Проф. Витанов за ниските оценки по математика: Децата са пренатоварени

17,08% са двойките, а тройките са по-малко
Обновена: 7 юни 2022 19:16 | 7 юни 2022 19:00, Нели Христова
71
Проф. Витанов за ниските оценки по математика: Децата са пренатоварени

"Избягвам да давам съвети на МОН, но ми се струва, че децата са пренатоварени. Мъчат се да научат много неща, а научават по-малко в края на краищата". Така математикът проф. Николай Витанов коментира пред Нова телевизия резултатите от Националното външно оценяване на четвъртокласниците, които показаха, че всеки пети е с двойка по математика.

Щом има много двойки, следователно децата имат проблеми с логическото мислене, което не е добре развито, за да могат да изкарат тройки, коментира проф. Витанов.

17,08% са двойките, а тройките са по-малко. Това не е нормално и показва, че има проблем, който трябва да се огледа. Възможно е тестът тази година да е бил по-сложен от миналата, но това обяснение е тип измъкване и не е основната причина. Тя трябва да се търси в учебните програми и начина на преподаване, което явно не развива аналитичното мислене на децата, коментира Витанов.

Щом децата не могат да си направят сметката за елементарни неща, значи има пропуски, би трябвало задачите да са по-близки до тях, каза математикът. Майки му казали, че децата не разбират задачите и не се подготвят достатъчно за тестовете.

В програмите също може да има проблем. Едно време ние учехме много по-малко, пък съм станал човек и разбирам математиката, пошегува се проф. Витанов. И обясни, че трябва да се огледа какво учат децата и дали не е много сложно. Когато ги карате да учат все повече неща, а броят на часовете на обучение по математика намалява, резултатите са такива, обясни той.

С пандемията всичко е спокойно, очаква се спокойно лято, всички показатели са десетки пъти под критичните, а наесен - ще видим, коментира още проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
6
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
Не зная ,какво е "логическото мислене" на проф.Витанов ,който през последните 2 г. се изявява предимно ,като "оракул по теория на вероятностите",но определено и преди 20 г. образованието не е било на такова ниво ,за да развива самостоятелният мисловен процес ,след като сегашният професор учил преди 20 г. прави такива "умозаключения".През последните 30 г. вече "престижно " да се знае английски и компютърните технологии ,което е необходимо ,но създава ограничено мислене, не богата обща култура.
40
5
 
8
 
! Отговори
не може да бъде преди 1 година
Я!!!! Ама той се изкъпал.
39
5
 
8
 
! Отговори
еее де преди 1 година
Тоя козел освен от всичко друго много разбира и от педагогика и образование.
38
0
 
12
 
! Отговори
не е добре преди 1 година
Така е като ги учат да решават задачни с едно неизвестно с празни квадратчета, вместо с 'х'. Също работят на напечатани учебни тетрадки и не преписват цялата задача от дъската като едно време... Това оказва голям (д)ефект. Писането им е в пъти по-малко съпоставено с от преди 20-тина години.
37
6
 
5
 
! Отговори
Попова преди 1 година
Този АТАКИСТ няма ли вече *** да го блокират поне за един месец?! Омръзна ми да му чета глупостите
36
5
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
АНТИВАКСЪРСКИ, ти защо си дал толкова т*ъпо мнение, за да докажеш, че си ид*иот или подтиснато *** ? И Копейкин беше против ваксините, но се беше ваксинирал, той и цялата му шайка от кре*тени ! Какъв ти е проблема на теб ?
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе тоя келяк, като няма фейк пландемия, почна да се занимава с оценките от матурите при децата, егати и пародията братчеле.
34
2
 
5
 
! Отговори
факт преди 1 година
В парка - с маски, даже и полицаи имаше да не пускат хора в парка, край морския бряг - с маски, и на още много места с маски. Грипът се скри като че ли, а учениците трябваше да учат по начин, който сега и в бъдеще ще дава още по-лоши резултати. Почна офанзивата Русия-Украйна и някаква невидима сила уби маските. Не че много хора се ваксинираха, но което трябваше да стане - стана. Природата е в своята сила. Всичко тече, всичко се изменя.
33
5
 
11
 
! Отговори
Ужас е като цяло преди 1 година
Моята племенничка виждам колко е натоварена в училище. В 8-ми клас е, прибере се от училище, фърля чантата в някой ъгъл на апартамента и до сутринта няма отваряне. На телефона цъка, излиза навън, не се сеща да отвори учебник. Чааак и сутринта в последния момент, преди тръгване за училище, си сменя програмата. И сестра ми вика - ми кво да я правя, говорих, говорих, акъл не влиза. Върти по две гаджета- явно за нея това е по-важно.
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво толкова са натоварени бе,та те у седми клас не знаят таблицата.Каква матемтика какви пет лева.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По повод маските, съдейки по себе си, откакто нося маска не съм боледувал, преди това зимата през месец кача ли се на метро/трамвай и се почва пари на вятъра за лекарства. Но който иска да носи/ не носи негов избор е.
30
5
 
3
 
! Отговори
25 антиваксъре, преди 1 година
каквото пречи на теб, че има хораюкоитоюси носят маските, ттъп ли си, психични отклонения ли имаш или си завършен комплексар ? Знаеш ли, че този който носи маска не пази себе си, а околните, "демек" теб, ако си около него ? Как няма да ни познават като стадо овце, като такива овце като този АНТИВАКСЪР "тъпчат" земята на България ?
29
4
 
6
 
! Отговори
Емил Янев преди 1 година
Може и да ви е смешно, *** аз тежко го прекарах, въпреки че съм сравнително млад мъж, и сега много ме е страх...лекарите ми биха голяма доза антитела, пък да видим. Никак не е шега
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да върнем учебните програми от соца и тогава нивото рязко ще се оправи. Сегашните са съставени нарочно така, че да водят до затъпяване!
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, натоварени били? Деца, които в МГ не могат да смятат дори дроби. Други в СОУта, които си пишат името само с две правописни грешки... вижте какво е натоварването в Китай. Знаете ли въобще за каква конкуренция става на въпрос? Китай вече има повече учени от САЩ! От САЩ, която може да си купува специалисти от цял свят!
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости наоварени щом имат време да киснат по кафета. Проблема не е в натоварванвто, учителя е никой в клас, а е викнал на дете идва родата до 9-то коляно. Образователната система беше разрушена... че билаот комунизма. Ето ви резултата след 30г демкрация. И тези един ще са в парламента и управлението...
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно прав е. Сега, на бг недоучила чутура нема как и защо да и се обяснява, защо е прав :)
24
5
 
8
 
! Отговори
Емил Янев преди 1 година
Аз още си нося маската, защото тежко го прекарах Ковида, пък и не искам да ме повтаря. Моля, слагайте си ги и вие. Няма кой да ви диша бацилите
23
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
оле Боже!..Това недоразумение пак го измъкнаха!...Верно ли е като херпеса-отърване от него нема?..Толкова ли е отровно това същество,първи братчед на вирусите,от които много "разбира",че "Бронебойни патрони за него нема открити,нема открити".. ?
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах един учител по математика от 9 до 12 клас, нищо не научих от него, като стрела решаваше задачите, ама за него си, едно е да си добър математик, друго е да си добър педагог