Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението

Хибриден образователен модел много трудно се реализира, призна министърът
18 авг 2020 11:33, Анисия Иванова
93
Вълчев: Училищата ще имат свобода да решават начина на обучението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Хибриден образователен модел много трудно ще се реализира, призна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Дистанционната форма на образование, която стартирахме от началото на извънредното положение в страната, не е организирана от училище. Това беше обучение в електронна среда при запазване на дневната форма. Част от училищата ще стартират ефективно дистанционна форма на обучение. Учениците могат да се включат в обучение в училища-центрове за дистанционно обучение.

Това е едната алтернатива, другата е – запазвайки дневната форма на обучение, до 30 дни да могат да се обучават едновременно чрез виртуална връзка в реалната класна стая“, обясни Вълчев пред БНР.

Още по темата

Той подчерта, че родителите имат право на избор, а „единственият дискусионен въпрос, който се оформя, е дали това да бъде единствено по медицински причини или въз основа на личен страх“.

„Трябва да намерим разумната граница, смятам, че ще подходим отговорно. Ходеното на училище е свързано с елемент на обвързаност“, убеден е министърът.

Вълчев допълни, че училищата ще имат свобода, но хибриден образователене модел много трудно се реализира.

"Ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес, то може да го направи, но това означава два пъти повече класове“, каза той.

Министърът подчерта, че за всеки случай, при който се установи заразяване с коронавирус в училище, ще се прави анализ на конкретната ситуация.

Вълчев изтъкна, че увеличението на заплатите на учителите от догодина с 15 на сто ще е факт независимо от това дали той ще е все още министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
4
 
! Отговори
Пророк преди 3 години
В присъствената форма ще има само присъствие. След пускането на учениците в класните стаи, където ще стоят г*з до гз 30 човека в стая на закрито, всички други мерки са жалки.
82
0
 
4
 
! Отговори
Пророк преди 3 години
Спорът е излищен, след 1 месец всички ще са пак пред компютъра. Въпросът е кои ще изтеглят късата клечка. От министерството ще имат оправдания като започнат обвиненията. Присъственото обучение на този етап е бутафория. Повече време ще се отделя на маските, дистанцията, прозорците и пръскалата и ако остане време да се предаде нещо. Родителите са в пълна заблуда, че може да се учи както преди. Учителят ще се грижи за собствената кожа. Дойде време е всеки да знае това, което научи САМ.
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ,бе neli.Нали искат да ти подарят заплатата си Вземай я и го учи. Ами 1 - 4 клас ще са присъствено. Класът се дели на 10-13 деца. Другата половина я взема възпитателя. Другите от 5 -12 клас дистанционно.Физическото присъствено.Какви са тия нерви??Щом детето ти е 1-4 клас си най -много на 28 -32.Недей се нервирай така, ще спукаш някой съд.
80
4
 
1
 
! Отговори
neli16 преди 3 години
Към82 Ох горките много сте натоварени,добре аз питам какво да правят родителите на учениците от начален курс-да стоят в къщи 3мес.пак в неплатена,защото отпуските свършиха отдавна .Или на работа а децата сами в къщи ,да видим тогава как учителите ще преподават онлайн. Защото децата ще играят ,няма да са пред комп. И тогава за какво учене иде реч.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към 82Ще вземеш добра заплата, аз имам доста стаж , а и 2-ро ПКС.
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По твоята логика, neli 16 , ако учителят влиза в клас с 25 ученика, трябва да получи 25 заплати. Добре, аз ще ти дам моята заплата ,а ти ела и учи 11 и 12 клас. Искаш ли? Но ще ги изпитваш, преподаваш, намираш допълнителни упражнения, ще подготвяш тестове в 2 варианта, класни работи, ще ги подготвиш и за матурата. Да не забравя и есетата.
77
6
 
3
 
! Отговори
neli16 преди 3 години
Защо ли Истината винаги боли?За 3м.децата нищо не научиха ,хиляди родители си стояха в къщи защото уч-ци от 1-4кл.не могат да работят на комп. През същото това време се привеждаха пълни заплати на учителите. Добре тогава след като искате онлайн ,да се превежда по една пълна учителска заплата и на родителите. Те също хранят семейства. Мисля ,че така е справедливо."И вълкът сит и агнето цяло" е казал народа. А откъде пари за родителите? -от 15%повишение.
76
1
 
