не ги интересуват, тези песни ги дразнят. Те са съвременни деца и ако се отнасяме правилно и ги възпитаваме в българщина, ще продължат да бъдат тук", пише в друг пост преподавателят.

Стената на учителя в социалната мрежа е изпълнена с коментари и оценки на последните новини от Министерство на образованието за съдържанието на учебниците. Има спорове по отпадането на ключови произведения от програмата, разместването на изучаването им в други класове, неясната информация.

Той е публикувал и мнението на дъщеря си, взела страната му в спора по темата.

"Въпросът е, че... е неуважително, смешно, меко казано малоумно и до голяма степен цинично да се дава приоритет на малцинствената култура за сметка на собствената", смята момичето.

Тя допълва и че винаги е подкрепяла толерантността към по-слабите и различните, "каквито би трябвало да са циганите и т.н. ,други етноси, съжителстващи в нашата страна". Според дъщерята на учителя обаче не е редно химн на едно от малцинствата да се изучава от всички деца в училище.

"Подмяната в мисленето, нелепите действия на управляващите, промиването на мозъци и всеобщата глупост на народа ни, който допуска подобни извращения с културата ни и родовата ни памет е проблемът!", смята още момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: музикаучителромипеене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
25
 
! Отговори
Просветник преди 8 години
Идеята е да създадем една нация от много националности, кккто е в щатите. Но за целта трябва да измислим и ново име на държавата - например Обединени Балкански Щати (ОБЩ - даже в съкрашението има символизъм - ха-ха-ха). По късно може да се присъединят и другите съседни нам държави. Ще се наричаме балканци! Му-ха-ха-ха
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 51Да, трябва да бъдат забранени Моцарт, Бетовен, Шуберт..... Да остане само Вагнер - любимият композитор на Хитлер!---На такива като теб още не им е развит мозъка и интелекта за Вагнер - поне още 200 хил години еволюция ти трябва за Вагнер.
48
0
 
25
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
До номер 49- преди време писах отново на МОН за поредното им безумие.Да ти кажа-отговориха .Тоест-прочели са го.Да,има много начини за протест,но това е един от тях,а не само в един анонимен форум да си пишем.Има на кого да пишем поне,ако ни се пише! Я да ги затрупаме тия *** с 1000 емейла-а зад тия емейли стоят и 1000 тояги....
47
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами тогава спри да слушаш Азис, бе учителю!
46
6
 
20
 
! Отговори
КОКО преди 8 години
До 47Типично по български. Без действия моля! Само мрън, мрън по форумите...
45
29
 
15
 
! Отговори
КОКО преди 8 години
Щем или нещем живеем заедно от векове и ще продължаваме да живеем, вместо да се правим на патриоти /без да разбираме същинския смисъл на тази дума/ по - добре е да се научим да уважаваме различието на другия. Не можем да спрем глобализацията, която прави света все по - мултикултурен. Или се адаптираш към средата или спираш влака и слизаш от него. Това е!
44
41
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е малък този слески даскал поплювко за да прави оценка на ДЖАЛЕМ, ДЖАЛЕМ.Песента е призната в цял свят. Освен това е хубава, но един *** българин едва ли може да я разбера. Той се радва на Драган, Посрана и Наебана, не на автентичната музика.
43
2
 
36
 
! Отговори
Фалконети преди 8 години
Полека лека, промените в демографската картина в България водят и до промени в образованието и т.н. Докато един ден братята роми ще се чудят какво е това Иван Вазов дето го пише в старите учебници. Призивите да се бяга на терминал едно и две водят до това. Идването на власт на Джалем, джалем.
42
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредното нацистче, превълнало се в идол на байганювщината.
41
2
 
31
 
! Отговори
една преди 8 години
До АнонименЗатова разни други църволяци, не знаят че гайдата случайно е български инструмент и си мислят че е шотландски :)В задължителната програма трябва да си изучат българските народни и възрожденски песни, като ги изучат, могат да преминат към различни стилове музика, разпределени балансирано.... защото в момента се опитваш джелем джелем, да го изкараш, най - голямото постижение в света на музиката :)
40
32
 
18
 
! Отговори
KOKO преди 8 години
Въпросният другар по музика е неосъзнат расист. Факт ли е, че в България за добро или лошо живеят и хора от други етнически групи и то не от вчера?!? Факт ли е, че конституцията признава наличието на етнически малцинства, което означава, че те имат право да говорят езика си. Какво лошо има сред 100 - те български песни и 50 - те македински да има една ромска и една турска?
39
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на този учител! Аз се чудя, защо още не сме свалили поредното продажно правителство! В последните дни мисля да се махна от тази държава, но какво добро ще произлезе от това. Единствено ще улесним онези които искат да ни затрият като народ и да ни вземат държавата.
38
2
 
26
 
! Отговори
Неа до Възмутен преди 8 години
Аз винаги си казвам мнението и нямам търпимост към подобни идеи , но усещам че ставам неудобна защото за изненада съм вълк единак . Повечето се примиряват ....
37
1
 
32
 
! Отговори
1 преди 8 години
По-важно е да научат децата да пеят българския химн! И без това в държавата ни се слушат чалги ,защо трябва да ни заливат от учебниците?
36
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Това е дискриминацияИ защо трябва да се изучава точно ромският химн, а не не химните на останалите държавиЗащото тази песен има голяма музикална стойност което е признато в цял свят. А ако разни цървуляци си мислят, че тяхната народна музика е най-великата музика - това си е техен проблем.
35
2
 
46
 
! Отговори
. преди 8 години
Събуди се народе от тази хипноза ! Не виждате ли, че ни затриват по бързо от колкото растат децата ни ! Те рабоят по график и бързат докато ние спим ли спим
34
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да забранят и западните комозитори - Моцарт, Бетовен, Шуберт! Да се учи само българска народна музика. Българските училища са за българка музика, българите сме най-великите музиканти, още хан Аспарух е музицирал с войниците когато са преминавали Дунава!
33
1
 
50
 
! Отговори
Това е дискриминация преди 8 години
И защо трябва да се изучава точно ромският химн, а не не химните на останалите държави в ЕС, или химна на Русия например? Да не би ромите да са по-богоизбран народ и от евреите (чийто химн не изучаваме), та да изучаваме химна им? Антибългарското ни правителство, начело с най-интелигентният в историята на човечеството министър-председател, ако искат да интегрират това, което не подлежи на интеграция е добре да накарат ромите да научат българският химн, а след това и да спазват законите на РБ!
32
1
 
38
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До Анониментова че е от ромската етническа група, означава ли че трябва да е задължителен в училище... ми да ги накарат децата да научат и китайския химн, или той не е красив :) В България трябва да знаят БЪЛГАРСКИЯТ ХИМН, проверете колко хлапета има които освен припева друго не знаят!
31
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простотия. Все едно в Испания да махнат фламенкото от учебната програма, защото си имат хобава католическа музика.