След ВУЗ-а: IT да си, в портфейла поне 3 бона

Отчита се намаление на безработицата сред завършилите
Обновена: 18 ное 2016 13:48 | 18 ное 2016 13:34, Анисия Иванова
189
След ВУЗ-а: IT да си, в портфейла поне 3 бона
Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, с които участва в стандартизираните класации за 2016 г. в шестото, ново издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. В него се сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели, съобщиха от МОН.

Според проучването завършилите информатика и компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски" и администрация и управление в Американския университет в Благоевград имат среден месечен облагаем доход от над 3000 лева.

В системата за 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите български висши училища нараства от 925 лева през миналата година до 1020 лева през настоящата, а делът на регистрираните безработни сред тях спада от 3,74% през миналата година до 3,38% през 2016 г.

Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до 23% от близо 25% година по-рано, а този на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства от 46,54% до 47,34% през 2016 г.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления "Медицина“, "Фармация“, "Дентална медицина“ и "Военно дело“.

Най-висока е регистрираната безработицата сред завършилите професионалното направление „Социални дейности“ (5,46%). През 2016 г. това е единственото професионално направление, в което се наблюдава безработица над 5%, докато през миналата година с подобна висока безработица се отличаваха 6 професионални направления. Най-ниско е приложението на придобитото висше образование сред завършилите Туризъм (19,29%).

Има увеличение на студентите в направленията, за които е прието да се смята, че има недостиг на кадри като информатика и компютърни науки и медицина.

Най-висок успех от дипломата за средно образование имат приетите студенти в първи курс в направлението медицина, фармация и дентална медицина.

Техническият университет в София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София. Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Сред показателите за подготвяне на рейтинговата система на университетите са учебният процес в тях, научната дейност, учебната среда, предлаганите социалнобитови и административни услуги, престижът на университетите, реализацията на завършилите на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
11
 
9
 
! Отговори
аз преди 7 години
Когато заплатите на лекарите надминат тройно тези на компютърджиите,тогава булгаристанецът може да започне плахо да мечтае за европейско здравеопазване.
95
7
 
12
 
! Отговори
до 125 преди 7 години
Страхотно си го казал това за бармана, напълно така е! Масово- оплаквачи. Държава им виновна, нямало възможности... Високоплатените работни места- празни. Но не, там не може, защото било за хора с връзки... Да, ама не. Там е за кадърни, учили хора с умствен капацитет, не за оплаквачи и бармани. За справка- барман в Швейцария, който много знаеше и му пречеше държавата, там едва не рови по кофите. Парите му стигат само за сметки и кваритра. Понеже много знаеше.
94
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четейки някои коментари, ми става ясно следното. Всички с високи заплати са с връзки. Аз съм най-великият барман на света. Във всяка държава бих карал последен модел кола с барманската си професия и бих ходил на Малдивите всяко лято, а в Швейцария на ски- всяка зима. Ще имам огромна къща. Държавата ми пречи! Аз съм барман. Всички с високи заплати са с връзки. И така ми мина животът- останах си барманче, а тези с връзките взеха, че завършиха унивеститет и имат добър доход и професия.
93
4
 
16
 
! Отговори
до 188 преди 7 години
Жестоко си се излъгал, моето момче. Не само, че IT секторът у нас не е балон, ами се превръща в един ключов hub за цяла Европа. Development-а на редица известни и не чак толкова известни малки и големи стартъпи се мести у нас. *** пример. Американски стартъп отваря офис у нас. Другите гледат от него- работят със същите recruitment агенции, правят като предишния. И така по десетина нови компании месечно. И заплатите растат. От личен опит ти казвам. Същото за балона се говореше и преди 2,3,5,10г
92
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още нещо, което искам да споделя. Особено ме дразни мнението на незапознати лаещи мързелаци, които разправят, че хората с високи заплати били с връзки. Водя интервюта ежемесечно, елате, покажете знания, ще бъдете наети. *** редица хора с препоръки, защото не стават. Всичките ни обяви ги има и в Linkedin, и в ***.bg. Преди 7 години започнах, кандидатствайки по една проста обява... Това не ви е комунизма и връзкарството. Такова нещо в този бранш просто няма.
91
3
 
11
 
! Отговори
14 преди 7 години
И какви са тия умрели специалности, ИТ е ясно че винаги ще има хляб там повече от другите, ама къде са бизнес спецаилностите, къде е маркетинг, къде е логистика, къде е предриемачество, къде са иновацийте? Няма ги, няма условия за бизнес в тази държава, само ИТ-та, кисели доктори и *** полицаи и военни.
90
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като човек от бранша, бих казал следното. Във всяка фирма има т.нар. безперспективни хора- живуркат с 2000лв. цял живот и не ги интересува това да растат. Предимно съпорт- позиции, които не изискват кой знае какви знания. Всеки амбициозен млад човек търси развитие. Като човек със 7-годишен опит в бранша ще кажа следното. Започнах със заплата 1100лв.. В момента взимам над 6000, защото се развивам. Позиции има много, кадърни хора- малко. Лаещи ***- колкото искаш.
89
1
 
