МОН: Повече възможности за изпити за валидиране на умения

Резултатът ще е в отделно удостоверение
10 фев 2023 22:12, Анисия Иванова
12
МОН: Повече възможности за изпити за валидиране на умения
Снимка: МОН

Зрелостниците могат да полагат изпити за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури. Това предвиждат новите промени в Закона за предучищното и училищното образование. Резултатът от всеки успешно положен изпит се отразява в отделно удостоверение, а не в дипломата за средно образование, съобщиха от МОН.

От предстоящата сесия май-юни 2023 г. на изпити за валидириране на компетентности могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали учебен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, но искат да валидират компетентностите си по профилиращия предмет. При валидиране върху учебното съдържание за придобиване на профилирана подготовка, възможни за избор са всички предмети, по които се провежда ДЗИ (профилирана подготовка), включително български език и литература. Желаещите трябва да подадат заявление до началника на регионалното управление на образованието. Срокът за това е същият като за подаване на заявление за явяване на държавния зрелостен изпит – до 21 февруари.

Задължителните държавни зрелостни изпити за учениците, които се обучават за придобиване на профилирано образование, са по български език и литература и по изучаван профилиращ предмет. Учениците, които се обучават за придобиване на професионално образование, полагат задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература и задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Матурата по български език и литература ще се проведе на 19 май 2023 г., а вторият задължителен държавен зрелостен изпит, както и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - на 23 май 2023 г. Началният час и за двата изпита е 8:30 часа.

Конкретните дати за полагане на допълнителните държавни зрелостни изпити предстои да се утвърдят след обобщаване на подадените заявления и изтичане на едномесечния срок за обществени консултации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкин ще загази тогава. Ще остане и без осми клас.
5
2
 
9
 
! Отговори
Хе-хе, и сега може преди 1 година
да се направи това, за което пише по-долу. Де що има индивид с научна степен, нека да се яви на писмен държавен изпит по неговата специалност заедно със студентите, които тази година завършват. Дано успеят да спасят научните си степени поне 10-15% от нашите надути учени, заради които се прахосват толкова много пари да им поддържат БАН, а файдата е ако не никаква, то поне много дребна? Това е лесен и ефективен начин да се изолират връзкарите-некадърници, за да не пречат на развитието на науката.
4
0
 
14
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
Това министерство трябва да го закрият . С тези типигьози , които бълват след завършването им на гимназия МОН решили да им дадат по няколко тапии за висше образование ...
3
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 1 година
Нуждаем се от трета матура. Оценката ще бъде ли вписана в дипломата? Ако не, дали това нещо, където ще се вписва ще се признава ли в света?
2
0
 
7
 
! Отговори
Но преди около 30 г. преди 1 година
се направиха, че не са чули и разбрали за един материал, който два пъти беше отпечатван на страниците на тогавашния вестник "Анти". Авторката беше жена, ядосано обясняваше, че хората без привилегии по време на соца са получавали научни степени "с десеторно по-големи усилия" от онези с привилегиите. Затова предлагаше нашите "учЕни" да се явят още веднъж на АНОНИМЕН ПИСМЕН държавен изпит и след това да им се признаят научните степени само ако са успели да вземат този изпит. Макар и само с тройчица
1
3
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
България е около 7 милиона и от тях около 500 хиляди са ученици. Значи, ако се разделим на не-ученици и ученици и всеки не-ученик си вземе само един ден отпуск в годината и го използва да изпита един ученик, то за всеки ученик ще има цели 13 допълнителни възможности за валидиране на уменията! И това ей-така от нищото, само един ден отпуск!