След ВУЗ-а: IT да си, в портфейла поне 3 бона

Отчита се намаление на безработицата сред завършилите
Обновена: 18 ное 2016 13:48 | 18 ное 2016 13:34, Анисия Иванова
189
След ВУЗ-а: IT да си, в портфейла поне 3 бона
Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, с които участва в стандартизираните класации за 2016 г. в шестото, ново издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. В него се сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели, съобщиха от МОН.

Според проучването завършилите информатика и компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски" и администрация и управление в Американския университет в Благоевград имат среден месечен облагаем доход от над 3000 лева.

В системата за 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите български висши училища нараства от 925 лева през миналата година до 1020 лева през настоящата, а делът на регистрираните безработни сред тях спада от 3,74% през миналата година до 3,38% през 2016 г.

Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до 23% от близо 25% година по-рано, а този на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства от 46,54% до 47,34% през 2016 г.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления "Медицина“, "Фармация“, "Дентална медицина“ и "Военно дело“.

Най-висока е регистрираната безработицата сред завършилите професионалното направление „Социални дейности“ (5,46%). През 2016 г. това е единственото професионално направление, в което се наблюдава безработица над 5%, докато през миналата година с подобна висока безработица се отличаваха 6 професионални направления. Най-ниско е приложението на придобитото висше образование сред завършилите Туризъм (19,29%).

Има увеличение на студентите в направленията, за които е прието да се смята, че има недостиг на кадри като информатика и компютърни науки и медицина.

Най-висок успех от дипломата за средно образование имат приетите студенти в първи курс в направлението медицина, фармация и дентална медицина.

Техническият университет в София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София. Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Сред показателите за подготвяне на рейтинговата система на университетите са учебният процес в тях, научната дейност, учебната среда, предлаганите социалнобитови и административни услуги, престижът на университетите, реализацията на завършилите на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
7
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Независим журналист, ами те инвестиционните банкери които правят най-големите пари какво точно допринасят за обществото? Те дори пречат на обществото и пак изкарват милиони на месец. Просто системата така е устроена, че трябва да имаш късмет, контакти и каризма за да правиш пари. Винаги ще я има масата, която ще бъде грабена и използвана, винаги докато вирее този див капитализъм. Не ми харесва, но пък правя доста пари. Жал ми е за хората обаче, понеже и идея си нямат как ги грабят отгоре.
75
0
 
17
 
! Отговори
В. преди 7 години
Скъпи колеги програмисти. В този бранш съм от доста отдавна и затова познавам цикличността му. В момента има ново поколение софтуер - облачни и мобилни услуги и затова се плаща за ноу-хау. След някоя година вече това ноу-хау ще е познато на два пъти повече хора и няма да е интересно. За справка - през 1999 в Щатите не достигаха близо 3 млн. програмисти. През 2001 имаше 1 млн безработни такива. Имаше и филм по Дискъвъри. За добро или лошо имах болни родители и се наложи да остана.
74
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Независим журналист"непроизводителна прослойка" Съгласен съм напълно, нищо не произвеждат ,софта и услугите им едни нескопосани ама иначе ламтят за големи пари.
73
2
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Една стара програма на БКП за светло бъдеще и т.н. я размножих на ксерокса и сега я продавам на политическите партии и лови декиш.Пишете ме и мен програмист
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тава алчнотията е голяма работа.
71
9
 
9
 
! Отговори
Независим журналист преди 7 години
Докога тази Мания за величие, която се вменява на АйТитата за тяхната значимост и все повече и повече АйТиТо става дейност заради самата дейност - изолирана от обществените потребности. Нещо изкуствено, нещо естествено за мястото на АйТитата в живота! И докога наливане на пари в джобовете на хора, които нямат толкова високи заслуги в производителността на труда. Долна абсолютизация и фетишизиране на непроизводителна прослойка?
70
2
 
14
 
! Отговори
|V|art!n преди 7 години
Хаха, миличките *** всички са програмисти :) Не се залъгвайте, с 40к евро на година никой не става богат. Това е модерната средна класа, но ако желаете повече, ще трябва да се запътите към ръководните позиции. Работя и познавам много хора в ИТ сферата. Повечето тъпчат на едно място с години. Ако не си мениджър или консултант, заплата над 5к няма да видиш (с малки изключения). Това с 15 години опит и над 100к като програмист може да го разправяш на бабките пред панелката.
69
1
 
1
 
! Отговори
junior преди 7 години
Колко е заплатата на един Junior C# в момента, и какви знания изискват за да те наемат?
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
без опит, 150 000 долара заплата, ако лъжа ме заплюйте, залагам си името
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето малко цифри и от мен:2003г - 350лв2004 - 2006г - 600лв2007 - 2008г - 1200лв2009 - 2010г - 1800лв2011г - 2100лв2012г - 2900лв2013г - 3100лв2014г - 4000лв2015 - 2016г - 5500лвВярно имам около 13г опит в ИТ сферата и редица сертификати. За тези години съм сменил 5 работи, като съм минал през малки гаражни стартъпи, големи телекоми и аутсорсинг центрове. Текущата ми позиция е експертна, без ръководни функции и не съм програмист, въпреки че бих се справил много по-добре от средното ниво
66
1
 
6
 
! Отговори
Petar преди 7 години
14 години опит, 18ка в долари
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УспялСмешник :)
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче подобни новини докарват ком.унделите до бяс. Поглеждат през прозореца, виждат обсипаната с дупки улица на малкия си, разнебитен град, осъзнават, че няма надежда за тях - не и с умения като техните - - въздъхват и продължават с копи-пейста... "Путин е велик, евроатлантиците са обречени!"Няма как, зима иде.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И затова бъкаме от заварчици, защото взимат по 3 бона, iнеманужда.
62
3
 
6
 
! Отговори
пешо преди 7 години
Еми то това не е като да висиш във форума по цял ден и да възхваляваш путин/тръмп/атака за копейки.
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм програмист взимам 5500 чисто, със средно образование съм от спортно училище, но това не ми пречи да си изкарвам парите с тази професия. Да умерен русофил съм, както и съм и за един стабилен ЕС.
60
1
 
8
 
! Отговори
Бахура преди 7 години
До Анонимен 60Точно така. Ще се засити пазара. Само дето в Щатите свободните ИТ позиции са 1М плюс, в Европа - същото... И от немай къде почват да се наемат китатци, индуси, паки-маки, дето не връзват 2 и 2...
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
78, това секретарят на вашата първична партийна организация ли ти го каза?
58
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Във ВУЗ у нас не се става специалист.
57
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно още година има се радвате на 3К заплатки за кухи работни профили, балонът много скоро ще се спука. В момента се взима куцо, кьораво и сакато в ИТ сектора, защото по-голямата част от фирмите се сателите на големи фирми и са плаща на овча глава и колкото повече овце имаш в стадото повече бюджет ти отпуската и респективно меринджеите разкешват повече. Балонът обаче е видим от факта, че като цяло всички се оплкват от ниско качество и високи на необразованите си кадри, като в Индия преди 10г