9
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Всичко е обслужващ сектор. Това са празни приказки които си ги говорим. Теб те притеснява аутсорсинга, разбираемо, но неоправдано. Германия аутсорсва ИТ работни места с невиждани темпове, обаче търсенето на ИТта се увеличава. Как става това? Много просто - всеки един нов или стар бизнес има нужда от ИТта. Всеки, дори и обществените *** в германия имат автомат за стотинки с касова бележка. Всичко минава през компютрите, това е. Балона е във финансовата сфера, ИТто тепърва ще расте.
88
0
 
4
 
! Отговори
.../\... преди 7 години
Нямам представа какво данни е ползвала рейтинговата агенция на университетите , но ако се съди по други източници (Salaryexposer,glassdoor,payscale.... които се ползват от фирми които искат да отворят офис българия) данните са коректни.Средната заплата на инжинерните дейности в IT-то е около 2500-3000 лева.
87
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До |V|art!nСпециално за Бг, ИТ сектора си е балон, огледай се 3/4 от работните места са в изнесени офиси, просто един ден, а той няма да е далеч, когато тези изнесени офиси се преместят къде ще работят сегашните 50-60 хиляди ИТ-та, банките са ни под шапката на запдни банки и ползват 90% готови решения от майките, същото е и с търговските вериги...Разбери ИТ сектора, както и строителните услуги например, са обслужващи дейности, и без солидна основа в традиционите сектори, всичко гърми
86
1
 
7
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Писал съч, че минава през Интернет ИЛИ има софтуер в него. А сега ми кажи стенд алоун без софтуер, може някоя Тюринг машина да си измислил? Точно за това ставаше дума, ИТ означава взичко свързано с компютри, а не само Интернет, нито пък само програмиране. Затова и да се твърди, че ИТитата били непроизводителни или сектора бил балон е леко казано тъпизъм, ама айде ОТ МЕН ДА МИНЕ ПРИЯТЕЛ.
85
0
 
1
 
! Отговори
до vart!n преди 7 години
то ясно, че ит е информационни технологии ама... щом според тебе всичко минава през интернет-а (което не е вярно щото има много стенд-алоун системи ама хайде от мене да мине) не трябва ли да са "интернетни технологии"? само питам ;)иначе да - девелъпърите ни които пишат западни продукти получават почти западни заплати което за бг е доста добро заплащане. две мнения няма...
84
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия стъкмистики не са верни
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ингенер ПГС, 22 г. стаж. 750 лв.
82
3
 
4
 
! Отговори
Бюджетно преди 7 години
Налага се изводът, че политиците са ***:вместо на 27-30 години да получават по 5-7 000 лева в IТ сектора, те се бутат в Парламента и държавния сектор за 2 500-300 лева. Ама без да умеят нищо. И завиждат на всички свободни по дух млади хора.
81
3
 
9
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Скъпи 106, ясно е, че си нямаш и идея що е ИТ бранша, но нека да ти разясня нещо. Всичко, било то мебел, автомобил, телефон, кораб, банкова сметка, картата в портфейла ти, гишето на магазина за хранителни стоки и т.н. е свързано или минава през Интернет или има някакъв вид софтуер, който го ръководи. В днешни дни, всичко е компютъризирано. ИТ значи Информационни Технологии, а не Интернет Технологии, нали така невежа?
80
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като цяло тоя сектор в България е много "облачен") преобладаващата част са изнесени офиси на западни компании, които дори и не купуват офисната площ, тук са защото наемите на офисите са по-евтини, персонала е по-евтин, данъците са по-ниски, в един момент точно за 1 седмица ще си преместя офиса на някое друго място, и всичките тези младежи ще останат с пръст в устата.Без да се развият останалите сектори от икономиката просто нищо няма да стане
79
18
 
3
 
! Отговори
Монтьор преди 7 години
Абе тия ЗУБАРИ много пари ми зимат!!!С какво повече работат от мен?Не стига че ги тероризирахме в училище ами сега и те се правят на големи играчи..Програмисти такива да ви се скапат очите да видите какво е !Нищо не правите за държавата само гледате умно в една точка.Зубрачи такива
78
0
 
2
 
! Отговори
Независим журналист преди 7 години
До Анонимен Благодаря за реакцията Ви!
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8 години стаж - 3.5К. Не е много, но от сърце