Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП

В учебниците по история се набивало на око политизацията
Обновена: 19 яну 2018 14:45 | 19 яну 2018 14:30, Камелия Цветанова
132
Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП
Снимка: Wikipedia

БСП поиска да се отмени одобреният учебен план по история за 10 клас.

Според левицата в новата програма липсва обективност, акцентира се на едни събития, а други въобще липсват.

Така че социалистите настояват да се създаде комисия от учени, доказали през годините своята безпристрастност през годините и да се направи нов учебен план.

Още по темата

"Очакванията към новите програми бяха да има олекотяване на учебното съдържание, да се съобрази то с възрастта на учениците, да има логически връзки при изучаваното съдържание, но това така и не се случи", обвини в декларация на БСП депутатът Ирена Анастасова.

Според нея е налице политизация, а идеологическият подход при изработването на програмите веднага се набива на очи.

"В учебниците влиза комунистическият режим, но е очевидно отсъствието на фашисткия режим, в същото време се иска от ученика да може да оценява спасяването на българските евреи, но от какво след като ги няма антиеврейските закони", скочи тя.

"Питаме просветния министър кой предложи промяната в програмата за 10 клас, какви са мотивите, кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена би било логично да са публични известни на хората и защо представят комунистическия режим като по-ужасен от османското иго", каза още Анастасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
8
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ са противни преди 6 години
Затова БСП трябва да дойде на власт, за да не объркват повече народа тези "корифеи". Какво ли не изговориха, изписаха, изпяха против социализма - най-ситият период на народа ни. Стегнете се, хора, да не ги допускаме повече до властта!
97
3
 
3
 
! Отговори
Давайте, Вапцаров! преди 6 години
Go ahead!!! Кой ви пречи.ББ член на БКП, отказва да предаде партийна книжка.Г-жа Цачева партиен член на БКП.Мистър екс - президънт Плевенлиев - Комсомолски секретар на БКП, черен печат в Германия - нарушил закони.Г-жа Павлова - внучка на ком. род."Quo vadis, Domine?"...Та... кой е комунист, и имате ли "демокрация"?Каква е представата Ви за демокрация?Освен ако... не сте лица, зависими от няколко разузнавателни агенции -служби.Извинявам се за лошия български!Кои сте Вие, Хора без лица?
96
7
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
заедно с комунизма да вьрви и белия терор като се почне от убииството на стамболиски безсмислените воини които водят антибьлгарите в резултат на коетобьлгария на 9 септ 1944 е останала 111 000 кв км и 7 милиона кои ще плащаза избитите бьлгари вьв воините цветьт на нацията за които ревете вече 30 годинивсичко на пангара
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБългарина не го интересува идеологията,него ще го заболи за всеки убит българин,защото е българин.Идеологиите са куха фраза,измама,промиване на мозък,идеологиите са оправдание за дадено извършено или неизвършено деяние.
94
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистически изверги и убийци, искат да заличат кървавото си минало. Докато не се изкорени злокачествения тумор на комунизма, няма да има развитие за България. УБИЙЦИ!
93
6
 
4
 
! Отговори
От София и Вапцаров преди 6 години
Извинявам се, за лошия български!Много, ама много държа апологетите на "фабрикантите -*** демократи" да изразят позицията си относно "Инстабулската Конвенция":"Настане вечер месец изгрее,звезди обсипят сводът небесен;гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен!" Тези стихове са записани с позлатени букви в Сорбоната (филиали)Тервел спира нашествието на исляма, Българската Православна църква е предложена за "Нобелова награда".Бога ми, какви "комунисти", какви ***?
92
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Питаме просветния министър кой предложи промяната в програмата за 10 клас, какви са мотивите, кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена би било логично да са публични известни на хората и защо представят комунистическия режим като по-ужасен от османското иго", каза още Анастасова..Ами просто е бре Атанасова, просто е. По турско хората са имали имоти, стада, домове пълни с челяд и стока, а при комунизма това им беше отнето.
91
7
 
15
 
! Отговори
Историк преди 6 години
В България освен комунизъм друг фашизъм не е имало !
90
5
 
