Проф. Витанов за ниските оценки по математика: Децата са пренатоварени

17,08% са двойките, а тройките са по-малко
Обновена: 7 юни 2022 19:16 | 7 юни 2022 19:00, Нели Христова
71
Проф. Витанов за ниските оценки по математика: Децата са пренатоварени

"Избягвам да давам съвети на МОН, но ми се струва, че децата са пренатоварени. Мъчат се да научат много неща, а научават по-малко в края на краищата". Така математикът проф. Николай Витанов коментира пред Нова телевизия резултатите от Националното външно оценяване на четвъртокласниците, които показаха, че всеки пети е с двойка по математика.

Щом има много двойки, следователно децата имат проблеми с логическото мислене, което не е добре развито, за да могат да изкарат тройки, коментира проф. Витанов.

17,08% са двойките, а тройките са по-малко. Това не е нормално и показва, че има проблем, който трябва да се огледа. Възможно е тестът тази година да е бил по-сложен от миналата, но това обяснение е тип измъкване и не е основната причина. Тя трябва да се търси в учебните програми и начина на преподаване, което явно не развива аналитичното мислене на децата, коментира Витанов.

Щом децата не могат да си направят сметката за елементарни неща, значи има пропуски, би трябвало задачите да са по-близки до тях, каза математикът. Майки му казали, че децата не разбират задачите и не се подготвят достатъчно за тестовете.

В програмите също може да има проблем. Едно време ние учехме много по-малко, пък съм станал човек и разбирам математиката, пошегува се проф. Витанов. И обясни, че трябва да се огледа какво учат децата и дали не е много сложно. Когато ги карате да учат все повече неща, а броят на часовете на обучение по математика намалява, резултатите са такива, обясни той.

С пандемията всичко е спокойно, очаква се спокойно лято, всички показатели са десетки пъти под критичните, а наесен - ще видим, коментира още проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ее, един път Витанов да се изкаже по специалността си!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когато професорите по математика се занимават с ковид шаманство, се случва точно това
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специалиста по всичкология се изказа пак
18
2
 
11
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Този телевизионен п'алячо ли е или социологическа врачка ? Каква успешна държава да е България като журналистиката която трябва да е независима и да отразява фактите коректно е на толкова ниско ниво отразено в световен мащаб, че пречи и разединява българите, създава условия за безредици и незаконни действия на опрростаченият народ !
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия учители не знаят как да преподават математиката, може й да я знаят перфектно, да умеят да решават задачите, там формулите, теоремите, ама не си ли добър педагог, да го поднесеш на учениците, което е талант, значи не си за там...
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Математиката е лесна и забавна ако се обясни ясно. Проблемът е, че в сегашните учебни програми, които ги опропастиха да ги "осъвременяват" и да ги правят по "европейски стандарти" материалът не е добре подбран и систематизиран. Но също и много от учителите не ги бива. Да не можеш да обясниш математика за 4 клас на едно дете?!? Това всеки учител трябва да го смята за личен провал!
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво трябва да се очаква от нация от берачи на малини на запад, русофили, работещи из складовете на западните компании и мразещи запада, шофьори и касиерки?! Трудно е да надслочиш средата си, защото си закърмен с грешно мислене. Моите деца нямат двойки, а от отлични оценки. Доста извинени имат от училище, защото не пропускаме месец на ски. Никой не е претоварен. Няма акъл.
14
3
 
3
 
! Отговори
А ТИ ПИТАШ преди 1 година
ЛИ НАС КАКВО НАТОВАРВАНЕ ИМАХМЕ КОГА ТИ И ДРУГИ ОТ ЩАБА ТОВАРИХТЕ С ЛЪЖИ И ВСЯВАХТЕ СТРЕС СТРАХ У ХОРАТАСЕГА СИ МНОГО БЛАГОРОДЕН.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какво са претоварени? От цъкане по телефона или пред компютъра не им остава време да отворят учебниците. Просто на никой не му се учи, ученето не ги интересува.
12
0
 
13
 
! Отговори
Само да попитам преди 1 година
Като националите по - футбол ли са натоварени или повече ?
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкъпан е и май и косата е остригал леко.
10
5
 
1
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До НатовецаПълен ле6пер e тоя, защо ги пробутват тия прашлясали "академици" по телевизиите, масово народът е с ъгъл над 90 градуса в главата, какво си казват сигурно по телевизията като ги видят "еее математик, еее, еее... еее. Ееее" в стил Весо Парцала, RIP.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има много двойки, следователно децата имат проблеми с логическото мислене, което не е добре развито, за да могат да изкарат тройки, коментира проф. Витанов. - нямам вече точен спомен, но 5,48 или 5,28 ме прати на второ класиране. Това по соца.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-сетне някой да им го каже, ама надали ще го разберат
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес, не давайте повече трибуна на този путинист. Добре си му е в блиц и му отива да е само там.
6
0
 
21
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
този ме кефи пандемии ,вируси,военно дело ,тактики матетматики всичко разбира !Универсален специалист !
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз в 4-ти клас грам не исках да уча математиката, ама имах ужасна класна, всеки час ми мелеше главата, като камбанаааа
4
1
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Наздраве Витанка!!! Я кажи числата от тотото пак ли не излезнаха? :)))))))))))))))))))))
3
2
 
7
 
! Отговори
Vlady преди 1 година
Браво на големия пианист Витанов - постигнал е поредния делириум.
2
6
 
12
 
! Отговори
Един преди 1 година
Тоз търмък и от математика ли взе да разбира?