3
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
През платформа Школо може да се пусне анкета до родителите и всеки да си каже мнението. Нали през миналата учебна година имаше допитване през Школо.
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами добре тогава, нека да обявят нулева учебна година! Толкова злоба ! Интересно дали пък вие сте толкова кадърни? Не ми отговаряйте!
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСъс сигурност ще са по малко от парите които ще Ви дадат за 1 год с увеличението.На борсата няма да Ви дават по 1000лв а ще са доста по-малко.
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До neli 16 Браво бе!Ами добре, да ни съкратят.Имаш ли представа колко пари ще трябват за обезщетение и поне за 1 год.
72
7
 
9
 
! Отговори
neli16 преди 3 години
Най-добре тази година да не се учи.Защото това дистанционно е пълна глупост.Децата нищо не научиха ,а на учителите ще им вдигат заплатите.Да затворят уч-ща за 1 г.Може пък тогава вируса да изчезне ,нали децата са преносители.Така ще стоят затворени в къщи и заразата ще отмине.Учителите пък ще ги съкратят ,отново полза -ще се спестят милиони от заплатите им,а и няма да се разболеят.Защото са много притеснени,че вижте горките били на възраст ,обаче не ги е страх да ходя до банкомата .
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тази индивидуална форма е самостоятелна форма на обучение.Знаеш ли колко деца не изкарват?
70
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога да приема,че има психирани параноици,за които доброволният затвор на собствените им деца е предпочитан вариант. Сигурно така се чувстват по-спокойни и отговорни за семействата си.Защо,обаче,е тази предсептемврийска драма?И сега в закона има възможност за неприсъствено обучение, казва се индивидуална форма на обучение-затварят си детето 8 месеца в къщи, в края на учебната година се явява на изпит по предметите и готово.Става с молба до директора.И не е необходимо да занимават всички с това
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите сега не могат да осъзнаят, че през учебната година най-вероятно ще им се наложи многократно да правят и заплащат прословутите 130 левови тестове, а за 4-членно семейство сами смятайте колко хиляди ще излязат...
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да направят няколко он-лайн училища към МОН и всеки който иска да се обучава от вкъщи.Но в края на годината с маска,шлем и ръкавици на държавен изпит пред комисия за да си получи свидетелството.То и сега е така индивидуалната форма.
67
1
 
12
 
! Отговори
Венци преди 3 години
И до нас не е стигнала никаква анкета!Никой от познатите ни не е казвал да е анкетираните!Явно и тези проценти са нагласени,че иначе ще са неудобни!Абе някой анкетираните ли е от тук пишещите?
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никаква анкета до родители не е стигала до мен, а вчера в новините казаха, че "само" 25% ги било страх да пуснат децата си. Пак поредните лъжи на измислени социолози, но вече не се Очудвам като им видях именията и голф терени и стотици къщи за гости по морето на Райчев и Кънчо. Явно добре им се отплащат за лъжите, на Янка също.Трябва родителите да имат избор, в някои семейства има хронични болести, значи държавата ги хвърля на кучетата, пардон covid...
65
7
 
3
 
! Отговори
мамина Златна ТЯ преди 3 години
До Златина Златинче,вземи 5 лв и си купи чувал,чедо.И си дръж устат затворена,че да не ти влезе някой вирус ..с извинение.
64
1
 
9
 
! Отговори
Мухи преди 3 години
Щом МОН предлага вариант за дистанционно обучение,да осигури на децата техническа подкрепа.Миналата година много от децата нищо не чуваха от това обучение,явно нещо не го бива,платформи ли ,интернет връзка ли ,ама това трябва да го каже специалист .Не е работа на родителите ,които са по цял ден на работа да преценяват откъде идва проблема.А да зяпаш как учителя си отваря устата и чуваш 1-2 букви от дума-това не е образование.

Спонсорирани публикации