От МОН за гафа с баловете на 7 клас: Стават грешки! Да не търсим кой, а защо!

Работим с 9000 деца, обработваме 149 883 желания, обясни експертът Камен Радев
4 юли 2018 12:14,
68

Само няколко часа, след като станаха публични резултатите от класирането на учениците след 7 клас, образователното министерство ги свали от сайта си. Оказа се, че е станала техническа грешка при формирането на бала при група училища.

Вместо да се утрои, оценката по математика е била взета само веднъж. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща, че ще има наказани и обеща до няколко часа резултатите да бъдат поправени и качени отново.

Още по темата

"Преживяхме доста емоции вчера. Държа да обясня, че работим с 9000 деца като най-голямо регионално управление. Обработваме 149 883 желания на деца, кандидатстващи за 385 паралелки. Възможно е да стават грешки! Комисията по външно оценяване се състои от 25 души. Тези хора са работили 4 месеца, за да осигурят провеждането на НВО и всички неща, необходими за кандидатстването по-късно", подчерта председателят на Комисията по външно оценяване Камен Радев в студиото на "България сутрин".

По думите му хората, работещи върху електронната система за кандидатстване, са професионалисти в своята сфера.

"Всички неща се случват в компютъра. Има комисия, която вкарва резултатите, след това друга комисия ги проверява, а след това има нова проверка. Накрая аз правя финалната проверка. Информацията минава през погледа на близо 10 души. Не знам как е станала грешката", уточни Радев.

Според него в момента не е важно да се търси кой точно е сбъркал и е допуснал грешката, а как и защо е станала тя.

"В момента, в който пуснахме класирането, започнахме да правим анализ и видяхме, че има грешка. Това стана още преди да бъдем сезирани от родители. Веднага блокирахме показването на резултатите и направихме обстойна проверка. Не мисля, че грешката по някакъв начин вреди на имиджа на образователната система", обясни още председателят на Комисията по НВО пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка бе ***, как така стават грешки, не може да има грешки това да не ти е грешарница. Oди копай лук на село и там си греши колкото искаш.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, така е - технически грешки стават. В случая под "техническа" грешка се разбира методологична грешка, защото компютъра си смята каквото му дадеш. При всички положения обаче трябва да има отговорен, който не само да поеме формално вината, ми и някак си да признае, че да, такива грешки вредят на имиджа на образователната система. Който не е добър и без това. И все някой надзорен орган може да наложи някоя и друга глоба на някоя от тия комисии. Символично поне.
23
0
 
7
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Казват, че ББ прочел само Винету...Чудя се дали знае колко тома е Винету и дали ги е прочел всичките?
22
0
 
17
 
! Отговори
Хахахаха преди 5 години
Стават грешки така е. Но да сгрешиш веднъж бива, но постоянно говори за некадърност. първо беше матурата на зрелосниците, сега на седмокласниците. Не е грешка просто в МОН работят некомпетентни хора
21
0
 
10
 
! Отговори
Жалка история преди 5 години
С премиер прочел една книга и то до половината, какво образУвание искате? Всичко в държавния апарат е направено така, че да се краде нагло. 90% от държавните чиновници просто получават едни пари и ако имат възможност крадат. Една малка част заблудени движи нещата и ако се махнат те, а това ще стане рано или късно, държавата ще блокира тотално.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Оруел Е, сега чете и "Робинзон Крузо".Подготвя се за жиота на острова си, след мандата.
19
0
 
15
 
! Отговори
УВО! преди 5 години
Уволнения за наглата герберска Калинка и разследване за това как са ни харчили парите. Няма начин една система, я която са наливани милиони да не може да обработи 100-200 000 резултата. Има частни фирми, които имат подобни натоварвания всеки ден и всичко си работи и то перфектно. Ще ви дам много *** пример. Всекидневно големите куриери получават стотици хиляди заявки от фирми с договор към тях. Системите работят прекрасно и съм сигурен, че са много по-евтини.
18
0
 
18
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
"Не стреляйте по пианиста, той толкова си може!"Какво искате, в една система, когато всички обявени "честни конкурси" в нея, от конкурсите за директори на селско училище, до конкурсите за "експерти" на всички нива, се печелят с основен критерии "Политическа принадлежност и симпатии"? По времето на Д.Вълчев, който съсипа ве още действащата добре образователна система,се назначиха за "експертки"в МОН 22-23 годишни негови бивши студенкки, с основен критерии дължината на минижупа.Това е резултатът
17
0
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Да не търсим "кой" а защо? И ЗАЩО не търсят кой? Ми щото, по министерствата се от некадърник нагоре. И всички връзкари. И не се знае този, който е виновен, докъде точно му стигат връзките. Освен това, ако го прецакат, не се знае дали (ако е луд като мене) няма да се изтабани веднага пред телевизиите и да почне да пее. И ако почне - не се знае какво точно ще изпее на журналистите. Става сложно. Затова да не търсим кой е виновен, а защо. Така е по-безопасно. Пък и много добре знаем защо.
16
0
 
12
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
работата на министерство на образованието е не да образова, точно обратното да прави децата глупави по подобие на премиера слънце с една прочетена книга през живота!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, боже, тоя образовал. Ми той полуграмотен. Как ще образова? ТЕ ИМАТ ЛИ НАПРАВЕНО НЕЩО БЕЗ ГРЕШКИ? Ако имат нека някой пише за това изключение.
14
0
 
16
 
! Отговори
WTF???? преди 5 години
"Да не търсим кой, а защо!"Това ми звучи като девиз от 1975 година. КОЙ е най-важно. Персонална отговорност. Наказания и уволнения. Ама комунистите от ГЕРБ това не могат да го разберат. Те са свикнали само да лапат и да не носят отговорност.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат проблем да излязат с рейтинг от ситуацията. Ще обявят, че виновни са чистачката и хигиенистката, назначени по времето на Орешарски, и всички ще хлъцнете щастливи, че комунистите пак са изобличени!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е точно по математика ли не са утроили оценката :) Отделно не мислели, че вреди на имиджа им... Е как да не вреди, бе гении!? Един път да, но то им стана навик. некадърници и полвина!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме и еврокомисарка по проблема! Ша са оправиме!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6"Дано това стигне до г-н Борисов и да ги измете за минута" - как така "ЗЕЛЕНИЯ ЧОВЕК" "БОГА СЛЪНЦЕ" да ги измете. Самият г-н Борисов трябва да се измете.На всички ни е ясно и болно за емоционалния стрес, който се подлага нацията.
9
0
 
11
 
! Отговори
Валери Петров преди 5 години
Тук талант е съкратен и заместен с *** И вълна вълната гони, към различни пентагони и различни пентагони свиват рамене с пагони, наш не е, не е и наш Е, тогава кой е той този предан нам герой, спъващ сам по почин свой болшевишкия им строй. Някой некадърник наш, скрит под кадров камуфлаж, но с глава от алабаш.
8
0
 
7
 
! Отговори
До балалай преди 5 години
Мисля, че си прав на 100%
7
0
 
18
 
! Отговори
балалай преди 5 години
До FenНаши хора,няма как!Между другото,готов съм да се обзаложа,че до седмица пак ще има грешка!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати нахалството! Те до сега една матура или класиране не успяха да направят. Явно там са най-неграмотните хора в България. Предлагам за трайно несправяне със задълженията си и саботиране на образованието поради доказана неграмотност да бъдът освободени всички работещи в министерството имащи и най-малко отношение към тоталния и впечатляващ провал. Дано това стигне до г-н Борисов и да ги измете за минута. Срам ме е , че това са хората които ще ни образоват!