Подменят ли се факти за комунизма в учебниците за 10 клас?

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците
25 юни 2019 11:50,
99

Фондацията „Истина и памет“ поиска преразглеждане на написаното в учебниците по история за 10 клас във връзка с периода на комунизма. Те стартираха и петиция срещу подмяната на истината за комунистическия период и годините на прехода към демокрация.

Още по темата

Тяхната цел е да не се допуска подмяната на факти и събития от комунистическия период 1944-1989 г. и прехода към демокрация или за тяхното манипулативно и тенденциозно представяне в новите учебници по история за 10 клас.

"Много от фактите са представени тенденциозно или липсват, много хора са изразили политическите си виждания спрямо този режим", каза Георги Михайлов от фондация "Истина и памет".

По негови думи учебниците имат своите достойнства, но впечатлението е, че много неща са прикрити и не се казват, от уроците по темата не можело да се придобие впечатление, че това е престъпен и кървав период.

Проф. Евгения Калинова от СУ, която е автор на част от учебното съдържание, посочи, че няма как всички цифри и данни за даден исторически период да бъдат включени в уроците.

"В учебниците се включват категоричните отговори, постигнати от историческата наука. Хората смятат, че на авторите се казва да напишат определено нещо, но всъщност се включват неща на базата на анализи. Ролята на учебниците е да даде базисните и утвърдените факти, след което учениците да търсят още аргументи", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея темата за Възродителния процес е представена достатъчно добре в уроците за 10 клас.

"Колко са били репресиите ли - трудно е да се определи броят на засегнатите, виждала съм различни цифри. А не е ли по-важно, че тези събития са отражение на епохата?", допълни проф. Калинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 50 или 100 години ще искат да се напише истината за режима на демократите.
60
14
 
10
 
! Отговори
Виновни сме преди 4 години
Пред поколениятаАко бяхме избесили политбюро до девето коляно и пратилиДС ченгетата до живот в затвора днес щяхме да сме една хубава подредена и много богата странаА сега...,
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ислямът е враг на Европа от 1400 г .Всякакви сравнения със европейски идеологии е грешка и води до заблуди .Но такива неща в учебниците не се пишат нали ?И е грешка .
58
3
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"Истината за социализма ще се разбере след 30-40г., когато той започне да се оценява обективно, а не само осъдително като днес."Глупости! Истината за социализма, тоталитаризма, нацизма и прочее, няма да се разбере никога. До 100-150 г. след определени събития има хора, които са били свидетели или са наследници на преките свидетели и ги изкривяват! Особено ако са били на власт След 300 г. анализаторите, се позовават на предишни източници...
57
17
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
И каква е разликата между ислямистите от ИД, комунистите от БКП и нацистите от СС!? Всички са еднакви, фанатици с промити мозъчета, дори платформата им е еднаква, само се сменили имената.
56
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 30 г като почнат да ви режат главите ислямистите ,тогава ще разберете колко 'вредни' са били тези режими .
55
9
 
8
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Или пък да изчакаме, 1000 години и тогава анализираме деградантски режими като комунизма и национал-социолизма - какво ще кажеш другарю?
54
5
 
5
 
! Отговори
Do 53 преди 4 години
Абсолютна истина.Същото и за нацизма.Впрочем затова не трябва да се учи история преди да минат 100г .Така почнах и в началото .
53
2
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
Ами дай тогава да коментираме национал-социализма - да ти видя обективния анализ.
52
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината за социализма ще се разбере след 30-40г., когато той започне да се оценява обективно, а не само осъдително като днес. В днешните обсъждания този период се разглежда само в отрицателна насока а това не може да доведе до истината.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много дрогирано това Гоше, чак едно изречение не може да състави.
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тук понеже, другарите много активно скачат на фашистите, Хитлер и т.н., измислени и действителни герой, които партията-майка им е наляла в празните тикви да мразят, нека си отворят архивите, по специално периода 1939-41 и да видят какви целувки и прегръдки има между братята комунисти и нацисти. В същия този период, по нареждане на Кремъл БКП възхвалява Хитлер, пишат се стихове, декларации, клетви за вечно приятелство и т.н.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОпсАми след като нагушиха милиардите и заробиха народа да връща парите, взети като заеми и присвоени от семействата на бившите ни велможи. И след като манипулират изборите както си искат вече 30 години, как няма да се мислят за победители?Децата и внуците им дърпат конците на всичко в държавата, поне на висше и средно равнище.Още много има да се пише по темата, но ми свърши обедната почивка.
48
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализма е най лошото нещо случило се на човечеството .
47
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, борци с "Комунизма"?Къде бяхте по времето на социализма бе?Правехте се на Комсомолци и се мъчехте да ви вземат в БКП, нали?Сега на умряло куче нож вадите и сте големи герои, ама ако утре се обърнат нещата, ще чакате бай ви Тошо с червеното знаме и ще викате ура нали?Народ от ***, спрете да ровите костите на Социализъма, комунизъма или както там ги наричате и вземете създайте нещо полезно за съвременна България.Оня строй остави толкова много направено, че още го крадете, а от вас???
46
13
 
6
 
! Отговори
До 44 преди 4 години
Знаеш ли защо комунистите унищожават християнството, исляма и т.н. религии щом завземат властта някъде? Много просто комунизма е религия и те им се явяват конкуренция, а както добре знаем комуниста най-мрази конкуренцията. Това защо и как трябва да се заличат конкурентните религии комунистите са разисквали още в началото на 20-те години, когато коминтерна подготвя глобалната революция.
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма и Фашизма са добри времена за човечеството .Уви капитализма надделя и и ще гледаме отново мошеничества и парламентарна демокрация
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде бре демократаайде оди при комунистчето бойко и му ги реди тия опорни точки за комунизмаама не ти стиска защото си мазен *** дето за друго освен да плюеш за да се изхранваш неможешвсичките борци с комунизма сте такива- нереализирани бивши комунисти дето се натягат на американците за да изкарат някой лев
43
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я не лъжете за религията. Вярно е учиха ни,че релегията е измама.Ходенето на църква не се толерираше/да се молиш де/,ама и никой не ме е спирал /пиша за периода след 1970-75г./,даже напротив - водеха ни редовно на екскурзии по манастири. Семинариите обучаваха попове,църквите и манастирите бяха поддържани по-добре отколкото сега / много попве го признават/. Сега уж много вярващи а църквите се разпадат.
42
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунизъм вне е имало в българияно платените от краваршингтонските фондации некадърници вият на умрялои ако искат даса борци против комунизма да започват от министерски съветкомунисти - бойко борисов , цецка цачева, репресивен апарат цветан цветанов и цяла кохорта гербави депутати и управницино понеже те са слуги на тези комунисти не смеят да гъкнат и травят младото поколение с разпалване на омраза- главната причина за разрухататия и да ги изпариш им е малко-некадърни краварски слуги