"Влечение към същия пол" в учебника! Нищо нередно, отсече БХК

Споровете по темата продължават
1 окт 2018 12:15, Петя Славова
278

Текстове в учебник по биология за 9 клас предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи. Родители питат кой е одобрил уроците на тема "Оплождане и индивидуално развитие".

Споровете бяха провокирани от графа "детство", където е посочено - "откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи", а в по-късния етап от съзряването - "възможно откритие за влечение към същия пол".

"Думата джендър се обсъжда изключително много, тъй като някой я внесе в българския език като отделен пол. Всъщност тя изобщо не би следвало да се употребява в България, тъй като значи "род". Оттам идват и големите заблуди и обществото ни разви психоза към нея", коментира пред Bulgaria ON AIR сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

Тя допълни още, че сексологията е комплексна наука, в която се събират няколко специалности и е много важно информацията да бъде поднесена от специалисти, а не единствено от биолози.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) отбеляза, че намира съдържанието на учебника за напълно коректно и по думите му, дори доста оскъдно.

"Не виждам нищо нередно. Сексът все още е табу в съвременното българско образование, тъй като нямаме достатъчно подготвени кадри, които да преподават материята в българското училище", подчерта той.

Още миналaта година омбудсманът Мая Манолова се обяви за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. А в някои училища този предмет съществува като избираем. Споровете по темата обаче продължават.

След възмущенията на родителите от издателство "Анубис" излязоха с позиция, че учебниците са преминали всички законови етапи на одобрение и за него са гласували хиляди преподаватели по природни науки от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"Не виждам нищо нередно. - ОСВЕН ПОДСТРЕКАТЕЛСТВО НА НЕОРИЕНТИРАНИ ТИНЕЙДЖЪРИ КЪМ ЕДНОПОЛОВИ КОНТАКТИ , НЯМА НИЩО НЕРЕДНО....ДАЖЕ НЕ ГИ ЧАКАТ ДА НАВЪРШАТ 18г ОТ 9-ти КЛАС ГИ ПОЧВАТ....
209
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все ми е тая, кой с кого. Важното е, да съм със жена, кото не се оплаква, че съм много груб :)
208
6
 
4
 
! Отговори
Пол преди 5 години
Нагледен пример за изкуствено раздухан скандал от типа "от мухата-слон".
207
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Секса с жена е гнусотия....
206
1
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
От кога психична болест се представя като нещо нормално на децата? Това е все едно да учим децата, че да си масов убиец канибал е нещо напълно нормално. Да си прибират лудите в лудницата да ги лекуват с шокова терапия и да се приключва вече. Какви са тези простотии? Има два пола и точка! Различните полове се привличат така както различните полюси на магнита, а еднаквите се отблъскват по същия начин!БХК - приберете си генетично болните с психични проблеми и им направете лоботомия вече
205
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за, да има повече обрат и мъже. По-малко конкуренция за мен. Може би, най-накрая ще ги премахнем Тея скапан и правила, на мъж по едно жена и да си "завързан за слива", защото решила, да роди дете...
204
3
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Първите инициатори,включая и Мая Манолова не се ли замислиха,че децата са любопитни и от любопитство могат да обърнат резбата.Останалите приели идеята ги е обзело стадното чувство,или вече са си задоволили любопитството...! Младежите избянганха в чужбина.Останалите в България искате да ги направят непродуктивни???
203
4
 
9
 
! Отговори
бай Илия преди 5 години
За кypвaлъка трябва да се пише в букварите, че кypвите станаха повече от китайците!
202
2
 
3
 
! Отговори
Предишния преди 5 години
Боже!Колко мъка в България, боже!
201
0
 
1
 
! Отговори
Предишния преди 5 години
Виж, приятелю!Повечето хора са хетеросексуални!Иначе нямаше да има човечество.Половия нагон е толкова силен, че като няма риба и рака става риба.Любовта на момичето към могъщия зрял мъж наподобява обожанието на юношата, но едното дава поколение, а другото - не.
200
2
 
8
 
! Отговори
до 212 преди 5 години
Ей ***,я да млъкваш.Такива като тебе объркват и развращават децата. Не краставици,ами някое круше гледай да не налапаш някъде. Жал ми е за родителите ти.
199
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правих секс с травестит. Секса е 100 пъти по як от колкото с жена
198
4
 
2
 
! Отговори
Предишния преди 5 години
Тук, в Канада ако си беден и слаб са много мили с теб.Но ако си конкуренция, а аз съм и то много яка те таковат със всичко отвсекъде.А и ние се защитаваме как си можем.Ние едно време в България се оправихне, та тука ли.Аз размахвам здраво емигрантската карта. И подсказвам, че който е против мен е расист. Туй е много смело, щото сме от една раса с местните, но фаща дикиш щото са наплашени.В дълбок резерв държа туй, че съм източно православен.
197
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В света има милиони *** и . Да не мислите, че са ги научили да бъдат такива. Какво сте се побъркали толкова. Ако детето ти е гей никой няма да може да промени това. Тези, които са хомофоби и изпитват ужас от геьовете. Но всъщност точно тези хора са склонни да налапат краставицата. Психологически е доказанно. Мразят геьовете защото никога няма да имат смелостта да се разкрият, защото са страхливи.
196
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа....Аз съм в канада и на почти 60 години момченце, но ако ей ся отида и заявя, че се чувствам жена ще почнат една дълга процедура за около четвърт до половин мильон, която за мен е безплатна, та да не се нарушава моята сексуална свобода.Ако ви интересува "лечението" е първо хормонално, 2-3 години и след туй пристъпват към физическите корекции.Понеже ме заливат отвсякъде с таз помия проверих.В Канада едни 2% си признават, че са общували със същия пол. Това е максималнив %.
195
0
 
7
 
! Отговори
Православна християн преди 5 години
Вие се смятате за нещо повече от Бог ли , да не би да сте създали света.....? Не сте .! Нашите учебници не бяха написани с глупости и някак си се научихме да създадем нормални семейства и деца , но няма страшно Бог е милостив , разкайте се на време !
194
1
 
7
 
! Отговори
Православна християн преди 5 години
Нямаме нищо против хората от БХК и техните привърженици да са си извратени , но много Ви молим бъдете си извратени във вас си и не си налагайте извращенията на децата и на учителите . Някои написаха в коментарите , че ние не сме образовани и за това не приемаме модерните глупости , мдааа прави сте , ние сме от село , нямаме висше образование и четем една от най-старите книги , Библията ! След като Бог казва , че Вашите модерни и интелигентни дела , мисли и думи , не са правилни , Вие се смятате
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УMCTBEHA БOЛECT
192
0
 
8
 
! Отговори
Пак съм преди 5 години
Грантаджии, за стотен път ви го обяснявам това нещо. Вие искате да пробутате *** обучението в училищата, маскирано като сексуално образование. Затова протестират хората. Даже и източници съм посочил.
191
8
 
3
 
! Отговори
А сега честно преди 5 години
Кой мъж от възмутените , не е онанирал до 9ти клас.И фантазията , а не учебника определя пола за който бленуваш под душа.На шарани ви направиха , джендърите или Пеевски ви убиха мечтите?