4
 
! Отговори
АН преди 6 години
днес се изумих като чух един урок по човек и природа за свойства на кислорода да започва как в лас вегас е бил открит първия кислороден барда се смее ли човек да плаче ликак може да сме такива подлизурковци ,че и в една химия да вложим политика и да и5зчеткаме американцителелеее---------какво ли става с историята и глуповата литература ,която пробутват на децата,за да ги зомбираткакво стана
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПозитивенТо от там започва целия проблем,че едни закона ги лови,а други не.Ако всички бяха равни пред закона,всичко щеше да върви по мед и масло.Но не би.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Какво! Нима ще се тешим с безсмислието на света! - и всичко прах е, суета!..."
87
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВО Е ТОВА МОНАРХО-ФАШИЗЪМ И КОГА Е БИЛ У НАС ТОЯ ФАШИЗЪМ БЕ МАЗНИ КАСКЕТИ ДЕТО ВРЕЩИТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ "КОЙ ЩЕ НИ ДАДЕ ПАРИ"ЕМИ ИЗРАБОТЕТЕ СИ ГИ!!!Така наречените работодатели И ТЕ СА ОТ ВАШИТЕ,ИСКАЙТЕ ОТ ТЯХ,ВСЕ СА ОТРОЦИ НА АКТИВНИ КОКОШКАРИ И КРАДЦИ НА СИРЕНЬЕ!!ТРЯБВА ДА СЕ УЧИ ЗА АТЕНТАТА В "СВЕТА НЕДЕЛЯ"/СВЕТИ КРАЛ/ЗА ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ В ПИРИНСКО,ЗА ЛАГЕРИТЕ,ЗА ГЛАДЪТ,ЗА ПРАЗНИТЕ МАГАЗИНИ,ЗА ПЕНСИИТЕ НА ОГРАБЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ ПО 30ЛВ.,ЗА РЕЖИМА НА ТОК И СТУДЪТ,ЗА МРЪСНАТА ВОДА!!
86
0
 
8
 
! Отговори
Позитивен преди 6 години
Най-добре е вече да няма нито комунизъм, нито фашизъм. Да се мисли за една добре структурирана социална система и спазване на Закона. Нали Чърчил беше казал, че демокрацията не много добро нещо, но не е измидлено и нещо по-добро..За фашизма сме гледали филми / с концлагери/, за комунизма - също лагери и политическа репресия.
85
0
 
1
 
! Отговори
повест преди 6 години
slovo.bg/showwork.php3?AuID=212&WorkID=6740&Level=3
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с това реване за населението,от България се изнесе огромно количество човешки....който дори не владее български език.Нормално е раждаемостта да спадне НО ТЯ НЕ Е МНОГО ПО-МАЛКА ОТ СРЕДНАТА ЗА ЕС,просто там в някои държави имат Имигранти и по-ниска смъртност,една за кой път пиша Италия, Франция са на механичен прираст в Германия прирастът е на "бежанците"да им "завидиш" на немците АМА ЩО НЕ РАЖДАТ БАШ ГЕРМАНКИТЕ???
83
8
 
5
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Габровец про.ст,Народния съд навремето е бил точно за такива изедници като дядо ти,дето са експлоатирали работниците.
82
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди комунизма няма парламент и партии. Забранени са и има диктатура. След 9 септември се възстановяват парламента и партиите. През целия комунизъм имаше партии и парламент.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА каква е реалността днес,не ни забаламосвайте с "вчера" или "някога"?Пет пари не давам какво е било някога си,това е история,минало.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много смелчаци тук се навъдиха, а по времето на комОнизъма се бяха свили като мишки. Днес, на единия дядо му бил велик, на другия леля му и т.н. Защо по времето на Тошара не излязохте и не потърсихте правата си? С ставахте агенти на ДС, донасяхте верно и неверно, само и само да не ви се търси сметка за извършеното от вашите близки преди 9.9.44. Днес, лелееее, приказки от Шехерезада.
79
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да пишат за фашисткия преврат през 1923 година, заколването на Александър Стамболийски, монархо-фашистият преврат през 1934 година и забраната на партиите и забраната на парламента. Диктатурата на Борис 3 до 1943 година и до освобождаването и възстановяването на парламентаризма през 1944 година.