Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатна почивка

Парите са по програмата "Отново заедно", финансирана от МОН
1 юли 2022 22:31, Анисия Иванова
27
Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатна почивка
Снимка: МОН

Над 17 000 ученици и учители от 592 училища във всички области на страната са одобрени за безплатна почивка. Те подадоха заявки в първия етап на тазгодишната Национална програма „Отново заедно“, който приключи на 30 юни т.г., съобщиха от пресцентъра на МОН.

Децата и техните ръководители ще имат възможност да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август т.г. Сред предпочитаните дестинации са „Златни пясъци“, Шкорпиловци, „Пампорово“, Банско, Разлог, Златоград. За всеки участник държавата осигурява шестдневен туристически пакет с пет нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни културни и спортни занимания.

В първия етап на програмата са одобрени 15 469 ученици от I до ХI клас, разпределени в 1099 групи и придружавани от 1664 ръководители. На безплатна ваканция заминават деца и учители от 513 общински училища, 71 държавни, шест частни и две духовни. За училищата, кандидатствали до вчера включително, ще бъдат изразходвани 8 566 500 лв.

За втория етап за кандидатстване по „Отново заедно“, който започна от днес и продължава до 1 септември т.г., остават 11 440 950 лв. Министерството на образованието и науката вече приема заявки.

Във втория етап отпада ограничението училищата да изпращат на почивка до 7% от своите ученици. Максимално допустимият брой за всички е 165 участници. Могат да се включат и вече възползвали се от програмата училища с допълнителен брой участници, ако в първия етап са получили пари за по-малко от 165 ученици и придружаващи. Предвижда се до 45 000 ученици и учители да могат да почиват безплатно през лятната ваканция.

Общата стойност на програмата е 22 600 000 лв., от които вече са изразходвани 2 592 550 лв. за училищата, кандидатствали и одобрени през 2021 г.

Националната програма „Отново заедно“ се изпълнява за втора поредна година. Една от нейните цели е да помогне на децата да преодолеят изолацията по време на дистанционното обучение заради пандемията от COVID-19, като възстанови комуникацията помежду им чрез групови дейности.


 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
До ааа преди 1 седмица
Стани и ти учител и отговаряй за възпитанието на 30 деца. Все гледате в чуждото канче.
19
2
 
3
 
! Отговори
ааа преди 1 месец
Даже учителите ще отидат и на още няколко безплатни почивки - викат им обучения. А едни хора от "обучителни" фирми за учители станаха милионери със скъпоплатени неангажиращи семинарчета платени от нас, с които запълват горещите следобеди на плажуващите учители.
18
2
 
5
 
! Отговори
Т преди 1 месец
Много привилегии за учителите, то не бяха увеличения на РЗ, то не бяха "обучения" в спа курорти, а сега и безплатни почивки, които ще се платят от някой
17
2
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
В период на капитализъм няма нищо безплатно! За да излезе за някой нещо без пари, това означава, че някой друг е платил. А ако това сме ние, данъкоплатците, то никой не ни е питал дали сме съгласни. И тези, които сме на редовна работа имаме 20 дни отпуск за цялата година, лятото обикновено се почиват 2 седмици, а не 3 месеца. Именно от тези работещи взимате въпросните пари за рахатлък! До нас има също семейство с 2 деца, за една седмица платиха 1400 лева и това е някакъв минимум.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Или всички или никой. Не е справедливо така.
15
2
 
11
 
! Отговори
непочиващ преди 1 месец
като чуя или прочета че нещо е безплатно , почвам да се смея :) всяко нещо има цена бе . та , кой ше го плаща това безплатно ?
14
7
 
3
 
! Отговори
Само за отличници преди 1 месец
След като държавата осигури безплатна почивка за десетки хиляди украинки, сега ще пращат и ученици??? Явно много са се изморили от онлайн обучението.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен учасника преди 1 месец
165 участника?Тази бройка за някой училища е всички ученици/даже едва ли ще могат да я попълнят/,а за други една много малка част.Дали е справедливо и честно.Не мисля!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основната задача е мутрите с подарените хотели да са добре нахранени
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А урките колко са? Питам за сравнение кои са по - важни за правителството - българи, или украински курортисти.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, Путин, хвърли 3-4 бомби над този цирк, наречен "България", че да ни отървеш от мъките ни.
9
1
 
15
 
! Отговори
Безплатно?!? преди 1 месец
Финансирано от МОН?!? Какво е "мон"? - компания с милиарди, която е отделила от печалбата си? Абе що ни правите на боядисани врабчета, бе? Симулиране на дейност и кеф за ОПРЕДЕЛЕНИ лица в оПРЕДЕЛЕНИ почивни бази и хотели - оборот да става. Децата дето са виждали морето само на картинка, пак няма да се топнат в него! МОН да се научат най-сетне как се харчат държавни пари и да не реват непрекъснато
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, по-добре е да се дават тези пари за подобряване на инфраструктурата на училища и университети, ама за това трябва акъл!
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Пловдив се говори, че учители не желаели да участват в програмата. По един учител на цялата група деца е недостатъчно. Хората казват, че децата са като отвързани по лагерите и се опасяват да не стане инцидент. Освен това няма осигури почивни дни. Не може да си на работа 5 дена по 24 часа. Който работи с деца ще ме разбере какво имам предвид.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия близо 30 милиона, вместо да ги дават там да си пекат затлъстелиите задниици, по-добре ще е да ги дадат за ремонтни дейности на университетите, за подобряване на материалната база на училищата, за такива дейности, а не за глупости.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излишни пари само се прахосват!
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безплатно, ама дръжки.По 500 лева на дете се отпускат.Всичко е за наша сметка. За капак тази програма е дискриминативна.Изпращаха се само деца от семейства на шуробаджанаците или от семейства с високи доходи.Така е заложено в критериите.Подборът е с условия.Миналата година условието беше да са деца с най-много часове онлайн.Но онлайн как учат деца от едно семейство с едно устройство?Децата се редуват понеже нямат родителите пари за 2 компютъра.Само децата от сем. 2 и повече компютъра имаха шанс.
3
1
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
,, БЕЗПЛАТНО " БЕШЕ САНИРАНЕТО НА БОЙКО С 2 000 000 000 ОТ НАШИТЕ ПАРИ , ,, БЕЗПЛАТНО" БЕШЕ УКРАИНСКОТО НАШЕСТВИЕ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО С НАШИТЕ ПАРИ ЗА ХОТЕЛИЕРИТЕ ОТ КИРЧО , СЕГА ,, БЕЗПЛАТНО " С ПРЕВЕДЕНИ НА НЯКОГО МИЛИОНИ !!! ТАЗИ ДУМА Е СТРАХОВИТА !!!
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в бг даскал получава повече от ит. ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е???
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чудесно , но ....много малко - само 1 седмица