Стартова заплата за учител – 920 лв., пари за дрехи, наем

При пенсиониране си тръгват с 10,5 месечни възнаграждения
71
Стартова заплата за учител – 920 лв., пари за дрехи, наем
Снимка: Булфото, архив

920 лева става началната учителска заплата от 1 януари догодина. Това е разписано в колективния трудов договор между министъра на образованието и синдикатите, съобщават от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Минималната заплата за старши учител става 955 лв., за главен - 1005 лв.

Още по темата

Най-ниската заплата за главен учител ще е 1005 лева, а за директор 1140 лева.

От профсъюза припомнят, че според обещанията на финансовия министър Владислав Горанов, при възможност на Държавния бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а при пенсиониране учителите ще получават по 10 и половина работни заплати.

Педагозите получават вече задължително три допълнителни плащания на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

Важността на учителската и директорската квалификация е гарантирана с нарастване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал.

Договорено е включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително съгласувани със социалните партньори и след обсъждане на педагогически съвет, и утвърдени от директора.

Увеличението на допълнителното заплащане с над 30% на професионално квалификационните степени измиват срама от запазените малки разлики между кариерните учителски и директорски длъжности, посочват от КТ "Подкрепа".

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
25
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 5 години
35 лева разлика между заплатата на новопостъпил и старши учител. Това е подигравка!
28
1
 
22
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Делегираните бюджети са в основата на лошото образование. Не пишеш ли 3 няма ученици и заплати следващата година.Не качество, а килограми живо тегло е резултата в края на обучението за всяка степен на образование.
27
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Учители имаше преди 20 години, сега - не!"Тези от преди 20 години са същите, които са и сега. Масово се викат учители в пенсия да запълват бройките, защото младите бягат, като видят каква работа е и каква отговорност носят за 700 лева чисто.
26
1
 
14
 
! Отговори
Св преди 5 години
Добре е да се увеличат, дори смятам че работата с "деца", защото и тийновете са деца е доста натоварваща и неблагодарна. Но да има и някаква база за резултати. Ще призная и одобря напълно увеличаването, когато навсякъде се спрат допълнителните часове, на учителите. Сега имам чувството че учителите, особено по езици и математика, ходят на училище, колкото да си рекламират частните курсове. Матури и приемни изпити си се вземат с допълнителни часове. Децата ходят на даскало да си показват телефони
25
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тези некадърни връзкари, протежета на директори, инспектори и партии, с ваканции и купища привилегии, не трябва да се дава повече от минимална заплата. По цял ден мързелуват и резултатът е виден - години наред излизат масово неграмотни деца от училищата. Отделно рекетират и тормозят родителите и учениците за всевъзможни неща уж необходими за учебния процес. Учители имаше преди 20 години, сега - не!
24
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До A1За малко да достигне заплатата на касиерка със средно образование в Лидл$$$$$$$$$$$$А ваканциите им /отпуските/ колко са твоите или на касиерките в Лидл, а ? Работят на смени от 7 до 2 и от 2 до 17, а другите - по 8 - 12 часа за минимални заплати. Да си гледат работата. Да не говорим за качеството на преподавателите и способностите им.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Отначало бяха септември и януари, после се указа , че не било януари ами било само септември 15 процента."Не във всички общини имаше такова увеличение. Някой общини решиха да използват тези пари за да удължат живота на училища, които са пред закриване и затова в тези общини увеличение на заплатите нямаше.За София става въпрос даже.
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ми напомня на моя случай в частния сектор. 10 години частника ме държи на ниска заплата и ме експлоатира и накрая когато казах че напускам и веднага се хвана за главата от къде ще си намери, толкова евтин и послушен роб като мен. Веднага започна да лицемерничи колко ме уважавал и да ми предлага символично увеличение на заплатата.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличението на учителските и лекарски заплати е много важно, но няма да реши проблема. проблема е пълно безхаберие на държавните институции към образованието, което се предава и на народа (родителите и учениците) и чак на последно място и на учителите. Отношението на целия народ към българското образование е крайно негативно и затова един случаен жест на минимално увеличение на заплатите няма да оправи проблем, напрупвал се десетилетия наред.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Средностатистическите учители, имат точно толкова контрол, върху създаването на матурите, колкото имат и учениците.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМнението е подходящо за хора, които нямат и не са имали деца, или никога не са били ученици.А по въпроса с фукнята винаги го е имало и ще го има.Дали със скъп телефон, или с шарени стъклени топчета, децата от всяко поколение намират с какво да се фукат-човешка природа,като при големите!А за реда и обноските в училище-оправете се!Всяка учебна година ни четяха правилника за вътрешния ред в училището!След всеки екшън в училище - директор и психолог казват, че побойникът е добро дете?!?
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А парите за наем какви са, при какви условия се изплащат? Упоменато е в заглавието, но по- надолу нищо не пише.
17
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А баш най-умните даскали ще съставят ли пак малоумщини наречени-матури които самите те не са сигурни как се решават!Или с бойковистки плам пак ще я карат по старому като си знаят,че заплатата си е сигурна!
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ПП - за педагогическите специалности се влиза със среден 2,51"Това са прословутите реформи на Бойко Магистралата за висшето образование от преди няколко години. Не само в педагогическите, ами в повечето специалности се влиза само по оценки от гимназията. Куцо, кьораво и сакато взе професорски титли. Но както знаем, Бойко Еднокнижника висшисти не търпи - кара ги да стават овчари.
15
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"децата ще научат повече и няма да има нужда от частни уроци,както до сега"Това не зависи само от учителите, но и от самите деца и родителите им. В цялата схема учител-дете-родител, учителя е най-заинтересован да научи децата на всичко, което може. Учениците идват на училище само да се изфукат с каква кола ги возят и какъв смартфон са им купили. Родителите пък са на мнение, че успелите хора в България не са тези, които много са учили.
14
9
 
25
 
! Отговори
Поздравления преди 5 години
Много хубаво звучи, браво!Обаче, какви са критерите за оценка на труда им?Минаха матурите, почват изпити за ВУЗ-овете и ще започне рубликуването на "бисери" и импотентни коментари за неграмотните поколени.Има много, страшно много умни и грамотни деца, чиито успехи се дължат на на яка самоподготовка и дпълнителни уроци (пари) надхвърлящи ДОИ.Има нещо гнило, но не е в Дания.ПП - за педагогическите специалности се влиза със среден 2,51
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Отначало бяха септември и януари, после се указа , че не било януари ами било само септември 15 процента."Не във всички общини имаше такова увеличение. Някой общини решиха да използват тези пари за да удължат живота на училища, които са пред закриване и затова в тези общини увеличение на заплатите нямаше.
12
10
 
27
 
! Отговори
Диди преди 5 години
Аз работя повече от 12 часа на ден за около 600 лв.,при тези увеличени заплати на учителите се предполага,че ще си вършат работата съвестно,ще преподават разбираемо,децата ще научат повече и няма да има нужда от частни уроци,както до сега.А дано,ама надали...
11
6
 
3
 
! Отговори
Ттт преди 5 години
Искаха да ги нап равят нъ.жавни служители, много щяло да им е 8 ч. Е, да плащат сега осигуровки и данъци. 7.30-8.20 започва първият час. 7-15.30 бижу щеше да им е.
10
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм лекар, главен инспектор, повече от 20 години трудов стаж, не мога да кажа каква ми е заплатата, но ще вметна, че бих се зарадвал, ако от 01.01.2019 г. и аз, а и моите колеги, получим чисти 700 лв.