Министър Денков: Вече има тестове, учениците могат да се върнат в клас от понеделник

По думите му затварянето на училищата е било изненадващо за него
4 дек 2021 11:29, Елка Василева
98
Министър Денков: Вече има тестове, учениците могат да се върнат в клас от понеделник
Снимка: архив, БГНЕС

От днес има тестове, което позволява от понеделник всички ученици да бъдат в клас, няма проблем да започнат и във вторник, ако училището не може да създаде организация. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Николай Денков.

В началото се почва с по-малък брой ученици, което наблюдавахме при учениците 1-4 клас. В момента 89% от тях посещават занятията, отчете министърът.

Още по темата

По думите на министъра при 2 пъти тестване седмично тестовете пак няма да са достатъчно, затова е прието решението за едно тестване седмично - в понеделник. Целта е да има безопасна среда, каза Денков.

По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален етап няма нужда да правят тестове, защото се смята, че те са "по-безопасни", тъй като имат зелен сертификат.

Вярно е, че на експертните съвети на МЗ няма представител на МОН, което трябва да се промени, призова Денков. Има 2 проблема при така дефинираните изисквания, в заповедта на МЗ - точка 20-а, буква А, нямаше тестове при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков отчете комуникацията, като родителите не са имали яснота какво се случва.

Според Денков затварянето на училищата е било изненадващо за него. Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично, коментира Денков.

Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са сред най-ваксинираните, в последните дни има забавяне в процеса, но призовавам всички - това е въпрос на разум, каза Денков.

Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
22
 
! Отговори
Седни,падни,дай лапа преди 2 години
Защо им ходите по свирката на тия объркани палячовци. При ГЕРБ беше по-зле, ама тия също не стават.
62
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#62 Има връщане в клас и то като при пожар, ежедневно получаваме заповеди за присъствено от директора, като всеки ден с промени-ту за ротация без тест, последно за всички в училище с тестовееееее!!
61
7
 
29
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Всички мерки да отпаднат и тогава децата да тръгнат на училище безусловно,а не да ги делят
60
2
 
33
 
! Отговори
Аз съм учител. преди 2 години
Така е трудна е нашата работа аз съм млад учител на 35г, трудно е наистина, на последно място е учението с деца, сега се разправяме с тестове, охрана сме по колидор, отделно имаш 1000 документа по край тези ковид глупости и реално никакъв истински учебен процес, за жалост всичко върви към пропастта, нахални родители с 1000 претенции, хора оставете ни да работим аз напускам скоро то не се издържа. Писах обяснения като луд 10 страници защо съм казал на дете ***, понеже в часа ми запали цигара.
59
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков може ли да обясни, каква е тази спешна, неотложна нужда за връщане на "всички ученици в клас", само 10 дни преди ваканцията и празниците, каква е причината за тази истерия, психоза и ежедневно сменяне на заповеди от директори????
58
0
 
10
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Денков е 3 звездички на квадрат че и повече, и не е само той
57
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕТЕТЕ ЗАПОВЕДТА - НЯМА ВРЪЩАНЕ В КЛАС. САМО ТЕСТВАНЕТО СТАВА ВЕДНЪЖ ВМЕСТО ДВА ПЪТИ.
56
0
 
34
 
! Отговори
absurd преди 2 години
И ако едно даде положителна проба,целия клас ще ги затворят под карантина 10 дни.Не благодаря тая попара я сърбахме,ние продължаваме онлайн,нямам намерение да затворя здраво дете вкъщи
55
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков, остави децата и родителите им на мира, защото народната любов е близо
54
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#56 А ти защо пишеш глупости, наясно ли си, че тези които отказват тест, остават без абсолютно никакво обучение, дори и без ДО, а това се нарича ДИСКРИМИНАЦИЯ!!
53
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ВРЪЩАНЕ В КЛАС. КОЙТО СИ Е БИЛ ПРИСЪСТВЕНО ЩЕ СЕ ТЕСТВА ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО ВМЕСТО ДВА ПЪТИ.
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Външни фактори имат огромен интерес от присъствено обучение за да се разболяват деца и да получат основание да ваксинират и деца.
51
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ? УЧЕНИЦИТЕ НЕ СЕ ВРЪЩАТ В КЛАС! САМО ТЕЗИ КОИТО СА ПОИСКАЛИ ПРИСЪСТВЕНО ЩЕ СЕ ТЕСТВАТ ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО ВМЕСТО ДВА ПЪТИ КАКТО ДОСЕГА.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗА ДА СЕ ВЪРНАТ ДЕНКОВ ТРЯБВА ДА ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД. ДОТОГАВА СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.
49
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На училище би следвало да се върнат само по желание и то само деца на ваксинирани родители при напълно ваксиниран училищен персонал. Така е по белите държави. Само в Африка и у нас сме далеч от тях. Който иска да учи, ще учи и вкъщи на топло и приятно. След училище ще излезе да се види с приятели, но не да се скупчат на куп в Мол-а, а да поспортуват.
48
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо ваксинираните няма да се тестват?? Заразяват се, също са заразоносители и дори са по-опасни за околните!! Или абсолютно всички в клас да се тестват или никой!!
47
10
 
22
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Страничен наблюдател съм. Всички учители, които познавам харесват онлайн преподаването. И заплащането. Гледат себе си и изобщо не им пука от нивото на образователната система.
46
13
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 43, преди 2 години
"Учителите не са съгласни. Друго си е по пижама да преподаваш и да си готвиш боба в това време. Някои харесват фалшивата пандемия. Всички знаем кои са."--- Не е вярно. Всички учители на моето дете са за присъствено обучение, защото са нормални хора и са наясно, че тези две години нищоправене убиха децата, убиха образованието и социализацията им. И още една година такава - край с нормално бъдеще за тях. Управляващите у нас са престъпници - явни и долни. И предишните, и сегашните.
45
2
 
17
 
! Отговори
До Архиваря преди 2 години
Покрай този ковид почти научих конституцията наизуст. Е и? Файда йок. Все едно не съществува.
44
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикронът като дойде всички ще си разболеят. В Норвегия на 1 банкет от 120 души , имало един завърнал се от ЮАР, безсимптомен с омикрон. След 2 дни ,100 души от банкета заразени.